Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2014 22:24 - ИВАН КОСТОВ Е В ТЕЖЪК КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ЗА КТБ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0



515 15 юли 2014, 11:55, 36902 прочитания Иван Костов е в тежък конфликт на интереси за КТБ Бившият премиер защитава банката, в която семейството му има значителни средства   image

Иван Костов

© Красимир Юскеселиев

Използването на банката за концентрация на капитали, собственост и власт е незаконно и опасно

29 мар 2013 След като сценарият на лагера на Делян Пеевски и БНБ за извънреден закон за КТБ и опит за повторна кражба на активите на банката не се случи, лагерът на Цветан Василев премина в контраатака чрез изявления на самия Василев и чрез свои говорители като Иван Костов, Стоян Александров и др. Отвсякъде ни заляха аргументи, колко печеливша е банката, как за миналата година има 500 млн. приходи от лихви и, че ако се затвори сега ще падне валутния борд.

Странно е хора с претенции за финансисти да си затварят очите пред това, че КТБ е класическа пирамида. По данни на "Капитал" кредитите към свързани с мажоритарния акционер са 4.6 млрд. лева (вкл. дупката на касата на банката, която беше преоформена в кредит в последния ден преди затварянето), от общо 5.4 млрд. лева. Това е над 85% от кредитния портфейл - нормални пазарни кредити почти не е имало.

Това ли е дефиницията на Иван Костов за несправедливо затворена печеливша банка? Такава концентрация е не само опасна, но и незаконна - къде би отишла капиталовата адекватност, ако трябва да се провизира риска за експозиции към свързани лица в размер на 4.6 млрд. лева? Има ли право такава банка да живее? С просто око се вижда, КТБ е действала като пирамида. Постоянно са се отпускали нови кредити, за да може с тях да се обслужват лихвите по старите. Когато пирамидата се разрасне, става невъзможно да се поддържа и конструкцията рухва. Точно това се случи и с КТБ. Дори и без атака от Делян Пеевски, банката щеше да рухне, под собствената си тежест. Просто не беше ясно кога - след месеци или години.

Факт е, че има сценарий на Делян Пеевски и ДПС, подпомагани от БНБ, но той е също очевиден и нахален и не трябва да се допуска. Недостойно е обаче да се рекетира цялото общество, че ако КТБ се затвори, държавата ще се дестабилизира. Още повече, ако това се прави от говорители като Иван Костов, които са в тежък конфликт на интереси.

Къде беше Иван Костов, когато в "Капитал" излязоха първите разследвания за срастването на икономическа, политическа и медийна власт около КТБ и за концентрацията на държавни средства там през 2009-2010 година. Костов беше лидер на "Сината коалиция" и там темата беше табу.

Къде беше, когато пирамидата се разрасна, премина към изкупуване на цели сектори в икономиката и достигна до група с размер на 15% от БВП? В началото на 2013 "Капитал" публикува разследване, че поне 1 млрд. от кредитите са отпуснати към свързани с Цветан Василев фирми и ако се провизират надлежно, банката става с отрицателен капитал? Мълчание отново.

Къде беше когато тандемът Делян Пеевски - Цветан Василев поиска не само икономиката, но си назначи правителство, а Пеевски оглави ДАНС. Тогава не мълча, а каза, че Делян Пеевски е несправедливо демонизиран.

Е, сега г-н Иван Костов има нахалството да излезе и да каже, че ако към КТБ се приложи действащото законодателство, това щяло да разруши валутния борд и да дестабилизира държавата.

Какви са били отношенията на бившия премиер във времето с Цветан Василев и Делян Пеевски, едва ли ще се разбере със сигурност. Но може да се установи поне кои от говорителите по кризата с КТБ имат депозити в КТБ над законово гарантирания минимум и за тях не трябва да има банкова тайна.

По данни на "Капитал", семейството на Иван Костов има няколко депозита за общо около 1 млн. лева в КТБ. От тях два депозита - на съпругата му Елена Костова и на една от дъщерите му, значително надхвърлят гарантирания минимум от 100 000 евро. С други думи, г-н Иван Костов е в тежък конфликт на интереси и опитите му да насочва общественото мнение по казуса КТБ в посока, която му е лично изгодна, са много грозни.

А междувпрочем и другият споменат активен говорител по темата - бившият финансов министър Стоян Александров, също има депозирани в КТБ над 1 млн. лв.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10362370
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930