Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2014 22:30 - РУСИЯ ОТВАРЯ ОТНОВО СВОЯТА ОГРОМНА БАЗА ЗА РАЗУЗНАВАНЕ В КУБА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1112 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Русия отваря отново своята огромна база за разузнаване в Куба DesinfoWar / 9 hours ago

image

Москва и Хавана са постигнали съгласие да се отвори съоръжението за радиоелектронно разузнаване в Лурдес, Куба – някогашната най-голяма руска база от този тип в чужбина – която беше затворена през 2001г, поради финансови проблеми и под натиск от страна на САЩ.

Докато е работела, базата е имала персонал от хиляди военни и членове на разузнаването, чиято задача е била да прехващат сигнали идващи от и до американска територия и да осигуряват комуникация с руските кораби и подводници в западното полукълбо.

Русия обмисляше възстановяването на базата от 2004г насам и миналата седмица подписа споразумение с Куба, по време на визитата на руския президент Владимир Путин в островната държава, съобщава Комерсант, цитирайки множество източници.

image

Базата в Лурдес, предградие на Хавана, е разположена на едва 250км от континенталната територия на САЩ и е открита през 1967г. По време на пика на Студената война, базата е била най-големия център за радиоразузнаване на Москва извън територията на СССР, с над 3000 души персонал.

От тази база, Русия може да прехваща комуникациите в повечето части на САЩ, включително класифицирания радио обмен между космическите съоръжения във Флорида и космическите кораби. Раул Кастро, тогавашен военен министър на Куба, обяви през 1993г, че Русия получава 75% от разузнаването си за САЩ през базата в Лурдес.

След колапса на СССР, дейността на базата бива сериозно намалена, но продължава работа. След икономическата криза в Русия от 1998г, за страната се оказва непосилно да поддържа много от своите съоръжения по света, включително базата в Куба. По времето на СССР, Куба е била отдала съоръжението без наем, но през 1992г, Москва трябваше да започне да плаща на Хавана стотици милиони долари годишно, включително и разходите по поддръжката на базата.

„Русия плащаше на Куба огромни пари за използването на радиолокационния пункт в Лурдес – около 200 милиона долара годишно. Като пример /космодрумът/ Байконур ни струва около 180 милиона долара годишно, заедно с всички такси, арендата и обслужването. Именно затова, когато стана президент, Владимир Путин нареди станцията в Лурдес да бъде закрита. Тогава решиха, че за това няма пари“, казва военният експерт Павел Фелгенгауер.

Допълнителен удар беше нанесен през юли 2000г, когато американския Конгрес прие закона за Руско-Американското доверие и кооперация, закон който забранява на Вашингтон да опрости или отложи всякакъв руски дълг към САЩ, освен ако съоръжението в Лурдес не бъде затворено.

Москва направи точно това през 2001г и затвори и военната си база във Виетнам. Според военни източници обаче, САЩ не “оценили жеста на добра воля” от руска страна.

image

Все още няма детайли кога ще се възстанови работата на съоръжението, което в момента помещава клон на кубинския университет за Информационни науки. Една от големите новини от посещението на Путин в Хавана беше, че Москва опрости по-голямата част от кубинския дълг. Очаква се базата да се нуждае от по-малко персонал, отколкото са били необходими преди това, защото повечето от разузнавателното оборудване е автоматизирано.

Когато базата в Лурдес заработи отново, Русия ще има много по-добри способности за радиоелектронно разузнаване в западното полукълбо.

Завръщането в Лурдес е повече от справедливо” заяви военния експерт Виктор Мураховски, пенсиониран полковник за Комерсант. “Способностите на руските военни сателити вече са значително намалели. Подобна база толкова близо до САЩ, ще позволи на военните да вършат своята работа, без да зависят от космическото разузнаване.”

NEWSru.com припомня, че САЩ и техните съюзници използват радиолокационни станции в цял свят. Така например в Норвегия радиолокационна станция е разположена на само 40 км от руската граница. Освен това в Европа данни за американската ПРО се доставят от базата Menwith Hill в графство Северен Йоркшир във Великобритания. В Азиатско-Тихоокеанския регион със събиране на данни за системата „Ешелон“ се занимават радиолокационната станция в американската авиобаза Мисава в Япония и австралийската станция близо до градчето Джералдтън. Руската база Камран във Виетнам беше закрита едновременно с радиолокационния център в Лурдес.

 

източник:rt.comhttp://www.dnes.bg/

  •  
  •  
  •  
  •  




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10387189
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930