Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 20:34 - ИЗИГРАХА НИ ЖЕСТОКО ! ЕТО ЗАЩО ТУРЦИТЕ БРАНЕХА ГРАНИЦАТА НИ ОТ БЕЖАНЦИТЕ ?!
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 738 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

ИЗИГРАХА НИ ЖЕСТОКО! Ето защо турците бранеха границата ни от бежанците?!
imageЧетвъртък, 24 Септември 2015

 

imageПреди седмица българите гадаеха – по какви причини Турция не позволява на бежанците да преминат на наша територия? Бранеха границата ни като същински лъвове. Сакън да не натоварят с нови гърла и без това издъхващата ни социална система.

Бяхме забравили колко е уютно да се чувстваш обгрижен.

Но първият есенен ден обрули прекрасното усещане и го заемни с тежкото съмнение, че за пореден път сме избрани за батут за нечие друго излитане към собствена, не дотам безкористна цел.

Услугата май си има цена. На Турция е нужна нашата подкрепа в Брюксел за инициативата им за създаване на „Зона за сигурност” в Северна Сирия, в която да бъдат пренасочвани бежанците.

Премиерът Борисов във видео от Брюксел казва, че дълго е обсъждал идеята с турския си колега Давутоглу, и ще настоява пред извънредния  Европейски съвет този проект да бъде подкрепен.

На пръв поглед нищо подозрително – бежанската криза и маршрут минават през територията и на двете страни, консолидацията на усилията е задължителна.

Но не е много сигурно, че предложението за „Зона за сигурност” в Северна Сирия ще реши проблема. Дали цели решаване на проблема, или да инспирира нови конфликти.

А и не става ясно кой ще контролира една такава зона? САЩ, Русия, Турция?

На практика Турция предлага бежанците в „Свободната зона” да живеят в съседство с ИДИЛ, който владее част от северните територии на страната. Ще се получи нещо като сандвич: ИДИЛ- Свободна зона- Турция.

Добре са го измислили турците, все пак на тяхна територия се обучаваха голяма част от терористите, а Турция още не е показала категорично, че има проблем с ИДИЛ.  Знаем също и за мераците им да си върнат една по една частите от бившата империя. При реализация на проекта им, Северна Сирия им идва като десерт, за който дори не са мечтали.

Въпреки подкрепата на България, Турция трудно ще намери поддръжка в Европа за такъв план. Глобалната политика е игра на дългосрочните цели и в Европа едва ли ще пренебрегнат историческите и икономически интереси на Турция в този регион.  Още през 2005 г. световни независими анализатори са прогнозирали днешната кризисна ситуация и целите, които Турция ще се опита да реализира чрез нея.

В лицето на България Ердоган-Давутоглу са намерили поддръжник, но старата госпожа Европа трудно ще се хване на тази въдица. Европа отдавна е наясно, че Турция е част от проблема в Близкия Изток.

Но пък на България може да й излезе име, като на държава, подкрепяща индиректно радикалния ислям.

автор: Новели Зарева, Фейсбук

Източник: bradva



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10354197
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930