Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2014 21:12 - ИЗОЛАЦИЯТА НА РУСИЯ НЕ СЕ СЪСТОЯ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изолацията на Русия не се състоя

юли 24

Posted by infobalkani

            1 Vote
imageПосещението на Владимир Путин в Латинска Америка сочи края на еднополюсния свят

От продължи­тел­ната си лати­но­аме­ри­кан­ска оби­колка, предпри­ета през послед­ната сед­мица, Вла­ди­мир Путин се завърна, както се казва „с пълна кош­ница”. Куба, Ника­ра­гуа, Аржен­тина, Бра­зи­лия — с всяка от стра­ните, които бяха вклю­чени в марш­рута му, бяха набе­ля­зани стъпки за разши­ря­ване на търго­ви­ята, подпи­сани бяха десетки дого­вори и спо­ра­зуме­ния за сътруд­ни­че­ство в раз­лични обла­сти, като най-​важните бяха в сфе­рата на енерге­ти­ката, раз­ви­ти­ето на новите тех­но­логии, стро­и­тел­ството на големи инфра­струк­турни обекти. Подпи­са­ните документи озна­ча­ваха склю­ч­ване на многомили­онни сделки.

Наблю­да­тели отбе­ля­заха, че навярно това е най-​добрият момент, в който Москва би могла да укрепи връз­ките си с целия лати­но­аме­ри­кан­ски регион. Момент, когато там се заси­лва недо­вол­ството от поли­ти­ката на Вашинг­тон. Докато пре­зи­дентът Барак Обама предпри­ема исте­рични стъпки да се сдо­бие с под­крепата на Европа за налагане на нови санкции срещу Русия, про­възгла­се­ният от него за „тотално изо­ли­ран” Путин про­кара под носа му път към нови тери­то­рии за рус­кия биз­нес, за рус­ките енергийни компа­нии, за рус­кото слово и култура.

Куба

Първа спирка по марш­рута на рус­кия пре­зи­дент бе Ост­ро­вът на сво­бо­дата, който през послед­ните години още повече заслужи името си, защото въпреки бур­ните сътресе­ния на све­тов­ната „демо­кра­тична рево­люция”, отстоя сво­ята неза­ви­симост и соци­ално устройство и продължава да усто­ява на безум­ната аме­ри­кан­ска ико­номи­ческа и хума­ни­тарна блокада.

Руско-​кубинските отноше­ния имат дълго­го­дишна исто­рия и неза­ви­симо от застоя, в който изпад­наха след разпа­да­нето на Съвет­ския съюз, никога не са пре­ста­вали да бъдат при­я­тел­ски. От 2000 г. насам започна бавно въз­ста­но­вя­ване на търгов­ските връзки, без да бъде използван целият потенциал на възмож­но­стите на двете страни. Сега, в самото наве­че­рие на визи­тата на Путин. Москва опро­сти 35- ​милиардния кубин­ски дълг, с което по осо­бено ефек­ти­вен начин бе пока­зан стремежът към пъл­ноценно въз­ста­но­вя­ване на сътруд­ни­че­ството във всички сфери.

Раз­би­ра­емо е, че сред най-​важните бе енергий­ният сек­тор. „Рос­нефт” и кубин­ската компа­ния CUPET подпи­саха спо­ра­зуме­ние за общи про­екти в добива на пет­рол, а „Зару­беж­нефт” и Union CubaPetroleo — за съвместно раз­ра­бот­ване на кубин­ския шелф, което и стана най-​внушителната сделка, склю­чена по време на посеще­ни­ето. През 2015 г. Хавана пла­нира да започне работа по три про­екта за дъл­бо­ко­водно сон­ди­ране в океана.

