Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2015 20:55 - ГЪРЦИЯ УБИ ТРОЙКАТА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1607 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Гърция уби Тройката 31.01.2015 · by Светът днес · in Светът. ·

imageСрещата между шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум и новия министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис завърши със скандал

След срещата в Атина Варуфакис заяви, че Гърция няма да си сътрудничи с “неясния тристранен съюз”, състоящ се от ЕС, Европейската Централна банка и МВФ, които, според него, водят антиевропейска политика, информираха гръцките медии.

След изявлението на Варуфакис Дейселблум при изключени микрофони му отговори, че той “току що е убил Тройката”, на което министърът на финансите на Гърция отговори с възглас на удивление. Шефът на Еврогрупата напусна зала без да дочака Варуфакис.

В хола на третия етаж те изчакаха асансьорите, но без да продумат и дума помежду си, а на първия етаж всеки влезе в кабинета си. Изданията отбелязват, че асансьорите в Министерството обикновено се налага да се изчакат няколко минути.

Гърция отказа на “тройката” кредитори

В същото време правителството в Атина обеща да продължи реформите.

Правителството на Гърция отказа контакти с “тройката” международни кредитори. “Ние обещахме на избирателите да спрем сътрудничеството с представителите на МВФ, Еврокомисията и Европейската централна банка, защото отхвърляме предложените от тях икономии”, – заяви в петък, 30 януари, в Атина новият министър на финансите на страната Янис Варуфакис след срещата с шефа на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Според последния, е недопустимо първата стъпка на кабинета да бъде тази.

В същото време министърът заяви, че правителството от Атина има немерение да продължи реформите, отбелязва Ройтерс. Те са необходими, за да се съживи икономическата конюнктура и да се поддържа балансиран бюджет. Дефлацията е недопустима, както и тежките дългове, каза министърът на финансите на Гърция. Янис Варуфакис не сподели как смята да постигне целите си.

imageАтина твърди, че за социалните проблеми на Гърция е отговорен Берлин

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупреди правителството на Гърция да не се отказва от изпълнение на вече постигнатите по-рано споразумения с партньорите от ЕС. По време на срещата с представителите на новото ръководство на страната Дейсейлблум ги помоли “ясно и точно да изложат позицията си”, за да могат нещата да тръгнат напред. Той отхвърли предложението на Атина да се предизвика международна конференция за обсъждане на въпросите за облекчаване на дълга. “Такава конференция вече съществува и тя се нарича Еврогрупа”, – подчерта Дейселблум.

Готовност да се срещне с представители на правителството от Атина изрази и министърът на финансите на Германия Фолфганг Шойбле. Според него, Берлин е готов да прояви солидарност и да оказва и в бъдеще помощ, но само на базата на постигнатите по-рано договорености. Следващата седмица Алексис Ципрас ще проведе първите си като министър-председател посещения в редица страни. Експертите обръщат внимание, че в списъка на визитите му липсва Германия. По време на предизборната си кампания Ципрас рязко критикува канцлера Ангела Меркел и нееднократно подчерта, че Германия е отговорна за социалните проблеми на Гърция.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10316176
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031