Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2014 16:18 - ПРОКОПИЕВ ИЗТОЧВАЛ "ДОВЕРИЕ" И "АЛИАНЦ"
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 715 Коментари: 0 Гласове:
0




Прокопиев източвал „Доверие“ и „Алианц“ BNews.bg

image

Офшорки, свързани с президента Росен Плевнелиев и неговия приятел Иво Прокопиев, са в дъното на скандала с "Доверие". Това потвърди проверка на Комисията за финансов надзор.

Офшорки, свързани с президента Росен Плевнелиев и неговия приятел Иво Прокопиев, са в дъното на скандала с "Доверие".

Това потвърди проверка на Комисията за финансов надзор (КФН), предизвикана от разследване на БГНЕС.

Със заповед № 279 – ПОД от 15.04.2013г., издадена от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Осигурителен надзор", на ПОД "Алианц България" АД е наложена принудителна административна мярка под формата на задължително предписание

дружеството да не сключва нови договори за обратни репо сделки с акции на "Каолин" АД,

както и да не продължава срока на действие на сключените договри през периода от датата на получаване на заповедта до 31.10.2013г."

Със зповед № 331 – ПОД от 30.04.2013г. на зам.-председателя на КФН е предписано ПОК "Доверие" АД в тримесечен срок да продаде притежаваните от УПФ "Доверие", ППФ "Доверие" и ДПФ "Доверие" обезпечени корпоративни облигации с ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД, заместено в дълг от "Алфа Енерджи" ЕАД, като защити в максимална степен интересите на осигурените лица.

С трета заповед от 30.04.2013г. на ПОД "Алианц България" АД е предписано в тримесечен срок да продаде притежаваните от ЗУПФ "Алианц България" обезпечени корпоративни облигации ISIN код на емисията BG2100021091, с първоначален емитент "Алфа Енерджи Холдинг" ЕАД, заместено в дълг от "Алфа Енерджи" ЕАД.

В разследването стана ясно, че офшорки от кръга на Плевнелиев изплуваха в скандала с "Доверие".


Дружество, регистрирано в Кипър, е пресечната точка на интересите на Плевнелиев от "предприемаческия му период" и неговия добър приятел Иво Прокопиев в пенсионния бизнес. В последните 3 години задлъжнелият олигарх

Прокопиев е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия

на осигурените във водещите български пенсионни компании. Средствата Прокопиев е получил с различни инвестиционни трикове – емитиране на огромни емисии облигации, последвани от прехвърляне на задължения в кухи компании, залагане на акции срещу финансиране (репо сделка) и др.

В основата на схемата обаче стоят компании, регистрирани под юрисдикцията на специалната зона на Кипър,

зад които се прокрадва сянката на Росен Плевнелиев в партньорството на Прокопиев.

Затова и едва ли е случайна настойчивата позиция на държавния глава, който открито се противопостави на договорената продажба на мажоритарния пакет в "Доверие".

Разследването показа и още, че в

акционерната книга на ПОК "Доверие" сред собствениците е и дружеството "Грийн Ейкърс".

При това то е вторият по големина акционер след мажоритарния собственик TBHI (част от Vienna Insurance Group). Зад дружеството "Грийн Ейкърс" стои "АМ Рисърч", което пък е еднолична собственост на "Алфа финанс холдинг". Това означава, че "Доверие" на практика са финансирали щедро своя собственик. Всичките притежавани акциите в пенсионната компания пък са заложени от "Грийн Ейкърс" срещу кредит, показва справка в Регистъра на особените залози към Централния депозитар.

Но по-детайлен преглед на партидата на "Грийн Ейкърс" показва смущаваща свързаност с президента.

По времето на учредяване на залога върху акциите едноличен собственик на "Грийн Ейкърс" е регистрираното в Кипър Hanford Consultancy (Overseas) limited. Дружеството лъсна и в друго скорошно разследване като една от компаниите, през които Иво Прокопиев отклонил близо 7 млн. при продажбата на акции от "Каолин" на германската Кварцверке. Fallner properties limited и Hanford Consultancy (Overseas) limited (чрез "Алфа венчърс") придобиват на 28 май от "Доверие" акции в "Каолин" на цена от 1.18 лв. за брой, които след това продават за 3.90 лв. за ценна книга.

