Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2015 23:12 - ЕВРОПА БИЕ ТРЕВОГА: РУСНАЦИТЕ КУПУВАТ УНГАРИЯ ЗА 10 МИЛИАРДА ЕВРО
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Европа бие тревога: Руснаците купуват Унгария за 10 млрд. евро Последна редакция на 31/03/15 14:50       image

Владимир Путин и Виктор Орбан

  Очаква се, че Будапеща ще получи първия транш от кредита още през тази година

Москва се съгласи да предостави заем от 10 млрд. евро на Унгария в рамките на финансирането на разширяването на атомната електроцентрала "Пакш", което се готви да извърши руската държавна корпорация "Росатом". Европейските критици на проекта заявяват, че за тази стъпка има политически мотиви: Кремъл си „купува“ благоразположението на едно от правителствата в Европейския съюз. Очаква се, че Будапеща ще получи първия транш от кредита още през тази година, коментира „Ройтерс“, позовавайки се на упълномощен представител на унгарското правителство.

„Сделката с „Пакш“ е камуфлаж. Това е финансова транзакция, но за руснаците е покупка на влияние“, заяви бившият депутат от унгарския парламент Золтан Илес, който до 2014 г. е бил държавен секретар по околната среда. По думите му, тази сделка е предназначена за „напомпване на пари в унгарската икономика“. По такъв начин премиерът Виктор Орбан подготвя преизбирането си през 2018 г., подсигурявайки държавата с електричество.

Не всички в Унгария са на това мнение. Представителят на правителството Золтан Ковач заяви, че "логическата обосновка на инвестицията в „Пакш“ не засяга изборната кампания и нечии шансове“. Той вярва, че инвестициите ще послужат за дългосрочната енергийна сигурност на страната. Според него, в Унгария руското икономическо влияние е много по-малко, отколкото в други западноевропейски държави. Външният министър Петер Сийярто пък нарече сделката с Русия „сделката на века“.

Според „Ройтерс“, след подписването на договора Будапеща е станала доста по-дружелюбна към Кремъл. Така например премиерът Орбан наскоро заяви, че „Европа си прострелва крака“, въвеждайки икономически санкции по отношение на Русия. Той също така активно насърчава идеята за строителство на нов тръбопровод за доставка на руски газ в Югоизточна Европа, като се заобиколи Украйна. Политиката на икономически санкции спрямо Русия противоречи на унгарските национални интереси, заявява Орбан.

През февруари Орбан прие президента Владимир Путин в Будапеща, с което стана единственият европейски лидер, поканил руския държавен глава на официална визита за двустранни преговори, откакто през миналия юли в Украйна беше свален малайзийски „Боинг“.

Миналата седмица Унгария най-сетне получи разрешение от ЕС за доставки на руско гориво за „Пакш“. Възможната забрана за това щеше да постави на риск целия контракт, тъй като Унгария трябваше или да търси друг източник на доставки, или да започне съдебно производство с Европейската комисия.

По-рано ЕК започна антимонополно разследване по повод решението на администрацията на Орбан да възложи поръчката на Русия без провеждане на търг. Известно е, че към разширяването на АЕЦ „Пакш“ проявяваха интерес френската компания Areva и японско-американската Westinghouse.

В средата на януари Русия и Унгария сключиха в Москва редица споразумения за търговско-икономическо сътрудничество. Премиерът Орбан, пристигайки в руската столица на среща с президента Путин, обеща, че Унгария ще изпълни всичките си задължения по строителството на частта от газопровода „Южен поток“.

Русия се съгласи да предостави на страната кредит за строителство на два енергоблока за АЕЦ „Пакш“.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10361793
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930