Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2015 21:36 - КРАСИМИР ЯНКОВ : В СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ СЕ РШАТАВРИРА "МОДЕЛА ЦВЕТАНОВ". БОРИСОВ ДИРИЖИРА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Красимир Янков: В службите за сигурност се реставрира "модела Цветанов", Борисов дирижира imageПетък, 27 Март 2015г. 15:40ч. | imageАвтор: Интервю на Красен Бучков, Фрог нюз | image

Внесените законопроекти в сектор "Сигурност" в парламента от Цветан Цветанов и група народни представители не са обсъждани предварително с БСП. Не са съгласувани със служителите от системата, няма експертиза от истинските професионалисти, а са демонстрация на доминиращата роля на ГЕРБ в парламента. Това казва за Фрог депутатът от БСП Красимир Янков, лидер на социалистите от Варненска област.

image

Интервю на Красен Бучков

- Г-н Янков, имаше ли възможност опозицията да се запознае с пакета закони в сектор "Сигурност", който е вкаран в парламента? Какво ви тревожи и какво бихте предложили, за да бъде дейността на службите ясно регламентирана ?

Внесените законопроекти в парламента от Цветан Цветанов и група народни представители не са обсъждани предварително с БСП. Не са съгласувани със служителите от системата, няма експертиза от истинските професионалисти, а са демонстрация на доминиращата роля на ГЕРБ в парламента. Законът за МВР беше приет със скоростна процедура, като извънредно законодателство, за да се реставрира работата на службите за сигурност от периода 2009-2013 г. - модела „Цветанов“.
Криминалната обстановка и внезапната смяна на министъра на вътрешните работи наложиха законодателна активност, за отклоняване на общественото внимание от неудачите в работата на управляващите в сектор „Сигурност“. Хората са обзети от "страх по улиците", а престъпниците демонстрират нарастваща агресивност и чувство за безнаказаност.

- Службите са с нови шефове, а системата е старата и продължава да куца? Как ще коментирате това?

Може би затова все още службите работят, макар и окуцели. Защото има някаква приемственост в професионалните среди. С МВР се правят какви ли не експерименти. За министри се назначават физкултурници, социолози. Хаосът в разузнаването и контраразузнаването има своето начало от периода на сините политкомисари Атанасов и Гяуров. Много дълго вече "най-големия специалист" се казва Бойко Борисов, който еднолично определя политиката и кадровите назначения. Това дава трайно отражение върху функцията и естеството на изпълняваните задачи от службите и МВР.

- Генерал Атанасов нееднократно е заявявал, че по време на управлението на Орешарски, службите са били дадени на концесия на ДПС? Ще се съгласите ли с това? Как тогава ще коментирате факта, че новият главен секретар тези дни се срещна само с журналисти от медиите на КОЙ ?

По сериозно е да го наричаме г-н, а не ген. Атанасов. Каква концесия? Управляващата коалиция беше двупартийна, между БСП и ДПС. Нормално е ДПС да търси повече позиции в управлението и да лансира свои номинации. Пеевски стана спорна и проблемна кандидатура, заради огромния натиск. Ние не знаем какъв всъщност ръководител на ДАНС щеше да е той. Но за Атанасов знаем! Като шеф на контраразузнаването, той е чадъросал или не е изпълнил служебните си задължения, с което се допусна бандитска приватизация. Продадоха се държавни монополи и се превърнаха в частни. Съсипа се БГА "Балкан", Кремиковци! И като цяло в държавната хазна влезна около милиард и половина, вместо по реална себестойност да се получат над 30 милиарда от продадените предприятия и фирмите от работещата ни икономика. За извършения грабеж не трябва да има давност, защото е в огромни размери. Това извади България от коловозите и я тласна в мизерията на най-бедната европейска страна!
А за новия главен секретар - пред кои медии е дал първото си интервю? Вероятно пред тези, към които са го насочили шефовете му.

- Твърдите, че службите в момента са изцяло в ръцете на Бойко Борисов. Каква е тогава промяната в системата ? Концесията май продължава?

