Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2015 00:40 - С 86 гласа Народното събрание въведе възраст за пенсиониране на военнослужещите
Автор: spirdon Категория: Политика   
Прочетен: 1712 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Нямаше оспорване на предложения от правителството текст, според който лицата по чл. 69 на КСО, т.е. военнослужещите, полицаите и другите служители в сектор „Сигурност”,  които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, да могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно – уволнение или прекратяване на правоотношението. Т.е., както каза за „Отбрана.com” вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайлоа Калфин, да получават и заплата, и пенсия.

Късно снощи отпадна правото на военнослужещите, полицаите и другите служители от сектор „Сигурност” да се пенсионират независимо от възрастта. Промяната стана юридически факт с гласовете на 86 народни представители. Петима бяха против, а двама се въздържаха. След шестчасови дебати на извънредно заседание Народното събрание прие на второ четене измененията и допълненията на Кодекса за социално осигурване. Поправките влизат в сила от 1 януари 2016 г.

Така от началото на следващата година условията за придобиване право на пенсия от военнослужещите са две: възраст – 52 години и 10 месеца и осигурителен стаж – 27 години, от които две трети изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили. От 31 декември 2016 г. обаче, изискуемата възраст ще расте с по 2 месеца на година, за да стигне 55 години. За летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав възрастта е по-малка с  10 години, а прослужените години на тези длъжности остават 15. Необходимата възраст за придобиване право на пенсия при тях също ще расте с по 2 месеца, за да стигне до 45 години. Право на пенсия по чл. 69 имат и лицата, които са служили по Закона за отбраната и Въоръжените сили, т.е. не е необходимо да са военнослужещи в момента на пенсионирането. Важното е да отговарят на изискванията.

За предложението на Корнелия Нинова и група народни представители да не се въвежда възраст гласуваха 7 депутати. Има ли анализ защо се въвежда точно тази възраст, попита Красимир Янков. В своето изказване той защити полицаите и служителите в МВР. Нито един народен представител не попита как ще се отрази промяната върху социалния статус на военнослужещите.

Подкрепено бе предложението на Христо Гаджев и група народни представители времето, в което резервистите са на активна служба по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, да бъде със статут на осигурителен стаж за пенсиониране, както при професионалните военнослужещи.

Нямаше оспорване на предложения от правителството текст, според който лицата по чл. 69 на КСО, т.е. военнослужещите, полицаите и другите служители в сектор „Сигурност”, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, да могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно – уволнение или прекратяване на правоотношението. За „Отбрана.com” вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин уточни, че разпоредбата трябва да се приема в буквалния смисъл. Това означава, че военнослужещият ще има право в определен момент от своята кариера да получава и заплата, и пенсия. Разбира се, ако е ценен кадър за системата, допълни министър Калфин.

Без проблеми мина и разпоредбата за т.нар. тригодишен гратисен период. Тя дава възможност на военнослужещите и полицаите, които до 31 декември 2015 г. имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, да се пенсионират независимо от възрастта им до 31 декември 2018 г.”

По предложение на Христо Гаджев и група народни представители бе гласувано, че задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по КСО са и „резервистите на активна служба по Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България”.

Депутатите създадоха фонд „Пенсии за лицата по чл. 69”. Приходите му ще идват от  осигурителните вноски за лицата по чл. 69; трансфери, предвидени в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година; лихви и дивиденти. От този фонд ще се изплащат пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване и добавките към тях на лицата по чл. 69, както и осъвременяването на пенсиите. Пенсиите за военна инвалидност и добавките за ветераните от войните ще се изплащат от друг фонд, който се нарича „Пенсии, несвързани с трудова дейност”.

Какъв е общият случай, т.е. за трета категория труд?

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година, като за жените до 31 декември 2029 г. възрастта се увеличава с по два месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. - с по три месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст.

За мъжете до 31 декември 2017 г. възрастта се увеличава с два месеца, а от 1 януари 2018 г. - с по един месец за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст.

От 31 декември 2016 г. осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40 години за мъжете.

В случай, че лицата нямат право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, до 31 декември 2016 г. те придобиват право на пенсия при навършване на възраст 65 години и 10 месеца за жените и мъжете и най-малко 15 години действителен осигурителен стаж, решиха още депутатите.

От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по два месеца до достигане на 67-годишна възраст.

Вицепремиерът Ивайло Калфин посочи, че възрастта 65 години е приета в сегашния КСО през 1999 г. Това, което предлагаме, е много по-плавно от записаното в момента в КСО, допълни той.

Лицата, които имат изискуемия осигурителен стаж могат по тяхно желание да се пенсионират до една година по-рано от изискваната от закона възраст.






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spirdon
Категория: Новини
Прочетен: 403933
Постинги: 350
Коментари: 38
Гласове: 79
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930