Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2015 19:14 - ВАШИНГТОН НАКАРА СВЕТА ДА ПЕЧАТА ПАРИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Вашингтон накара света да печата пари         image

 

/Поглед.инфо/ Швейцария се оттегли; разрухата е нашето бъдеще

Коментарът, който е превод от американското списание „Форийн полиси” (16.01.т.г.), не видя и няма да види бял свят в големите ни „независими” медии, защото противоречи на пропагандните измислици за политиката на Русия, Китай, САЩ и ЕС, с които ни заливат „евроатлантическите” трубадури. И защото Пол Крейг Робъртс предвижда краха на американската империя, поради нейния арогантен експанзионизъм, сдържан някога от Съветския съюз; и превърнал Вашингтон в седалище на най-корумпираното правителство на Земята, по думите на самия Робъртс. В този смисъл нашите медийни папагали може би нямаше да оставят без последствие факта, че тъкмо държавният секретар на САЩ при посещението си в София размаха пръст заради царящата у нас корупция. Както се казва, имало е от кого да се учат българските политически и икономически мошеници. Що се отнася до русофобите, те определено ще бъдат разочаровани от текста на Робъртс. Защото в САЩ има хора, които не си губят разсъдъка. Значи не всичко е загубено и борбата си заслужава.

Разположени в своите вашингтонски офиси, неоконсерваторите се поздравяват с успешното използване на аферата “Шарли” за повторното обединяване на Европа с външната политика на Вашингтон. Няма да има повече френски вотове с палестинците против позицията на Вашингтон и Израел. Няма да има нарастващо европейско противопоставяне срещу започването на нови войни в Средния изток. Няма да има повече призиви от френския президент да се прекратят санкциите срещу Русия.

Разбират ли неоконсерваторите и това, че обединиха европейците с антиимигрантските политически партии от дясното крило? Вълната на подкрепа за карикатуристите на “Шарли” е вълната на Националния фронт на Марин льо Пен, на Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фарадж и на германската PEGIDA, която помита Европа. Тези партии са овластени от антиимигрантския плам, който беше аранжиран с цел да обедини отново европейците с Вашингтон и Израел.

Арогантните и безразсъдни неоконсерватори сгафиха още веднъж: овластяването на антиимигрантските партии има потенциал да революционизира европейската политика и да разруши империята на Вашингтон.

Съобщенията на британския „Дейли мейл” и  „Зеро хенд”, че Русия е прекъснала доставките на природен газ за шест европейски страни може да са некоректни.

Тези източници са надеждни и добре информирани, но такова прекъсване моментално би произвело политически и финансов безпорядък, за какъвто няма никакъв признак. Следователно, освен ако не се касае за информационно затъмнение, действието на Русия е било разбрано неправилно.

Ние познаваме нещо, което реално се е случило. Иначе официалният представител по енергетиката на ЕС Марош Шевчович не би изразявал такова изумление. Макар да не разполагам с каквато и да е точна информация, мисля, че знам каква е истинската история. Уморена от украинските кражби на природния газ, който преминава през страната, за да бъде на свой ред доставен на Европа, Русия реши да насочи газта към Турция, заобикаляйки по този начин Украйна.

Руският енергиен министър потвърди това решение и добави, че ако европейските страни желаят да се възползват от тази газова доставка, могат да изградят инфраструктура или тръбопровод, за да вкарат газта в своите страни.

С други думи, има възможност за прекъсване в бъдеще (на доставките на руски природен газ – б. пр.), но понастоящем няма никакво прекъсване.

Тези две събития – “Шарли” и руското решение да се прекрати доставката на газ за Европа през Украйна – би трябвало да ни напомнят, че винаги съществува възможността за аномалии и непланирани последствия от официални решения, които могат да причинят аномалии. Дори американската „суперсила” не е имунизирана срещу аномалии.

Има толкова много обстоятелства, които свидетелстват, че ЦРУ и френското разузнаване са отговорни за изстрелите в “Шарли”; както и, че изстрелите са били произведени от двамата братя, чиито документи за самоличност бяха удобно намерени в колата, с която уж се измъкнали. Тъй като французинът увери, че братята са били убити, преди да могат да говорят, никога няма да научим какво са имали да кажат за заговора. Единственото доказателство за вината на братята, с което разполагаме, е твърдението на силите за сигурност.

