Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2014 23:26 - ОГНЯН ДОНЕВ: ДА НЕ ПРИЕМАМЕ ЗАКОН-ИНДУЛГЕНЦИЯ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 505 Коментари: 0 Гласове:
0




Огнян Донев: Да не приемаме закон-индулгенция Според председателя на КРИБ политиците дават лош знак - внасяйте в „модната“ банка, след това държавата ще ви компенсира image

Огнян Донев. Снимка Веселин Боришев

  • Политика|
  • 12/07/2014 20:51:33|

Всички политически сили искат "да заметат“ най-големия икономически скандал в историята на България. Това заяви пред радио К2 Огнян Донев, председател на КРИБ и издател Клуб Z, в коментар за случващото се с Корпоративна търговска банка.

"Такова нещо в България не е имало... И изведнъж по спешност трябва, без каквато и да е информация, да се приемат някакви допълнителни закони, които да спасят парите на тези фирми или на тези ръководители на фирми, които са се поддали на телефонно обаждане... Сега, щом ще им спасяваме парите, за да има пари за заплати, за да не страдат хората, нека да разберем кои са тези стопански ръководители, които са били извикани, къде са били извикани и кой им се е обадил по телефона да държат парите си в една институция, която сега се оказва проблем... Много опростенческо е да кажем: виновният се казва Цветан Василев...", заяви Донев.

"Общото желание на политиците е да платим един данък и да не задаваме въпроси. Отиващото си правителство иска да приеме колкото се може повече лобистки закони, които да нарушат отново свободната конкуренция."

Това каза Донев по повод готвените промени в Закона за банките, с които, по неговите думи, никой не е запознат.  

"Дава се кратък срок, в който в никакъв случай някой себеуважаващ се одитор, различен от KPMG, няма да може да даде отговор на  въпросите около Корпоративна търговска банка. Какъв е проблемът да се спазва законодателството, което съществува в момента, което защитава вложенията на българските граждани до 200 хиляди лева?", попита председателят на КРИБ и призова да не се приема  "закон-индулгенция“.  

"Тези три милиарда не са се изпарили... Те са създали диспропорция – основната част са влезли в българската икономика и са нарушили свободната конкуренция. Тоест вчера, на някакъв търг някой е участвал с „безплатни“ пари, което му е дало предимство пред всички останали. Това е много лош знак – има „модна“ банка, дайте да ходим всички в нея, защото след това държавата ще ни компенсира. Който намазал, намазал... КОЙ е имал полза, кой се е облагодетелствал? Как функционира държавата, как някои се облагодетелстват, как се нарушава свободната конкуренция, как се създават парникови условия за фирми? Някой трябва да е отговорен", бе категоричен той. 

Председателят на КРИБ предупреди, че говори лично от свое име.  

"Трябва да си зададем друг въпрос, който за мен е по–любопитен, кой е имал възможност да си купи от тези стопански субекти акции „на дъно“ и след това да ги продаде на някакъв случаен връх и да го уцели точно този връх и по този начин да декларира законни средства?", каза Донев, визирайки държавни фирми, които са били принуждавани да държат парите си в КТБ. - Не беше ли това една удобна система да не се дават бели пликове, а да се подхожда по начин, по който ти се заверява банковата сметка с един законен доход. Не можем ли по тази следа като тръгнем да видим кои точно, след това изкривявайки конкуренцията и създавайки предимство на едни компании за сметка на други, са участвали много активно на капиталовия пазар?

Огнян Донев зададе и риторичен въпрос: "Дали Европа има нужда от еврокомисар, който звъни на големите мултинационални компании и им казва къде да си държат свободните средства? И когато водещата Илиана Беновска го попита за Станишев ли намеква, той уточни: "Нищо не намеквам, задавам само въпрос дали господин Станишев се е обаждал в някоя фирма и е съветвал парите да се държат там". Въпросът му бил предизвикан „от практиката“, уточни той.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10387586
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930