Интер РАО Експорт” подписа дого­вор с кубин­ската Union Electrica за стро­и­тел­ството на четири енерго­блока на ТЕЦ — всеки с мощ­ност 200 МВт, както и мемо­ран­дум за про­из­вод­ство и внед­ря­ване на тех­ни­че­ско обо­рудване. Широ­кият обсег на сътруд­ни­че­ството се вижда и от общите пла­нове в сфе­рата на мета­лурги­ята, хими­че­с­ката и леката промиш­ле­ност, транспорта, маши­но­стро­е­нето, медици­ната и фармацев­ти­ката. Така напри­мер стра­ните подпи­саха спо­ра­зуме­ния руски компа­нии да модер­ни­зи­рат мета­лургич­ния ком­би­нат „Хосе Марти” и няколко хар­ти­ени завода на ост­рова. Руски фирми ще съз­да­дат и заводи за резервни части за автомо­били руско производство.

Русия ще уве­личи достав­ките си за Куба на мине­рални торове, авиаци­онна тех­ника, обо­рудване за тек­стил­ните предпри­я­тия. Още до края на тази година Хавана ще получи три само­лета „Ан-​158″. Двете страни рабо­тят по про­ект за изграж­да­нето на голямо транспортно при­ста­нище, като бъде модер­ни­зи­рано при­ста­нището Мариел. Обсъжда се и разпо­лага­нето на наземни станции на рус­ката система ГЛОНАСС.

Ника­ра­гуа

Втора извън­пла­нова спирка се оказа Ника­ра­гуа, която — не бива да се забравя, бе пър­вата страна, при­знала неза­ви­симо­стта на Абха­зия и Южна Осе­тия. Пре­зи­дентът Даниел Ортега заяви, че стра­ната му се инте­ре­сува преди всичко от внос на руска пше­ница, сел­ско­стопан­ска тех­ника и обо­рудване на ней­ната ремонтна база. По време на разго­во­рите там също бе разгле­дана пер­спек­ти­вата за разпо­лага­нето на елементи на системата ГЛО­НАСС. Осо­бено любопит­ство пре­диз­ви­ква и иде­ята на Ника­ра­гуа по нейна тери­то­рия да бъде про­ка­ран още един канал, свър­зващ Атлан­ти­че­ския и Тихия океан. По този начин ще бъде отнет монополът на САЩ, които на прак­тика кон­тро­ли­рат Панам­ския канал, а той вече е недо­статъ­чен за нарастващия поток на све­тов­ния търгов­ски флот.

Аржен­тина

След крат­ката среща с Даниел Ортега бе наси­те­ното с делови разго­вори посеще­ние в Аржен­тина. Двете страни вече няколко години рабо­тят за издигане рав­нището на сво­ите ико­номи­че­ски отноше­ния до стра­теги­че­ско парт­ньор­ство. И на аржен­тин­ска земя освен енерге­ти­ката бе разгле­дан въпро­сът за разпо­лагане на станции за ГЛО­НАСС. Най-​важен пункт от визи­тата стана подпи­сва­нето на спо­ра­зуме­ние за сътруд­ни­че­ство в атом­ната енерге­тика — „Роса­том” участва в търга за изграж­дане на тре­тия блок на АЕЦ „Атуча”. Дого­во­рено бе „Интер РАО” да се включи в стро­и­тел­ството на ВЕЦ „Чиуидо-​1″ с мощ­ност 637 МВт на стой­ност 2 млрд. долара. Рус­ката компа­ния „Силови машини”, която вече доставя тур­бини за ВЕЦ „Пунта негра” на обща цена 19 млн. долара, ще участва в модер­ни­за­ци­ята на аржентинско-​уругвайската ВЕЦ „Салдо гранде” и в изграж­да­нето на комплекса от ВЕЦ „Аржентина-​Патагония”.

Москва и Буе­нос Айрес ще разши­рят парт­ньор­ството си и във военно-​техническата област. Сред обсъде­ните про­екти бяха достав­ките за Аржен­тина на вер­то­лети и военно-​транспортни само­лети за съвместна работа в Антарк­тика. Подпи­сан бе и дого­вор в сфе­рата на масо­вите кому­ни­кации — в Аржен­тина ще бъде осигу­рено дено­нощно излъч­ване на рус­кия тв канал Russia Today на испан­ски език. И Путин, и него­вата дома­киня, пре­зи­дентът Кри­стина Ели­за­бет Фер­нан­дес де Кирш­нер смя­тат стъп­ката за осо­бено навременна, като се има пред­вид нарастващото меж­ду­на­родно вли­я­ние на БРИКС — обе­ди­не­ни­ето, вклю­ч­ващо Бра­зи­лия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, към което под­чер­тан инте­рес напо­следък про­явява и Аржентина.