Винаги, когато чуя правителствено изявление без реално доказателство, аз си спомням за „оръжията за масово унищожение” на Саддам Хюсеин, за „употребата на химически оръжия” от Асад  и за „програмата за ядрени оръжия” на Иран. Щом един съветник по националната сигурност на САЩ може да направи с магия от рядък въздух „гъбести облаци над някой американски град”, Шериф и Саид Куаши могат да бъдат превърнати в убийци. В края на краищата те са мъртви и не могат да протестират.

Ако това е било нападение под фалшив флаг - а ние никога няма да го знаем със сигурност - то постигна целта на Вашингтон за обединяване на Европа под егидите на Вашингтон и Израел. Но този успех има едно непланирано следствие: той обедини Европа около антиимиграционната политика на партиите от дясното крило, овластявайки по този начин лидерите на тези партии.

Ако това предположение е правилно, животът и (или) репутацията на Марин льо Пен и Найджъл Фарадж ще се окажат под заплаха, тъй като Вашингтон ще се противопостави на издигането на европейски правителства, които не се придържат към неговата линия.

Изумлението, предизвикано от решението на Русия да пренасочи  своите газови доставки за Европа, е доказателство, че Русия държи много карти, които би могла да изиграе; и които биха съборили политическите и финансовите структури на западния свят. Китай също държи подобни карти.

Ако Путин или Китай трябваше да се намесват

Двете страни не разиграват своите карти, защото не смятат, че се нуждаят от тях. Вместо това двете сили се изтеглят от западната финансова система, която обслужва хегемонията на Запада над света. Те създават всички икономически институции, от които се нуждаят, за да бъдат напълно независими от Запада.

Следователно аргументът на руското и на китайското правителство е „Защо да провокираме и да пляскаме западните глупаци? Те могат да прибeгнат до своите ядрени оръжия и ще бъде изгубен целият свят. Нека просто се разхождаме, докато те ни насърчават да отговорим на техните провокации”.

Можем да се благодарим, че Владимир Путин и лидерите на китайското правителство са и интелигентни, и хуманни, за разлика от западните лидери.

Представете си, например, страшните последици за Запада, ако Путин трябваше да се  намесва лично в резултат на редицата обиди и към Русия, и към самия него. Путин може да унищожи НАТО и цялата западна финансова система, когато поиска. Всичко, което трябва да направи той, е да обяви, че тъй като НАТО е обявила икономическа война срещу Русия, Русия повече не продава енергия на членките на НАТО. Съюзът НАТО би се разпаднал, тъй като Европа не може да оцелее без руските енергийни доставки. Империята на Вашингтон би свършила.

Путин осъзнава, че безразсъдните неоконсерватори биха могли да натиснат ядрения бутон, за да са запазят някакво достойноство. За разлика от Путин, техните „его” са „на линия”. Така че Путин спасява света от ядрена война, бидейки непровокативен.

Сега, представете си, че китайското правителство изгуби търпение спрямо Вашингтон. За да се противопостави на „изключителната, необходима, единствена сила” с реалността на своята слабост, всичко, което трябва да направи Китай, е да стовари наведнъж на пазара  всичките си масово деноминирани доларови финансови авоари; точно, както банковите агенти предлагат масово на дъмпинг необезпечени със злато контракти на фючърсния пазар.

За да избегне финансовия колапс на САЩ, Федералният резерв би трябвало да печата масово нови долари, с които да купува дъмпинговите китайски облигации. Понеже Федералният резерв ще защитава американските финансови пазари, купувайки дъмпингови китайски ценни книжа, Китай няма да загуби нищо от продажбата. Следващата стъпка е решаваща. След това китайското правителство предлага на дъмпинг масовите доларови притежания, които е получило от своите продажби на преобладаващо доларови финансови инструменти.

И какво става тогава? Федералният резерв може да печата долари, с които да купува дъмпинговите китайски ценни книжа, но ФР не може да печата чужди валути, с които да изкупува дъмпинговите долари.

