Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2013 22:48 - ПРОПОЛИСЪТ - УНИВЕРСАЛЕН ЛЕК
Автор: kolevm38 Категория: Рецепти   
Прочетен: 965 Коментари: 0 Гласове:
0



 Прополисът - универсален лек

от дата: 19-05-2011 г.

Дълго време той оставаше един от най-загадъчните продукти на пчелите. Днес неговите свойства да унищожава микроби, вируси и гъбички са добре познати на медицината.
Пчелите събират смолисти вещества от пъпките на растенията, смесват ги с прашец и със собствени секрети и ги внасят в пчелното гнездо. Получения прополис те използват за поддържане на постоянна и безупречна чистота в пчелното гнездо.

Какво е прополисът?

Той е съставен от смоли, восъци, етерични масла, прашец и други биологично-активни вещества. В него са открити повече от 50 съставки, сред които флавоноидите са около 25%. Прополисът съдържа значително количество минерални вещества, между които манган, цинк, бариий, титан, мед, калий, никел, кобалт, хром, калций, фосфор, натрий, желязо, магнезий, молибден, алуминий, силиций и др.
Установени са също витамините В1, В2, В6, С, Е, никотинова и пантотенова киселина, както и наличието на аминокиселини и ненаситени мастни киселини.

Против микроби

Прополисът унищожава и най-упоритите микроби, дори тези, които устояват на антибиотиците - златист стафилокок, стрептокок А, Хелиобактерия пилори, листерия.

Против вируси

Вирусът на херпеса, било на устните или пък вагинален, се повлиява много по-силно от прополиса, отколкото от химическите лекарства.
Прополисът е много ефикасен срещу вирусни кожни инфекции, всички видове грип, бронхиолит, хрема, хепатит А, В, С..Той спира размножаването на вирусите още в начален стадий и ги унищожава за 24-48 часа. Дори вирусите на СПИН-а и на рака на маточната шийка са чувствителни към пчелния продукт, съчетан със специфични ароматни масла.

Против гъбички

Вагиналните микози, както и гъбичните заболявания на стомаха и устната лигавица са сред заболяванията ,с които прополисът се справя отлично.

При рак

Прополисът не лекува от рак, но прави по-лесно поносима химиотерапията и подсилва действието на класическите противоракови лекарства. Японски изследвания сочат, че при едномесечен прием на прополис червените и белите кръвни клетки на онкоболни се стабилизират. Освен това той подсилва имунната система и има антиоксидантен ефект, който се отразява добре на пациентите. Използват се в комбинация с ароматни масла от босилек, морков, карамфилово дърво.

При възпаления, болки, рани

Прополисък има и други ценни лековити свойства. Той унищожава паразити, действа противовъзпалително, като възпира производството на ензимите, благоприятстващи възпалителните процеси, действа също обезболяващо под формата на спрей за гърло, заздравяващо за рани, стимулиращо за защитните сили на организма.

За кожата

Действа благоприятно при акне, изгаряния, екзема, инфекциозни болести като есхара /невроза/ и фурункул /цирей/ и дори...при лоша миризма от краката. Прилага се външно.

За дихателния тракт

Под формата на спрей и пастили прополисът има отлично обезболяващо и противовъзпалително действие при ангина и болки в гърлото, но също така при бронхит и всички други инфекции на дихателните пътища.

За устната кухина

Прополисът върши чудеса срещу проблеми като афти, абсцес, кариес, глосит на езика, гингивит и лош дъх. И тук се използват спрейове и пастили, независимо, че на опаковката пише "за гърло"

При "женски" и урологични проблеми

Преборва цистита, вагината /често свързан с вагинална микоза/ и простатита.

За сърцето

Прополисът спасява от лошия холестерол и това го прави полезен за сърдечно-съдовата система.

За очите

Помага при конюнктивит и ечемик на окото.

За храносмилателния тракт

Използва се успешно при колит, гастрит и язва.

За нервната система

Прополисът помага при депресивни състояния, зависимост от алкохола, болестта на Паркинсон, множествена склероза.

ВНИМАНИЕ:

Не взимайте прополис "за всеки случай", а само при нужда. Най-напред проверете дали не сте алергични към него, като пръснете малко прополисов спрей върху меката част на ухото - ако до две минути няма никаква реакция, можете да бъдете спокойни.

 

За www.framar.bg от: списание Здравен журнал

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10295986
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031