Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 17:15 - КОИ СПЕЦИАЛНИ ЧАСТИ СА ПО-ДОБРИ: РУСКИТЕ ИЛИ АМЕРИКАНСКИТЕ ?
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1397 Коментари: 0 Гласове:
0



Кои специални части са по-добри: руските или американските? 28.10.2014 · by Светът днес · in Анализи. ·

imageКакво могат да ни покажат в боя „Морските котки“ и бойците от „Алфа“

В американски и европейски издания вървят постоянни дискусии на тема: бойците от кои специални части са по-добре подготвени? Най-често се пита: „Кой е по-силен: руската „Алфа“ или американските „Морски котки“?

Сериозна тема

Американският портал comicvine.com предлага на читателите си следната тема: „Морските котки“ срещу руския спецназ: какво мислите? Въпросът е поставен ребром, кой ще победи, ако 2 000 бойци от „Алфа“, „Вимпел“ и елитното ГРУ започнат бой с 2 000 рейнджъри от „Морски котки“ и Делта Форс.

imageПозовавайки се мнението на военни експерти, порталът предупреждава читателите си, че подготовката на личния състав на руските специални части е по-добра от американските. При това „Морските котки“ и войниците от 1-ия оперативен отряд „Делта“ имат технологично преимущество по отношение на оръжието и специалните средства.

В дискусията участват 2501 човека. Мненията на хората ще видите по-долу.

@ CadenceV2: Технологичното оръжие не е единствен фактор, който има значение за победата. Руските специални части са обучени и могат да използват практически каквото и да е чуждестранно оръжие. Важно е, че руснаците могат да водят самостоятелен бой, докато американците се опират на екипа.

imageАко говорим за битка между специални части, то и бойното поле най-вероятно ще бъде ограничено. По-вероятно това може да се извърши в градове, сгради, тунели, където е важна реакцията и личните физически данни на войника. И още: когато „Алфа“ щурмува двореца на Амин, имаше убити 5 съветски бойци. По същото време в Америка, където по закон е гарантирана безопасната подготовка на военнослужещите, за последите две години само на тренировки са загинали 78 бойци.

AmazingScrewOnHead: Руският спецаз ще победи! Най-важно е обучението! Понастоящем американските „морски котки“ не притежават нищо по-особено от другите спецчасти. Всички водещи държави използват едни и същи военни технологии.

image@ CadenceV2: Америка създава най-добрите военни в света! Цялата работа е в най-новите оръжия! Само китайците могат да победят американците в някои области. Русия както и преди изостава. Но не искам да участвам в разговор на тема: „Америка срещу Русия“. Не забравяйте, че тъкмо Русия спечели Втората световна война, макар немците да имаха най-добрите технологии тогава.

imageРуснаците се бият по-добре

Авторитетният военен англоезичен портал  armchairgeneral.com цитира следния пост: „В ръкопашен бой руските специални части са най-добри военни части в света. Руснаците отделят за тренировки повече време от другите специални части в целия свят, включително Navy Seals, Ranger, «Зелените берети», Delta, SAS и израелските командоси. Освен това, руският спецназ се обучава не само по методиката на идеалното убийство, но и по методиката на несмъртоносното единоборство, като бокс, джудо и др., които се използват обикновено в боевете без правила. Руснаците вероятно тренират чрез спаринг по системата MMA-FIGHT“.

image

 

 

 

 

 

 

 

imageАмериканците са ориентирани към сложни мисии

„Морските котки“ са длъжни да преплуват 500 метра за 8 минути и да направят 100 клякания за 2 минути. Те стрелят отлично. Обучават ги по методиката на специалното военно разузнаване. Приоритет в обучението им е работата с роботи за наблюдение и нови системи за следене, умение да се придвижват на различен транспорт, вкл. с въртолети на противника.
„Морските котки“ се обучават в учебно-тренировъчния център в град Панама – Сити-Бийч, Флорида. „Бойците са длъжни да се ориентират под водата в тъмни лабиринти, използвайки Sonar System, – пояснява Даниил Йаков, водещ специалист в курсовете за усъвършенстване на командния отряд на „тюлените“. – Става дума за изпълнение на 230 професионални мисии на суша, въздух и под вода, в това число и в потопени подводници“.

