Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2014 23:42 - КАКВА Е РОЛЯТА НА ПЕЕВСКИ ЗА ОБИРА НА КТБ ?
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Форбс" нищи "странния случай с масовото теглене от български банки" Каква е ролята на Пеевски за обира на КТБ? Дали всичко е сложна игра на олигарси и политици, а КТБ и БНБ да са просто пионки? 17:24 | 13.07.2014 | 4440 прочитания Размер на текста image image
image

Депутатът от ДПС Делян Пеевски. Сн. БГНЕС

Знаем, че е имало измама в КТБ, но още не знаем защо е била атаката срещу нея. Това пише американското списание "Форбс" в статия под заглавие "Странният случай с масовите тегления от български банки".

Публикацията припомня констатациите на БНБ след одита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и думите на управителя на БНБ Иван Искров, че става дума "меко казано, действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики". Изданието информира за установените липси на кредитни досиета, отпускането на заеми на лица и фирми, свързани с мажоритарния акционер Цветан Василев, решенията, които БНБ е взела, за да се справи със ситуацията, и арестите на хора от ръководството на КТБ.

БНБ обвини в измама Цветан Василев заради това, че ден преди поставянето на банката под надзор, оттам са изнесени близо 206 милиона лева (вкл. в равностойност евро) в брой и предадени на трети лица срещу разписка, припомня "Форбс". От БНБ осъзнават, че нейният надзор по случая не е бил адекватен, но ръководството на Централната банка хвърля отговорността върху един от подуправителите, който се занимава с банковия надзор. Всички членове от Управителния съвет на БНБ бяха обявени за невинни, а това не вещае добро за банковия надзор в България, се казва в публикацията.

В статията се подчертава, че пренасянето на такова количество пари в брой е изключително събитие поради техния физически обем. "Със сигурност някой трябва да е забелязал
камионите с левове и евро, напускащи банката ден преди рухването й.

Всичко изглежда доста мътно, посочва авторката Франсис Копола. Според нея има твърде много въпроси без отговор.

Тя припомня, че ударът срещу КТБ е започнал със скандала между Василев и главния вложител в банката Делян Пеевски, който е изтеглил от нея авоарите си след конфликт със собственика й Цветан Василев. Самият Василев в момента е обвинен, че обрал КТБ в деня, преди тя да бъде поставена под особен надзор.

Ясно е, че Пеевски – като вложител - не може да бъде обвинен за обира на банката само защото е изтеглил авоарите си. Но въпросът е защо въобще ги е изтеглил? Каква информация е имал, за да стигне до това решение и откъде е получил тази информация? Знаел ли е за измамата? Трудно е да се разбере защо би си изтеглил авоарите, освен ако не е знаел, че предстои нещо много лошо. Той трябва да е бил предупреден, продължава авторката.

Според нея има и друга още по-мрачна възможност – да се окаже вярно твърдението на Василев, че това е кампания с цел умишленото му дискредитиране. Тогава ще излезе, че не става дума само за измама и корупция, а за сложна политическа игра на българските олигарси с участието на банката, нейни служители, а може би и БНБ като пионки в играта. Ако случаят е наистина такъв, залозите действително са много високи. Победителят взема контрола върху финансовата система и вероятно върху управлението на България, а победените свършват в затвора, в изгнание или мъртви, предполага Франсис Копола, но все пак отбелязва, че може би е прекалила с гледането на сериала "Игра на троновете".


Знаем, че е имало измама в КТБ, но още не знаем защо е била атаката срещу нея. И нямаме понятие каква е причината за удара по Първа инвестиционна банка. Знаем само, че БНБ обвинява "неизвестен извършител" в опит за дестабилизиране на банковата система, вероятно по политически причини. Арестувани бяха дребни фигури и разследването със сигурност ще продължи, но дали някога ще узнаем кой наистина е стоял зад всичко това и какви се му били целите, завършва материалът на сп. "Форбс".

 

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10375493
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930