Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2015 20:59 - МЕРКЕЛ НАРЕЧЕ ТВЪРДЕНИЯТА НА НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ ЗА РУСКИ ВОЙСКИ В УКРАЙНА "ОПАСНА ПРОПАГАНДА"
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 751 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Меркел нарече твърденията на натовски генерал за руски войски в Украйна "опасна пропаганда" 29 Март 2015 21:19

imageСнимка: ХАШТАГ-BG 

Германският канцлер Ангела Меркел обвини върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на Алианса в Европа ген. Филип Брийдлав в "опасна пропаганда". Повод за това станаха изявления на натовския генерал, направени в София през ноември миналата година, според които от НАТО били видели, че в Украйна навлица "руска войска, руска артилерия и системи за противовъздушна отбрана". Хаштаг-BG публикува интервю на Йенс Вернике, медиен експерт и автор на няколко книги, с известния швейцарски изследовател по въпросите на мира и НАТО д-р Даниел Гансер:

Г-н Гансер, федералното канцлерство на Германия обвинява Филип Брийдлав в "опасна пропаганда" - например, преувеличаване на военното участие на Русия в Източна Украйна. Какво става? Дали германското правителство обвинява НАТО във военна пропаганда?

Критиката на германското правителство е точна. По мое мнение, нещо опасно се случва точно сега: американски генерали като Брийдлав се опитват да провокират война, за да отслабят Германия и Русия, в която германци и руснаци ще се избиват един друг. Това е циничен, всъщност е дяволски план. Но точно това е тезата на американските стратези като Джордж Фридман, директор на мозъчния тръст "Стратфор". Ако Германия и Русия са обединени, те представляват единствената сила, която може да застраши САЩ, каза Фридман в реч през февруари 2015 г. в Чикаго.

"Нашият изначален интерес [предотвратяване на германско-руски алианс] е да се гарантира, че това никога няма да се случи", каза Фридман.

"САЩ, като една империя, не може да се намесва непрекъснато в Евразия", обясни той. Затова САЩ трябва да настроят държавите една срещу друга, така че те да не могат да изграждат близки съюзи. "Аз предлагам нещо, което президентът Роналд Рейгън използва срещу Ирак и Иран: той подкрепи и двете страни във войната", заяви Фридман. Войната между Ирак и Иран в периода 1980-1988 г. доведе до най-малко 400,000 жертви, което показва колко страшно е това, което казва Фридман. "Така че иранците и иракчаните воюваха помежду си, а не срещу нас", обясни Фридман в своята реч. "Това беше цинично и неморално. Но работи."

САЩ не могат да окупират Евразия. В мига, в който стъпим на европейска територия, ние ще затънем, поради числено неравенство. По мое мнение най-радикалните американски генерали като Брийдлав се опитват да приложат стратегия, при която германци и руснаци воюват помежду си в Украйна, като по този начин дестабилизират и отслабват цяла Източна Европа. Това би било катастрофа. Поради това движението за мир трябва да поощрява алтернативно решение, като неутралитет на Украйна. Без членство в НАТО и приятелство между Германия и Русия.

Как се опитва НАТО се опитва да разпали този конфликт?

Генерал Брийдлав често се откроява с преувеличени и неверни твърдения. Ето как НАТО подхранва войната. Това е опасно, защото ситуацията е много напрегната, както знаем. На 12-ти ноември 2014 Брийдлав заяви, че руски части и танкове са навлезли в Украйна! Но това не е вярно и това не е просто дреболия. Буквално генералът от НАТО каза: "Видяхме, че руски войски, руски танкове, руска артилерия и системи за противовъздушна отбрана са влезли в Украйна" (бел.ред: Брийдлав направи това изявление по време на посещението си в София). БиБиСи и други медии разпространиха това цял свят, но това беше лъжа.

И американския генерал Бен Ходжис, командващ на американските войски в Европа, също тласка към война като подкрепя украинската армия. През януари 2015 той посети военна болница в Киев и връчи медал за храброст на американската армия на ранен украински войник! Това, разбира се, увеличава напрежението.

С това ген. Ходжис ни показва символично: САЩ е активна страна във войната в Украйна. Той подкрепя украинската армия, която се бори с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Тъй като Германия е член на НАТО, има опасност германските войници да бъдат въвлечени в тази война от САЩ. Подобно на Афганистан след 2001 г. Ако това се случи, тогава ще имаме точно ситуацията, която иска Фридмън: германци и руснаци стрелят едни срещу други в Украйна. Разбира се, аз се надявам, че това няма да се случи. Въпреки това движението за мир трябва да повдигне този въпроси и да предупреждава за такива опасности, за да ги предотврати.

Дали това е много често срещано - НАТО да крие, преувеличава или мами?

Да, за съжаление НАТО редовно съчетава лъжите с войната. В моята книга "Тайните армии на НАТО в Европа. Терор и нелегална война", аз показвам как по време на Студената война НАТО изгражда в западните страни, с подкрепата на ЦРУ и на британските служби MI6, тайни армии, за съществуването на които правителствата и населението не знаеха нищо.

