Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 21:43 - АЛ ДЖАЗИРА : ДЖОРДЖ СОРОС ЗАВИХРИ ЦУНАМИТО С БЕЖАНЦИТЕ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Ал Джазира: Джордж Сорос завихри цунамито с бежанците Публикувано на 24.09.2015 в Конспирации  

Безпрецедентната бежанска вълна в Европа след Втората световна война породи множество теории каква е причината това да се случи точно сега и кой има интерес да я предизвика. Версиите как определени сили искат да контролират неизползвани досега газови находища или да се настанят на териториите, освободени от бежанците, или че ще създадат нов облик на Стария континент, както и че ще доведат до политически възход на дадени формации, са няколко, пише 168 часа.

10 милиона нови бежанци ще се насочат към Европа през България и Гърция, обяви Бойко Борисов, цитирайки писмо от турския премиер Ахмет Давутоглу.

Напрежението в Одрин, където са разположени 2000 бегълци, не спира. Само 200 от тях се поддадоха на увещанията на валията да се върнат към вътрешността. Останалите заплашиха, че ще прегазят границата с Гърция, ако не ги пуснат да минат оттам. Каква е причината за настойчивостта им да стигнат до Европа?

Специални сайтове са създадени именно за обяснение на случващото се в Сирия и нестихващата бежанска вълна. Според един от тях то е плод на геополитическа битка между Великите сили за влияние. Набляга се на надпреварата кой да държи контрола върху гигантското необслужвано досега находище на природен газ “Левиатан” в израелски териториални води. То бе открито през 2010 г.

Предварително се смяташе, че в него има 450 милиарда кубически метра природен газ и цената му е около 45 милиарда долара.

Находището е част от по-голяма територия със залежи в морето в т.нар. басейн „Левант“, към който претенции може да имат още Сирия, Ливан, Кипър и Палестина. Твърди се, че в него има 3,5 трилиона кубически метра природен газ и поне 1,7 милиарда барела нефт. Предполага се, че може да се намерят още залежи в морето между Гърция и Египет.

През 2009 г. пък израелците откриха друго находище на синьо гориво – „Тамар“, където има 180 милиарда кубически метра.
Откритието на левантийските залежи е направено от базираната в Тексас компания „Нобъл енерджи“.

Освен това гигантско находище, за което има битка от страна на “Газпром” и американски компании, които да го разработват, се твърди, че битката между Великите сили в Сирия има връзка и с други залежи – „Южен Парс“, който се намира в Персийския залив между Иран и Катар.

Според сайта „Истината за Сирия“ то е в дъното на напрежението между сунити и шиити в последните години. Иран е извън сферата на влияние на САЩ, но пък има 33,5 трилиона кубически метра природен газ и планира да построи газопроводи към Пакистан. Това означава директно да се превозва синьо гориво към Китай. Катарската част от находището „Южен Парс“ е пренебрежимо малка заради размерите на страната.

Сирия пък може да се окаже коридор за Иран към Средиземноморието, а оттам за Европа и Северна Африка. Това не се харесва на Катар, който е в сферата на влияние на САЩ, нито пък на Турция, която има интерес да се построят тръбопроводите на „Набуко“. И според тази теория, за да се провали планът на Иран (който се смята за част от територията на влияние на Русия), се провокират конфликти в Сирия и се въоръжават радикално настроени бунтовници.

Американският философ Збигнев Бжежински обяви, че виновни за кризата с бежанците са страни като Саудитска Арабия и Катар, като при това са подпомогнати от САЩ. “През 2011 г. имаше огнища на напрежение в Сирия, подстрекавани от два добре познати султаната в Близкия изток – Саудитска Арабия и Катар“, заяви Бжежински. Той е бивш съветник на президента Джими Картър, а сега е консултант на Центъра за стратегически и международни изследвания и старши професор в Училището по перспективни международни изследвания в университета “Джонс Хопкинс”.

Бжежински критикува американската позиция, че сирийският президент Башар Асад трябва да подаде оставка без никакви планове как да стане това. През пролетта на 2012 г. ЦРУ (по информация на „Ню Йорк таймс“) е направило усилие да свърже Катар и Саудитска Арабия с Турция за постигане на целта да бъде свален Асад. „Това стратегическа позиция ли беше? Защо изведнъж се реши да бъде дестабилизирана Сирия, а правителството – свалено? Това обясни ли се на американците?

Първо казвахме, че бунтовниците са демократи, а после се разбра, че не са такива“, заяви Збигнев Бжежински.

Русия пък подкрепя режима на Башар Асад. Затова руснаците също се включиха към конспиративните теории за вълната от бежанци, запътила се към Европа. Според анализ в “Комсомолская правда” търсещите убежище са богати хора, защото не всеки може да си позволи да тръгне на този скъп път. Специалният кореспондент на прокремълския вестник Даря Асламова съобщава, че американски благотворителни организации помагат на бегълците. „Всяка сутрин около банките се извиват огромни опашки от мигранти, те получават пари във всеки град, в който пристигнат”, пише тя. Според нея САЩ никога няма да си признаят, но имат интерес от потока бежанци към Европа.

В тази връзка дежурно заподозреният е Джордж Сорос. Версията на влиятелната в арабския свят медиа „Ал Джазира” е подобна.

източник: БЛИЦ



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10315370
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031