Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2015 21:12 - ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ КЪМ ВОЕННИЯ МИНИСТЪР : УЧАСТВАТЕ В ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1671 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
2015-01-30 13:40:46 Политика image Велизар Енчев към военния министър: Участвате в държавна измяна image 03:00
BGNES TV

image image

Законът за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия ще бъде изпълнен. 33 000 архивни единици от Служба "Военна информация" ще бъдат предадени на Комисията по досиетата.

Тази гаранция даде от парламентарната трибуна министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде репортер на БГНЕС.

Ненчев отговори на въпроси от депутатите Велизар Енчев, Ангел Найденов, Десислав Чуколов и Методи Андреев по темата, като гарантира, че ще спази закона, който е категоричен, че тези досиетата трябва да бъдат предадени.

"Тук съм не само като депутат, а и като единственият който е бил служител на тази служба", посочи от трибуната Велизар Енчев. Той цитира изявление на Николай Ненчев от партиен форум на ДСБ, където военният министър дава обещание, че ще предаде документите, тъй като е убеден, че тези хора не са работили в името на България. Енчев поиска да разбере какви гаранции ще даде министърът, че сред достъпните документи няма да попаднат и секретни такива и дали не е изключително опасно за интересите на България да се разсекретяват досиета на чужди граждани, работили за българските интереси в други държави.

От своя страна Николай Ненчев оспори тезата на Енчев и каза, че никога не е говорил за разкриване самоличността на чужди граждани, тъй като законът предвижда предоставянето на досиетата единствено на български граждани. Категорично не съм нареждал и няма да нареждам на директора на "Военна информация" разкриването на досиета на чужди граждани, каза Ненчев. В тази връзка той отговори, че предаването на 33 000 архивни единици няма да застраши живота на чужди граждани, сътрудничили на българските служби, защото те не подлежат на оповестяване. Техните дела ще бъдат съхранени и достъпни единствено за председателя на комисията Евтим Костадинов.

"Или сте некомпетентен или съзнателно манипулирате", отговори Велизар Енчев. От парламентарната трибуна той показа диск със своето пълно работно и лично досие и бе категоричен, че разкриването на имената на българските разузнавачи автоматично води до разкриване на неговите връзки в други страни. От моето досие може да се получи пълна информация за имената на моите сътрудници, каза Енчев и посочи, че много често задрасканите имена на сътрудници са прозрачни и ясно се виждат. "Вие участвате в държавна измяна, за която ще носите отговорност", предупреди Велизар Енчев.

По темата се изказа и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който обяви, че Енчев не е работил за Националната разузнавателна служба (НРС), а за Държавна сигурност и всички нейни служители са национални предатели, защото всички документи са били достъпни и за службите на СССР. От своя страна Енчев посочи, че Андреев очевидно е некомпетентен и припомни, че е работи 10 години в югославския отдел на НРС, като в този отдел служителите не са имали право завършваш в СССР, тъй като интересите на България и СССР в Сърбия и Македония коренно са се различавали. Неведнъж съм влизал в остри полемики преди 10 ноември със съветските кореспонденти, посочи Енчев.

"Има национални интереси, които нямат нищо общо с идеологията и строя - социалистически или капиталистически", каза той и добави, че в края на предишния режим нашите интереси в Турция и Югославия са били много по-добре защитени, отколкото сега и това се вижда от активните мероприятия, организирани от разузнавачите и техните сътрудници на територията на различни държави, каквито активни мероприятия могат да бъдат разгледани и в неговото лично досие. "Вие трябва да се извините на военните разузнавачи", призова Енчев.

Подвигът на родните разузнавачи, които са се борили за българските интереси ще бъдат сравнен с това кой е издавал комшията, каза по време на въпросите към Ненчев по темата Десислав Чуколов. Той припомни, че наскоро е починал легендата на родното разузнаване Пеньо Пенев, който 9 години е лежал в турски затвор, но не издал нито един свой агент, а сега ние ще го направим, което е недопустимо. Чуколов се закани, че партията му ще внесе поправки в закона за досиетата, тъй като дори днес държави като САЩ и Англия държат засекретени по 100 години документи от Втората световна война. Чуколов цитира и материали от БГНЕС относно недоволството на военни разузнавачи и обвини министър Ненчев, че български герои се захвърлят с лека ръка, като вероятно в момента в Турция ръкопляскат на Ненчев. /БГНЕС

 

София / България



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10317195
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031