Особено опасни са американските генерали, защото те постоянно водят на войни в различни страни през последните 70 години. Като представители на една империя те са използвани не са само за да убиват, но и да мамят. Генерал Лаймън Лемницър, например, който е служил като Върховен съюзен главнокомандващ на НАТО за Европа между 1963 г. и 1969 г., тоест той е един от предшествениците на Брийдлав, предлага през 60-те години, САЩ да започнат война срещу Куба като за да спечелят подкрепата на американската общественост за това, се организира унищожаването на американски кораби във военната база в Гуантанамо и терористични атаки във Вашингтон, а след това и за двете престъпления да бъде обвинен Фидел Кастро. Джон Ф. Кенеди обаче спря тази операция (бел.ред. "Операция Нортуудс"). Но това показва, колко опасни са служителите на Пентагона.

Само САЩ тласкат към войни или и други страни правят същото?

НАТО има 28 членове и за съжаление други страни от НАТО също участват в пропагандата на войната. Например британците! През март 2003 г., преди нападението срещу Ирак, Тони Блеър, тогавашния премиер, каза: "Ирак притежава химически и биологични оръжия. Неговите ракети са готови за употреба в рамките на 45 минути." Това е лъжа! Но нападението срещу Ирак беше извършено от САЩ и Великобритания и то без мандат от ООН. Така че е незаконно!

Незаконна беше и агресията на НАТО на 24-ти март 1999 г., когато започнаха бомбардировките над Сърбия. Незаконна, защото НАТО нямаше мандат от Съвета за сигурност на ООН. Тогава Германия под ръководствота на канцлера Герхард Шрьодер, министъра на отбраната Рудолф Шарпинг и външния министър Йошка Фишер активно участва в агресията заедно със САЩ. В навечерието на агресията бяха разпространени лъжи, за да се получи подкрепа от общественото мнение. По-късно, през 2014 г., Шрьодер призна, че НАТО е нарушила международното право. "Когато се изправихме пред въпроса как да действаме при събитията в Югославия и Косово, ние изпратихме нашите самолети, нашите "Торнадо" [германски военни самолети] в Сърбия заедно с НАТО и бомбардирахме суверенна държава без резолюция на Съвета за сигурност", призна Шрьодер самокритично ,

Как така в тези случаи никой не надига глас и четем единствено изявленията на НАТО с техните аргументи?

Масмедиите в Германия тласкат хората към пряка конфронтация с Русия, по същия начин както радикалите в САЩ, като директора на Stratfor Фрисман. Това означава, че те разпалват враждебност към Русия. И много рядко има критична дискусия за НАТО или за стратегическите интереси на САЩ, силите, които подклаждат войната в Украйна.

Много журналисти дори не назовават САЩ "империя", защото се страхуват за работните си места и за други неща. Но е ясно, че САЩ са империята на нашето време, най-могъщата държава, която, разбира се, преследва своите национални интереси. Този факт е рядко се коментира от средствата за масово осведомяване. Така че много от хората, които гледат телевизия дори не знаят за термина "Американска империя" или пък за стратегическите интереси на тази империя в Евразия. Затова критичните хора, разочаровани от телевизията и вестниците, се опитват да се информират чрез алтернативни медии в интернет.

Според вас критиката от нашето [германското] правителство е знак, че те най-накрая се опитват да пробият световната спиралата на насилието и да се дистанцират от пропагандата, като започнат уважителен диалог с Русия? Нашето правителство по-кредибилно ли е, отколкото НАТО?

Аз съм от Швейцария, която не е част от НАТО. Така че гледам на германската политика и канцлера Меркел отвън. И виждам, че много хора са разтревожени от ситуацията [войната] в Украйна, заради нейната близост. И повечето от германците, които познавам не искат бъдеще, в което германски войници воюват срещу руски войници! Но аз не съм сигурен, че германското правителство иска същото. Те се движат в зигзаг. Ту, като член на НАТО, подхранват, заедно със САЩ, войната в Украйна, като ескалират напрежение с Русия. Ту се опитват да запазят приятелството или поне уважението на Русия чрез публична критикана НАТО-вския ястреб Брийдлав. Така че, коя от двете линии ще надделее в бъдеще е трудно да се каже.

Каква е оценката Ви за оттеглянето на ястреба Андерс Фог Расмусен като генерален секретар на НАТО? Ще бъде ли неговият наследник Йенс Столтенберг привърженик на мира? Казано по друг начин: какво реално влияние има генералния секретар върху политиката на НАТО?

Ако изучавате историята на НАТО, ще забележите лесно, че поста на генерален секретар винаги се предоставя на европейци - сега на Столтенберг, норвежец, а преди това на Расмусен, датчанин. Но не трябва да се бърка кой се диктуват условията в НАТО, това е САЩ! Генерален секретар не е най-важният пост. Най-важен всъщност е Върховният съюзен главнокомандващ за Европа, защото това е военното командване. Този пост винаги се държи от американец, сега ген. Брийдлав.

Нима Столтенберг публично е критикувал Брийдлав или се е опитал да го спре? Не, той не е в състояние да стори това. Работата му като главен секретар е преди всичко да се даде на НАТО на европейско лице. Това се приема по-добре в Европа, отколкото американски дипломат да се изявява през цялото време.

Така че аз не вярвам, че Столтенберг е в състояние или желае да превърне НАТО в миролюбива организация. И заради досегашното поведение на НАТО през последните две десетилетия: Войните на НАТО и техниката на "смяна на режима" оставиха редица държави в руини и травматизираха народите им - в Либия, в Ирак, в Афганистан. Така че се надявам, че Украйна няма да бъде включена в този списък!

източник: NachDenkSeiten

превод: Хаштаг-BG

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10364876
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930