Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2014 19:17 - ИВАН ИСКРОВ ПОД РИСК, НСО ГО ПАЗИ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 822 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иван Искров под риск, НСО го пази Гуверньорът на БНБ получил анонимен SMS със заплаха от Биволъ Събота, 12 Юли 2014 17:32 3247 посещения

image

Иван Искров на пресконференцията, на която обяви, че ще има "оздравяване" на КТБ. Снимка Нова ТВ

Гуверньорът на БНБ Иван Искров е поставен под специална охрана на НСО, научи БИВОЛЪ. Причината за извънредните мерки за сигурност е анонимна заплаха, изпратена под формата на SMS. След като е получил посланието, Искров е сигнализирал ръководството на МВР и прокуратурата. Информацията е била спешно анализирана и е било преценено, че към момента съществува реална заплаха за здравето и живота на банкер номер едно в държавата. По сигнала е започнал работа сформираният преди няколко месеца отдел за тежки престъпления в ГД Криминална полиция, ръководен от Борислав Александров.

В момента Искров е охраняван 24 часа в денонощието на 2 смени от НСО. Обичайната практика на службата в подобни случаи на заплаха срещу държавник от такъв ранг е да бъдат използвани поне по четирима гардове на смяна. Домът и семейството на охраняваната персона също са под постоянно наблюдение.

Според източниците на БИВОЛЪ заплахата срещу Искров е отправена непосредствено след като той декларира, че БНБ ще предприеме спасителен план за оздравяването на Корпоративна Търговска Банка.

Разследването по случая и засилената охрана на Искров се пазят в строга тайна. До момента не разполагаме с информация дали реалния поръчител на отправената заплаха е локализиран. Нямаме и официално потвърждение на точния й текст, затова се въздържаме да го публикуваме. Информацията, която имаме е, че SIM-картата, от която е изпратено посланието до шефа на БНБ е закупена от столичен мол. Тя е регистрирана на името на малоимотна жена от ромски произход. На името на същото лице се водят десетки предплатени карти към различни мобилни оператори. Въпросната карта е била използвана еднократно, след което е дезактивирана. Поради това се предполага, че най-вероятно веднага е била унищожена.

Днес БИВОЛЪ потърси самия Искров, но телефонът му беше изключен. Също така бяха изключени и телефоните на главния прокурор Сотир Цацаров. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров бе открит, докато пътува към мястото на тежката ЖП катастрофа край Стара Загора. Лазаров нито потвърди, нито отрече информацията, като заяви, че в момента не е удобно да я коментира. Той обеща на наш репортер коментар през идващата седмица.

Екипът ни получи потвърждение на тревожните данни за безопасността на Искров от четири, независими един от друг, добре информирани източници от различни компетентни по случая институции.

Не е ясно дали заплахата е повлияла по някакъв начин върху действията на Иван Искров по отношение "оздравяването" на КТБ. Вчера стана ясно, че "оздравяване" на самата банка няма да има, лицензът й се отнема, а документацията за 3,5 милиарда лева кредити към свързани лица липсва. Добрите активи се насочват към дъщерната Креди Агрикол България, която ще бъде одържавена, а тези на "свързани лица" с Цветан Василев остават в де факто ликвидираната КТБ.

Симптоматично в случая е откритото писмо, изпратено от собственика на банката – Цветан Василев до българските медии. В него Василев директно обявява, че случващото се с КТБ е сценарий режисиран от определен кръг хора, рекетиращи него и КТБ в продължение на години. В същото писмо банкерът пита гуверньора на БНБ Искров дали обслужва "интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката? Или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ?".

БИВОЛЪ е готов да публикува официалните изявления на всички заинтересовани страни по случая.





Гласувай:
1



1. olivie - Че то е ясно
13.07.2014 19:55
че е заплашен, ако ощети "вложитерите" в КТБ. Ако по една или друга причина не се справи, вероятно ще го "поръчат" и никакава охрана няма да му помогне. Е, не го жалете: те наследниците на Кюлев така свършват и си го знаят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10364462
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930