Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2014 21:48 - СТРАНИТЕ ОТ БРИКС ОБЯВИХА ВОЙНА НА ДОЛАРА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Страните от БРИКС обявиха война на долара Русия предложи да се предприемат мерки за защита от американски санкции на страните, които не са съгласни с политиките на САЩ и техните съюзници "Женмин жибао"
image
Бразилският президент Дилма Русеф (в центъра) лично посрещна своя руски колега Владимир Путин и руската делегация в столицата Бразилия.
След края на световното първенство по футбол Бразилия стана домакин на още един световен форум, чиято цел е да се противопостави на доминиращата роля на САЩ и най-вече на нейната национална валута - долара. В град Форталеса вчера се откри 6-та среща на върха на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Светът очаква именно на нея да бъде обявено създаването на Банката за развитие на БРИКС, която ще финансира проектите за развитие на инфраструктурата на тези държави. Според плана тази финансова институция ще започне работа през 2016 г. и значително ще облекчи взаимните разчети и кредитни услуги между страните - членки на това обединение, но най-вече ще намали тяхната зависимост от долара и еврото.

Руският президент Владимир Путин предложи преди срещата БРИКС да предприеме мерки за защита от американски санкции на страните, които не са съгласни с политиките на САЩ и техните съюзници. "Важен въпрос, който ние планираме да повдигнем по време на срещата, са зачестилите случай на масирана употреба на едностранчиви санкции", каза Путин и припомни, че в момента на атака със санкции от страна на САЩ и съюзниците им е подложена Русия. "Международната валутна система



прекомерно зависи от положението на долара,



или по-точно - от финансовата политика на американското ръководство", допълни той. "Страните от БРИКС искат да променят това положение, защото страните - членки на обединението, имат цял комплекс съвпадащи стратегически интереси", каза президентът на Русия. Той уточни, че преди всичко това е общият стремеж към сформиране на нова международна валутно-финансова система. В сегашния й вид тя е несправедлива по отношение на страните от БРИКС и като цяло за "новите икономики", смята Владимир Путин. "Ние трябва по-активно да участваме в системата за вземане на решения на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ). В областта на икономиката ние ще обсъдим реформата на МВФ", подчерта Путин.

Още м.г. Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се споразумяха за създаването на общ резервен фонд на стойност 100 млрд. долара, който да бъде използван в извънредни ситуации. Той ще служи за непредвидени случаи и до 2015 г. би могъл да започне да функционира в подкрепа на членките си, ако те пострадат от внезапен отлив на чуждестранен капитал. Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви, че делът на Русия в този фонд се предвижда да бъде 18 млрд. долара. "Договорихме се да доразвиваме темата, а дяловете на участниците ще са около 41 милиарда долара за Китай, по $18 млрд. за всички останали без Южна Африка, която ще даде 5 млрд.", обясни Силуанов. Той изтъкна, че



това не са бюджетни средства,



а пари на централните банки, които ще бъдат заделяни по подобие на МВФ. Всяка от тях ще бъде длъжна да задели част от своите златни и валутни резерви, които впоследствие ще може да насочи под формата на суап в подкрепа на платежния баланс на някоя от останалите държави членки. Сега се очаква БРИКС първоначално да влее още 50 млрд. долара в новата си банка, като всяка страна ще внесе поравно и ще се стреми да добие международно влияние, предлагайки на развиващите се държави финансиране, алтернативно на Световната банка и МВФ, където традиционно доминират САЩ и Европа. Именно за това банката ще се нарича Банка за развитие, а не банката на БРИКС, оставяйки вратата отворена за други страни с развиващи се икономики, като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия, които да се присъединят на по-късен етап. Много от правилата за работа на банката, като например бъдещи инвестиции в частни проекти, ще се решават след официалното й създаване на срещата на върха във Форталеза. Очаква се банката да отпусне първия си заем догодина.

Независимо от това, че петте страни, членки на БРИКС, имат различни политически устройства, те се придържат към еднакви геополитически, икономически и търговски интереси и се смятат за едни от най-големите икономики в света. Основаването на тяхна банка ще стимулира движението на националните спестявания на страните членки от обединението. Освен това Русия смята да представи редица свои нови идеи за задълбочаването на сътрудничеството с другите четири икономики, между които създаването на Енергиен съюз на БРИКС. Той ще се занимава с провеждане на комплексни изследвания и анализ на тенденциите на световните пазари на енергийните ресурси. Помощникът на руския президент Юрий Ушаков отбеляза, че също така ще се предложи да бъде създаден Институт за изследването на енергийната политика на БРИКС. Всички тези нови структури ще имат за цел да анализират световния пазар на енергетиката, за да се гарантира енергийната сигурност на страните членки от обединението. Ушаков все пак отбеляза, че тази идея засега е още незряла и руската страна се надява, че нейните партньори ще могат да развият по-тясно сътрудничество в енергийната сфера и да предложат по-конкретни идеи за взаимодействие.



Русия в авангарда



Преди дни шефът на руската Централна банка Елвира Набиулина посети Китай и обсъди заедно със своя китайски колега Чжоу Сяочуан всички въпроси, които са свързани с подписването на споразумението за провеждането на разчети в националните валути на двете страни. Руските медии отбелязаха, че смисълът на сегашната среща в Бразилия е демонстрирането от страна на Русия на конкретни мерки на развиващите се страни за отказване от долара. В доклад за процеса на работа по осъществяването на обмена между руската рубла и китайския юан се отбеляза, че Русия и Китай са постигнали значителен прогрес в този процес.

image
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС Разговори на лидерите от БРИКС по време на срещата на Г-20 в Санкт Петербург миналия септември.

Share on facebook Share on twitter Share on print Share on email More Sharing Services 9



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10389370
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930