Да, промяна няма! Както казах, реставрирано е пълното срастване на партия и държава, заедно със силовите структури, под едноличното ръководство на Бойко Борисов.
Може да има и елементи на концесиониране, като съхраняване на стари зависимости и обвързаности. Да не забравяме, че Борисов за главен секретар беше предложен от премиера Симеон Сакскобургготски, но бе одобрен и от коалиционния партньор - ДПС.
По късно, след поредица поръчкови убийства и неуспешния атентат срещу Иван Тодоров - Доктора, когато Борисов беше загубил доверието на премиера, именно намесата на лидера на коалиционния партньор - Ахмед Доган, го запази на поста. В по-новата история се пият кафета!

- Бихте ли дали своето мнение за новия шеф на ДАНС Димитър Георгиев и на главния секретар Георги Костов ?

Персоналните оценки ще дойдат след професионалните им изяви. Ако има проблеми в ръководените от тях ведомства, ще ги виждаме и чуваме да дават обяснения. При най-малките успехи, това ще е "задължение" на премиера. В началото на годината Борисов гръмогласно декларира че три поръчкови убийства ще бъдат разкрити за седмица! Не го чувам да говори за резултати по темата.
- Ще направи ли Румяна Бъчварова реформите в МВР?
Румяна Бъчварова е: симпатична жена, но няма и най-малкия аргумент, който да е дал доказателства за пригодността й за министър на вътрешните работи.
Тя бе натоварена да води преговорите за формиране на настоящата управленска формация. Успешното натъманяване на интересите на всички партньори, очевидно я наложи за вицепремиер по коалиционната политика. Видимо показва умения на сговорчивост и баланс на интересите, щом сега има подкрепата на всички в коалицията. Тя успя да събере рамо до рамо Първанов и Радан Кънев, Румен Петков и Атанас Атанасов, Валери Симеонов и Касим Дал и т.н. Няма образователен ценз, който да я прави адекватна за материята в която ще трябва да взема управленски решения. Като началник на кабинета на Борисов в първото му правителство, има личното му доверие. И Цветанов имаше безграничното доверие на Борисов. Цветанов, също като Бъчварова, стартира като личен сътрудник на Бойко Борисов. В този смисъл, Борисов обича да номинира личните си сътрудници. Така че г-жа Бъчварова ще сътрудничи на Бойко Борисов, докато той ръководи МВР.
- Военни разузнавачи с опит са на мнение, че шеф на служба "Военна информация" трябва да бъде генерал. Използван ли ще бъде Йордан Бакалов ако бъде назначен за шеф на военното разузнаване за разсекретяване на досиета и на чужди граждани?
Йордан Бакалов е политическа фигура. Ако оценката за компетентността му в сектора е положителна, трябваше да го оставят министър и след служебния кабинет. На поста, за който се разпространи информация, че може да бъде назначен, се изисква професионализъм, който може да се натрупа само от практика. Който и да е ръководител на службата, трябва да спазва законите, и на първо място да защитава националните интереси и сигурност.
- Как ще коментирате разполагането на Координационния център на НАТО в София? Ще бъде ли осигурен по някакъв начин по-висок бюджет на армията или напъните на президента Росен Плевнелиев са напразни?
България е в дълбока криза. Вече сме и под бремето на дълг от 16 милиарда. Едва ли е по джоба ни да правим разходи за повишаване на натовския капацитет. Сега е време да усетим подкрепата и помощта на нашите партньори. Защото ние сме повече от лоялни към поетите ангажименти.
- И накрая - как върви подготовката на БСП-Варна за местните избори и какъв е основният извод от семинара, който се проведе тези дни в "Слънчев ден"?
Основен извод от семинар не може да има, а от резултатите, които ще се постигнат след поредицата обучения с цел подготовка за предстоящите местни избори. Във Варна дойдоха да споделят опит с нас партньори от ПЕС. Състоянието на всяка община, дори и на София, е толкова тежко, че трябва нов подход, огромна отговорност и компетентност от бъдещите кметове и общински съветници. Tags: Related Articles



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10317297
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031