Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2015 20:55 - ЗОМБИРАНИ ПАЗАРИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Зомбирани пазари image Калина Андролова, политически анализатор в предаването "Деконструкция" на БНР, публицист, бивш главен редактор на L"Europeo и настоящ главен редактор на списание a-specto   Автор: Калина Андролова 03.01.2015 |  Видяна 2277 пъти Зомбирани пазари        

/Поглед.инфо/ След като потули истината за сваления малайзийски самолет, въпреки огромната човешка трагедия, днес Украйна, чувствайки се защитена от своите западни освободители (или окупатори, зависи от гледната точка), продължава да се държистранно. Смотолява нещо и мълчи относно авариите, които произвежда в своите атомни централи, а, както виждаме, те не са голяма рядкост и са придружени с утечки на радиация.

Официалното обяснение за последната авария е проблем с трансформатора. Но дори някои поддръжници на Евромайдана избухнаха в социалните мрежи: „Те мълчат – написаха протестиращите – нищо не казват, а на нас лекарите за всеки случай ни раздават йод. С какво тези от правителството се отличават от съветските окупатори, които облъчиха по времето на Чернобил нашите родители? Изглежда ни считат за стадо. Изглежда искат ядрен Майдан!”.

Отсега нататък всички провали на протектираното украинско правителство ще се представят за победи. Проамериканското правителство на Украйна вече постигна ново споразумение с Westinghouse за разширяване на доставките на американско ядрено гориво. Такъв договор е подписан още през 2008-а година по времето на Юшченко, но след падането му от власт походът на Westinghouse замря. Украинският премиер смята, че с Westinghouse  ще избегне зависимостта от руските енергийни доставки, но има една неприятна особеност: американското гориво е технологично не напълно съвместимо с руските реактори, което увеличава рисковете от технологични аварии. На територията на Украйна действат общо 4 ядрени централи – Запорожката, Южно-Украинската, Ровенската и Хмелницката. Запорожката е най-голямата атомна станция в Европа с шест енергоблока от типа ВВЕР -1000. Да си припомним, че само в Русия умират 9 хиляди човека, които са участвали в ликвидирането на пораженията в Чернобил, а 55 хиляди остават инвалиди.

Разбира се, от несъвместимостта на американското гориво с руските централи не може да се случи ужасен инцидент от типа на Чернобил, но си струва да се замислим за какво служи едно марионетно правителство, ако не за да се оплячкоса до шушка пазара на една страна. Westinghouse се стреми да изхвърли отвсякъде руската ТВЕЛ по доставката на ядрено гориво. Трябва да се отбележи, че руската ТВЕЛ има 18% дял от пазара на гориво по света, докато Westinghouse има над 30%. Ставаме преки свидетели на това как се придобиват пазари чрез политически натиск.

Още около 30% дял държи и френскатаAREVA. Украйна, освен всичко друго, е един от най-големите потребители на ядрено гориво в света. Около 50% от експорта на руснаците на ядрено гориво е именно за Украйна, става дума за 13 реактора от типа ВВЕР – 1000 и два от типа ВВЕР – 440 на Ровенската АЕЦ. Това е доход около милиард и половина долара годишно. Както се вижда, струва си да се прибере Украйна: газотранспортна система, атомна енергетика, телекомуникации и пр.!

Първият опит с американско ядрено гориво е направен в Южно-Украинската АЕЦ, където обаче корпусът на прътовидните топливни елементи започва да се увива и изкривява. Щетите, нанесени на централата от експеримента, се оценяват на 175 милиона долара. Тогава Westinghouse обвинява работниците в украинската централа, че са повредили американските топливни елементи при зареждането им, и че, според договора, компанията не носи отговорност за аварията. Да, обаче в Словения, Финландия и Чехия също се правят подобни експерименти под натиска наWestinghouse, и всички тези държави се отказват от американското гориво поради невъзможност за съвместимост и рискове от аварии.

Разбира се, Украйна е неспособна да се съпротивлява на икономическата интервенция на Запада, в крайна сметка превратът там се осъществи именно за да бъде Украйна марионетна държава на разположение. Остава и въпросът, кой и на каква цена ще приема отработеното американско ядрено гориво, тъй като сега Украйна отвежда отработеното си гориво в Русия, където то се подготвя за дългосрочно съхранение. Това струва на Украйна около 200 милиона долара всяка година. Със сигурност тази операция ще й струва много по-скъпо, ако се прави където и да е другаде, макар и възможните места по света да не са много – например във Франция, Великобритания или Япония.

Днес Украйна е отделила участък в района на Чернобилската АЕЦ, където ще строи хранилище за съхраняване на собствените си отпадъци, а защо не и на чужди европейски отпадъци срещу съответното заплащане. Винаги ми е изглеждало безумно напъването на всяка цена да се смени руското гориво с американско, какъвто натиск има и у нас, пък ако ще това да коства купища проблеми, рискове, пари и недай си Боже, аварии. Но, оказва се, че политиката влече след себе си и зомбиране на пазарите. Заграбваш територии, окупираш техните пазари, това са новите войни. Днес не изправяш две армии на полето една срещу друга, просто битката е за марионетна власт. У нас също е много видимо това състояние на марионетни правителства, които се сменят едно след друго. Обслужвайки само чужди интереси, и никога българските. Затварянето на 3 и 4-ти блок в АЕЦ „Козлодуй” е само един от примерите за съвсем явни политически действия в чужда полза и в наша вреда.

Деконструкция-БНР

Прочети цялата статия тук: Зомбирани пазари - Калина Андролова - Поглед Инфо



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10316831
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031