Масовата доставка на долари, стоварени на обменния пазар от Китай, би могла да няма купувачи. Стойността на долара би колабирала, Вашингтон не би могъл повече да плаща своите полици, като печата пари. Американците, живеещи в една зависима от вноса страна, благодарение на офшорните работни места, биха се изправили пред високи цени, които сериозно биха подкопали жизнения им стандарт. САЩ биха изпитали икономическа, социална и политическа нестабилност.

Оставяйки настрана промиването на мозъците им, тяхната беззащитност и патриотичната им подкрепа на режима във Вашингтон, американците трябва да се запитат следното. Как е възможно правителството на САЩ, - една уж суперсила, толкова да не осъзнава действителната си уязвимост, та Вашингтон е способен да тласка две истински сили, докато те натрупат достатъчно мощ и изиграят картите, които държат?

Американците трябва да разберат, че единственото изключително нещо за САЩ е невежеството на населението и глупостта на правителството. Коя друга страна би оставила една шепа мошеници от Уолстрийт да контролират нейната икономическа и външна политика, да управляват нейната Централна банка и трезора и да подчинят интересите на гражданите на интересите на единия процент свръхбогати?

Едно население, което не се безпокои от това, е оставено на тоталното благоволение на Русия и Китай.

Наскоро се случи една аномалия, събитие, което все още би могло да отприщи други аномалии. Швейцарската централна банка оповести края на фиксирането на швейцарския франк към еврото и американския долар.

Преди три години прелитането от еврото и долара в швейцарски франкове тласна разменната стойност на франка толкова високо, че застраши съществуването на швейцарската експортна индустрия. Швейцария оповести, че всякакви по-нататъшни вливания на чужди валути във франкове ще бъдат посрещнати със създаването на нови франкове, за да се абсорбират вливанията така, че да не приближават повече обменния курс. С други думи, Швейцария закова франка.

Швейцарският коректив

Швейцарската централна банка вече обяви, че фиксирането е приключило. Франкът моментално повиши стойността си. Акциите на швейцарските експортни компании паднаха, а погрешно позиционираните обезпечителни фондове понесоха сериозни удари върху своята платежоспособност.

Какво накара Швейцария да премахне фиксирането? Това не беше безплатно действие, то струваше много на Централната банка и на швейцарския износ. Отговорът е, че главният прокурор на ЕС постанови, че е допустимо за Централната банка на ЕС да инициира “количествено облекчение” – каквото е печатането на нови евро, за да покрива грешките на частните банкери.

Решението означава, че Швейцария очаква да се конфронтира с масов отлив от еврото; и че Швейцарската централна банка не желае да отпечата достатъчно  нови швейцарски франкове, за да поддържа фиксирането. Швейцарската централна банка смята, че толкова енергично би задействала печатната преса, че основата на швейцарските парични доставки би експлодирала, надхвърляйки далеч БВП на Швейцария.

Политиката за печатане на пари на САЩ, Япония и сега очевидно ЕС, принуди други страни да девалвират своите собствени валути, за да предотвратят покачването на обменния им курс, което би могло да намали способността им да изнасят и печелят чужди валути, с които да плащат за своя внос. Така Вашингтон накара света да печата пари.

Швейцария се оттегли от тази система. Дали други ще я последват, или останалият свят ще последва руското и китайското правителства в новите монетарни аранжименти? Или просто ще обърне гръб на корумпирания и непоправим Запад?

Нивото на корупция и манипулация, което характеризира икономиката и външната политика на Съединените щати днес, беше немислимо по-рано във времето, когато амбицията на Вашингтон беше сдържана от Съветския съюз. Ламтежът за  хегемонистична власт направи Вашингтон най-корумпираното правителство на Земята.

“Лидерството преминава в империя. Империята поражда безразсъдство. Безразсъдството носи разруха. Разрухата е бъдещето на Америка”.

в. „Нова Зора”

Източник: Форийн полиси

 

 

Публикувано на
27.01.2015 @ 22:39

Автор: Пол Крейг РОБЪРТС

,

image      
    image  



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10314366
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031