imageСпецназ, като предназначение

Все повече аналитици по психотехника на бойни части изказват еднакво мнение, че идеалните войни не стават от само себе си – човек се ражда да е войник. Обучението, баз съмнение, има значение, като фактор, развиващ генетичния талант. Например, проф. Мартин Селигман от Университета в Пенсилвания твърди, че без отчитане на този подход при подбора на кандидатите вместо мобилна бойна група може да се получи добър спортен отбор по десетобой – добре бягат, бързо плуват, точно стрелят и т.н.
Но той се съмнява, че такива спортисти са способни да изпълняват реални боеви задачи, които се поставят пред специалните части. Според него, само от 0.5 % до 2 % при мъжете (в зависимост от манталитета на народа) могат реално да воюват. Останалите в най-добрия случай ще помагат, а в най-лошия – ще станат пушечно месо. Що се отнася до руснаците, то богатото военно минало на Русия е несъмнено преимущество.

imageНай-значимите операции на „Морските котки“

През 1962 г. първият командир на „Морските котки“ Рой Бем участва в разузнаване в Куба в навечерието на щурма на Острова. Той успява да снима съветските ядрени ракети, които вече са там. Операцията се провежда в условията на строга охрана от страна на войниците на Фидел Кастро. Получените снимки имат за САЩ стратегическо значение.

48 морски котки са убити по време на Втората Индокитайска война, но те нанасят значителна вреда на Северен Виетнам. Военният експерт Едвин Мойс нарича Морските коки най-голямото бедствие за комунистите. Именно бойците от отряд Det Bravo от спецподразделение SEAL Team успяват да получат разузнавателни данни в началото на Тетското настъпление в началото на 1968 г., с което помагат при подготовката за отбраната.

imageНа 2 май 2011 г. в резиденцията в Абботтабаде, която се намира на 50 км от Исламабад, бойците от 6-ти отряд Seal убиват терорист Номер 1 Бен Ладен.

 

 

 

 
imageНай-значимите операции на руските специални части

На 27 декември 1979 г. спецназа на ГРУ и т.нар. „мюсюлмански батальон“, общо 600 човека, в рамките на операция „Щорм-333″ превземат Тадж-Бек, по-известен като двореца на Амин. Срещу тях са 2000-а охрана от гвардейци на афганистанския лидер.

От 19-22 юни 2001 г. в чеченската столица Ермоловская (Алхан-Кала) бойците от „Алфа“ ликвидират бандата а Емир Тарзан – Арби Бараев.

Между 23-26 октомври 2002 г. в Москва в Театралния център на Дубровка „Алфа“ унищожават терористичната организация, начело на която е Мовсар Бараев. Спасени са 750 заложници. Според неофициалkата версия, 120 човека загиват в резултат на неправилна първа помощ.

От 1-3 септември 2004 г. в Беслан бойците на Руслан Хучбаров вземат за заложници 1300 деца и възрастни в сградата на Училище Номер 1. „Алфа“ ликвидират терористите в тежки условия. Операцията е най-драматичната и най-сложната за руския спецназ.

imageСтрелковото оръжие на американските специални части

Пистолети:
MK23 Mod 0 .45 cal SOCOM

M11 Sig Sauer р228 (9мм)

Штурмова винтовка M4A1 (5.56мм) с набор аксесоари SOPMOD

Снайперски винтовки:

M14 (7,62-мм)

MK11 Mod 0 Sniper Weapon System (7,62-мм)

M82A1 голямокалибрена снайперска винтовка

Пистолет-картечница HK MP5 Submachine Gun (9мм)

Боен Benelli M4 Super 90, и т.н..

imageСтрелковото оръжие на руските специални части:

Пистолет ПСС «Вул»

Автоматно-гранатометен комплекс ОЦ-14 «Гроза»

Винтовка снайперска специална ВСС «Винторез»

Винтовъчен снайперски комплекс ВСК-94

Винтовка снайперска ORSIS Т-5000

Автомат специален АС «Вал»

Автомат подводен специален АПС

Автомат СР3 «Вихрь»

Стрелящ нож на разузнавача НРС/НРС-2.

В името на справедливостта, трябва да споделим, че болшинството от участващите в допитването на първия интеренет портал (виж по-горе), кой спецназ е по-добър, са сигурни, че главната задача на руските и американските спецчасти – това е борбата с тероризма и защитата на мирните жители в критични ситуации. На въпроса „Кой ще победи“, те пишат, че го смятат за провокативен и опасен. И не желаят да отговарят.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10317205
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031