Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2014 22:59 - ДЪРЖАВАТА Е ФАЛИРАЛА!, ПРИЗНА ПЛЕВНЕЛИЕВ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
0



Държавата е ФАЛИРАЛА!, призна Плевнелиев image Сподели    

автор: Григор Лилов  във Фейсбук


* Сламката за удавника – МВФ
* Служебния кабинет – пореден маньовър на политическата каста у нас

В изказването си пред парламента и в интервюто си  пред „Панорама” на БНТ президентът изрече няколко истини, декларира няколко лъжи, превърна се в лице на поредния „маньовър” на политическата каста у нас и фактически призна, че България е фалирала.

На въпрос кой свали от власт кабинета на Пламен Орешарски, държавният глава отговори с общите фрази за народа и гражданското общество, добавяйки обаче и следните думи „Но и правителството се самосвали”.
„Може да дойдеш на власт с помощта на щикове. Но не може да управляваш, седейки само върху щикове” – световната енциклопедия Уикипедия преписва мисълта на Наполеон. Според други източници тя е изречена от някой от финансовите министри на френския император.

Днес много повече, но и в миналото, вкл. и най-далечното, всяко управление се опирало на ресурса пари. Без тях то се е проваляло, а с това – и цели империи. Самосвалянето на родното правителство означава точно това – пари вече няма, безизходицата е пълна, дори няма какво да се краде и затова да си начело на управлението е безсмислено.
Парите свършиха!
Свършиха въпреки взетите от началото на годината над 10 млрд. лева заеми и кредитни линии. За справка: бюджетът на република България е 18 млрд., консолидирания (с общини, соц. и здр. осигуряване и т.н.) – 30 млрд.

Цитирам президента:
„… да се анализира точно каква е ситуацията с държавния бюджет, и то в много непредсказуема среда и да се направи не по политически, а по много отговорен национално-експертен начин. Какво е лошото – не да крием фактите за бюджета, да ги посочим:
• че днес строителите чакат 1 млрд. лв. плащания и вместо да ускоряват работа по обектите, спират
• че днес пациентите чакат на 300 млн. плащания
• че днес приходните агенции не дават онова, което чакаме като приходи
• че разходите са повече от това, което сме планирали
• че днес общините са пред фалит, защото вместо да се ускоряват еврофондовете, за което те трябва да бъдат подкрепени с авансови плащания и с поемане на финансовите корекции, те са пред фалит
• че енергетиката е практически във фалит
• защо трябва да крием фактите такива, каквито са, за фискалния резерв
Освен за фалита, президентът изрече и втора истина – за лъжите на властта и нейната статистика, фиксирайки размера на фискалния резерв

Дотук добре, но по-нататък последваха лъжите.
- Аз благодаря на Пламен Орешарски и неговото правителство, че в последните дни инициираха промяна в бюджета, която е разумна и важна за нацията. Искането за това да се даде възможност на служебното правителство да подписва договор с международни финансови институции и др. държави по необходимост за социална защита и за финансова стабилизация не е нещо ново за българската политика. То веднъж е правено в далечната 1996 г.

————————————————————————-
Бележка: През 1996 г. не е имало никакво служебно правителство. Апаратът на президенството отново се оля във фактологията, която е подготвило за изказването на Плевнелиев пред депутатите и за телевизионното му интервю. Служебно правителство е имало е през 1997 г. – това на Стефан Софиянски.
————————————————————————–
И тук е лъжата.
Онова правителство не е решило да въвежда на своя глава Валутен борд, нито пък е взимало самостоятелно заеми. Всички тези негови решения са минали първо през общ консенсус на всички политически сили и второ – след одобрение в парламента.
Втората лъжа: „договор с международни финансови институции и др. държави по необходимост за социална защита и финансова стабилизация”.
Международни финансови институции означава едно-единствено – МВФ! Който опре до МВФ, е във фалит (Кипър, Гърция и да не броя нататък).

Т. е. какво ни съобщи Плевнелиев, споменавайки „международни финансови институции”? . Той поема управлението на България чрез служебното правителство и в аванс ни информира, че:
1. България е фалирала и затова ще потърсим МВФ.
Фондът е КРЕДИТОР от последна инстанция и гарант за финансова стабилизация.
2. Следователно стабилността на лева, финансово-банковата система и бюджета е илюзорна.
3. Чака ни инфлация и жестоко затягане на колана – всяка стабилизация преминава неизбежно през това (помним и 1991 г. с МВФ, и 1996-1997 г. с МВФ)

Плевнелиев излъга за „социалната защита”. МВФ НИКОГА!!! не е изпълнявал ролята на социален патронаж – точно обратното е. Всяка стабилизация има висока цена и я плаща обществото. Проблемът е цената да се разпредели справедливо, а не само на гърба на „широките народни маси”.

Какви са идеите на политическата каста зад този натиск да се сключи споразумение за стен-бай кредит с МВФ и служебния кабинет да получи право да тегли заеми по споразумението:
• МВФ да понесе публичната отговорност за тежките, но необходими реформи – от вдигане на пенсионната възраст до поголовни съкращения на социални разходи, щатове и т.н.
• Зад гърба на МВФ няколко правителства – на Тройната коалиция, на Бойко Борисов, на коалицията зад Орешарски да прикрият собствената си отговорност за фалита и отмяната на Борда (МВФ и Европейската банка а срещу валутните бордове в условия на криза – считат ги за неефективен инструмент)
• Служебното правителство да вземе заемите срещу някои реформи, но да няма ангажимент за промяна на системата, която на три пъти ни докарва до фалит за 24 години преход. Да вземе заемите, но да остави някои горещи обществени проблеми на следващия кабинет ( АЕЦ Белене, 7-ми реактор в Козлодуй, Южен поток). А следващото правителство, вече пипнало парите, ще може да ги реализира безпрепятствено или само някои от тях, според съответните комисиони за политическата каста у нас. Накратко – служебното правителство ще захрани с ресурс следващото, което вече без проблем може да да се откаже от основни реформи – до следващата катастрофа
• Да продължи чрез заемите от света разграбването на парите на държавата чрез мотив „европейските програми”, за които спомена Плевнелиев. Т.е. въпреки че част от тях са спрени, държавата да продължи щедро да изплаща пари при ясното съзнание, че Брюксел няма да ги възстанови на България. Факт е, че президентът въобще не посочи в списъка на съгласие за реформи от служебния кабинет и изкореняването на корупционните практики.

Свидетели сме на поредния „маньовър” на политическата каста у нас според знаменития рефрен на Живков – „да се понаведем, докато мине вятърът”. Та затова и говореното на Президенството напоследък е антикремълско и прозападно, та дано някой да хване вяра на „троянския кон” България и с милозливо сърце й изсипе няколко милиарда, а пък после „ще му скроим шапката”.
Фактите сочат, че посткомунистическата система у нас извършва реформи само тогава (и то отчасти), когато е натикана в ъгъла и няма никакво място за шаване. Всичко останало е шикалкаване.
Според мен е крайно време Брюксел да ни назначи свой комисар и апарат към него, който да парафира и одобрява разходите на правителствата ни – независимо от министрите, парламента и политическите партии.(пример Прибалтика)
Това вече е гаранция за истински реформи и намаляване на корупцията. Всичко останало е „шменти-капели”, както се изразяваше един доскорошен премиер.
А ето ви и линкът за това
http://www.youtube.com/watch?v=c396Ex6vcR0







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10390576
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930