Бра­зи­лия

Най-​голямата страна и най-​активният парт­ньор на Русия на лати­но­аме­ри­кан­ския кон­ти­нент — Бра­зи­лия, бе послед­ната спирка по марш­рута на Путин. В прего­во­рите с пре­зи­дента Дилма Русеф бяха обсъдени всички сфери на дву­стран­ното сътруд­ни­че­ство и бе подпи­сан соли­ден пакет от нови спо­ра­зуме­ния, вклю­чи­телно за уве­ли­ча­ване на вза­им­ните инве­стиции. „Рос­нефт” подписа съо­т­вет­ните документи за уча­стие в добива на въг­ле­родни ресурси в басейна на река Солимойнс. Компа­ни­ята „Силови машини” ще открие в Бра­зи­лия завод за про­из­вод­ство на обо­рудване на ВЕЦ. Няколко руски компа­нии ще ста­нат съпри­тежа­тели на мор­ския това­рен терми­нал в щата Парана.

Успешно се раз­вива сътруд­ни­че­ството в авиаци­он­ната и автомо­бил­ната промиш­ле­ност. Русия изцяло осигу­рява бра­зил­ския ави­о­концерн „Емра­еър” с необ­хо­ди­мите тита­нови мате­ри­али. Рус­ката компа­ния „КамАЗ” и бра­зил­ската Marcopolo вече имат съвместно про­из­вод­ство на авто­буси в Русия. Дого­во­рено е рус­ката фармацев­тична фирма „Био­кад” да построи в Бра­зи­лия уни­ка­лен био­тех­но­логи­чен науч­но­из­сле­до­ва­тел­ски център. Бра­зил­ският пазар за програмно осигу­ря­ване вече активно се усво­ява от рус­ката компа­ния „Лабо­ра­то­ри­ята на Касперски”.

Инте­ре­сът на Русия към стра­ните в Латин­ска Аме­рика не е от вчера, но днес раз­ви­ва­нето на отноше­ни­ята с тях при­до­бива осо­бено зна­че­ние. Всички стъпки на рус­ката дипло­мация през послед­ните години сочат, че Москва се стреми мак­симално да раз­но­об­рази парт­ньор­ските си връзки. Докато до неот­давна поло­ви­ната на сто­ко­обо­рота на Русия бе с Европе­йския съюз, то сега ней­ното при­съствие на паза­рите в Азия и Латин­ска Аме­рика непрекъс­нато се заси­лва. По този начин Москва нама­лява зави­симо­стта си от Запада и раз­лични рис­кове в бъдеще.

Оби­кол­ката на Путин поопъна нервите на Обама. Показа му, че т. нар. замра­зя­ване на член­ството на Русия в Г-​8 и наложе­ните санкции не успяха да изо­ли­рат Русия от меж­ду­на­род­ната сцена и све­тов­ните пазари”, заяви пред­се­да­те­лят на Асоци­аци­ята на мла­дите предпри­е­мачи Дмит­рий Кра­вченко. Нещо повече, срещите на рус­кия пре­зи­дент с него­вите колеги демон­стри­раха неоспо­ри­мия факт, че авто­ри­тетът на Русия след завръща­нето на Крим в състава на Рус­ката феде­рация дори засили ней­ния авто­ри­тет. Все по-​ясно става, че крат­ката епоха на едно­по­люс­ния свят необ­ра­тимо клони към своя завършек и на нейно място идва времето на многопо­люс­ния свят с много и рав­но­правни участ­ници. Това неиз­бежно бъдеще се очерта катего­рично по време на срещата на високо рав­нище на стра­ните от БРИКС и реше­ни­ята, които те взеха.

 

Автор „Русия днес“

Източник: http://rusiadnes.bg





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10315603
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031