Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2014 23:56 - "РАТНИК" - НОВАТА СВРЪХМОДЕРНА ЕКИПИРОВКА НА РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
„Ратник“ – новата свръхмодерна екипировка на руските войници

До 2020г. Русия ще е вложила общо над 470 млн.евро за модернизиране на армията си

image

 

Още в началото на десетилетието Русия обяви, че до 2020 г. ще вложи допълнително 19 трилиона рубли (около 475 млн. евро) към военния си бюджет за цялостно модернизиране на армията си. Целта е Федерацията отново да стане военна свръхсила.

Парите се дават за обучения, нови подводници, изтребители, стрелкови оръжия, бойни кораби, нови бази и всякакви други разработки. Голяма част от сумата ще бъде дадена за ремонт на досегашната военна база и нейната модернизация. Освен това държавата ще купи 8 нови ядрени подводници и 100 кораба. Авиацията ще получи 600 нови самолета и 1000 хеликоптера. Една от най-интересните инвестиции обаче се оказва новата военна екипировка, имаща за цел да превърна руските пехотинци в „супер войници“, наречена „Ратник“.

„Ратник“ трябва да влезе в масова военна употреба през септември тази година. Според разработчиците ѝ тя превъзхожда по множество параграфи почти всички нейни аналози по света, но с разликата, че като почти всичко руско, е многократно по-евтина от своите чуждестранни алтернативи. В нея ще има множество оръжия – такива за индивидуална защита, несмъртоносни, средства за по-лесна комуникация, интелигентна система за обработка и изобразявана на информация, система за навигация. Бронята на „Ратник“ е с максимална степен на защита, а за допълнително осигуряване на здравето на войника са предвидени специални устойчиви на куршуми очила и слушалки, както и защита на наколенните и лакатните стави, а освен това – филтри за преработка на вода и независими източници на топлина и охлаждане, за различните температурни особености.

Едно от най-интересните неща в „Ратник“ е бронираният кобинезон, който е направен от най-новото арамидно влакно, създадено от компанията „Каменскволокно“. Това представлява „дишащо” синтетично влакно, което може да се носи без да се сваля две денонощия. Облеклото е толкова добре защитено, че ще може да издържа на пряко попадение на осколки от гранати, мини или снаряди и за известно време на открит вражески огън. Според създателите трудно може да се намери по-добра бронировка от тази. Допълнително шлемът и бронежилетката ще са способни да спират куршуми от „Калашников“ и снайпери. Екипировката е способна да блокира дори излъчването на ултравиолетов и инфрачервен спектър. Общото й тегло ще бъде много леко като за възможностите ѝ – около 10 кг., като с каската, бронежилетката и всички допълнителни защити – килограмите стават 20. В пълен комплект „Ратник“ защитава до 90% от тялото на войника.

image

Друг интересен аспект на екипировката е, че тя се слива с околната среда и по този начин, от не много близко разстояние, войникът става почти незабележим. Най-вероятно в комплект с екипировката ще върви Калашников A-12 от пето поколение, който е изключително усъвършенствано оръжие. Той е запазил ефективността и безотказността на предшествениците си, но разполага с множество модификации и има значително по-малък откат. В състава на „Ратник” влиза комплексът „Стрелец”, който включва средства за връзка, указания, информация и идентифициране. „Стрелец” осигурява връзка не само между отделните бойци по време на операцията, а също така и с командния център. За изработката на „Ратник“ са взели участие десетки руски експерти, инженери и отбранителни предприятия (общо около 50).

С „Ратник“ няма да се предвижват обикновени войници, а най-боеспособните части от професионалисти. Тя използва система за спътникова навигация ГЛОНАСС, руски средства за получаване и предаване на информация, а всеки комплект е и снабден със специално нощно зрение, позволяващо ефективна стрелба на войниците дори в почти непрогледен мрак. В случай на нужда пък самата екипировка е способна да бъде свалена за броени секунди.

image

 

 

______________________________________

използвани източници: „Security“





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10315231
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031