Офшорката Hanford Consultancy (Overseas) limited се представлява от Меглена Тушева, която е в управлението и на други, свързани с Иво Прокопиев и с Росен Плевнелиев офшорни дружества. Така например от 13 март 2008 г. до 5 ноември 2010 г. Меглена Тушева е пълномощник на друга добре позната офшорка, която преплела интересите на Прокопиев и Плевнелиев в Stallberg investments limited.

Дружеството също участва в сделката по отклоняването на милиони при продажбата на акциите в "Каолин" преди малко повече от месец.

Но то е и деен участник в бизнеса на Росен Плевнелиев. Телевизионното разследване показа, че от 2005 г. бизнесменът Росен Плевнелиев е управител на дружеството "Бългериън Резиденшъл Парк", което строи "Резиденшъл парк София" – настоящия дом на президентското семейство. От 2008 г., когато започва активната търговия с жилищата, две кипърски компании Wyclef holding limited и заветната Stallberg investments limited заедно с фирмата "Плевнелиеви ООД" купуват по 33% от акциите на строителя, а Юлияна Плевнелиева сменя мъжа си като управител на компанията-строител.

Офшорките и Плевнелиеви се изнасят от дружеството заедно, така както и влизат, в края на 2010 г. Тогава за първи път Плевнелиев настойчиво започва да се спряга за бъдеща номинация на ГЕРБ за президент и името му очевидно трябва да бъде изчистено от "офшорното" влияние.

Прокопиев и Плевнелиев продължават да държат здраво в ръце контрола над ключовото за бизнеса дружество "Грийн Ейкърс"

(собственик на акции в ПОК "Доверие" и очевиден лост за финансиране през пенсионните фондове) дори и след смяната на собствеността в него. Нещо повече, връзките им се затвърждават, естествено отново чрез подставени лица.

През 2010 г. кампанията по изчистване от офшорки (или поне замазване на следите) протича и в "Грийн Ейкърс". То става еднолична собственост на "АМ рисърч", като изкупува предприятието от Hanford Consultancy (Overseas) limited. По това време "АМ рисърч" е вече директна собственост на "Алфа финанс холдинг".

Но две години по-рано то е друга платформа за общ бизнес на Прокопиев и Плевнелиев.

Собственици на дружеството по това време са БАПТО - СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД - МАЛТА със 72% и добре позната Hanford Consultancy (Overseas) limited - Кипър с 28%. БАПТО - СЛАВИК ВЕНЧЪРС ЛИМИТИД - МАЛТА се представлява от Христо Москов, който има редица съвместни дружества с Росен и Юлияна Плевнелиеви, и участва в управлението на свързани с тях фирми.

Москов например учредява фирмата "Аклади имобилиен" ЕООД като своя еднолична собственост, но през октомври 2007 г. дружеството се преобразува в ООД и в него съдружници с по 50% стават "Брейкаут" ЕООД (на Христо Москов) и "Плевнелиеви" ООД (представлявано от управителя Росен Плевнелиев). През декември 2006 г. пък "СИ Ю Пропърти" ЕООД е учредено от Христо Москов и Юлияна Плевнелиева като съдружници с управител Христо Москов.

Историческото преплитане на бизнес интересите на Прокопиев и Плевнелиев само показва, че в принципната позиция на държавния глава да не се позволява смяната на собствеността в "Доверие" може би стоят доста по-безпринципни съображения.

На 20 юли той се появи във Военната академия "Г. С. Раковски" и без никаква връзка със събитието заговори за офшорката, която "е на път да сложи ръка върху парите на българските пенсионери." Ставаше дума именно за ПОК "Доверие", където са осигурявани над 1.2 млн. души.

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10315948
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031