Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2014 18:37 - ОГНЯН ДОНЕВ : ТЕЗАТА, ЧЕ ИМА 30 - 40 ОЛИГАРСИ СЛУЖИ ЗА ДА БЪДЕ ПРИКРИТ ИСТИНСКИЯТ ОЛИГАРХ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Огнян Донев: Тезата, че има 30-40 олигарси служи за да бъде прикрит истинският олигарх 09 юли 2014 - 12:40 |   Прочетена (750) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1) image

Едва след оставката на правителството, омертата ще бъде нарушена и ще научим много неща, от които обществото се интересува. Това коментира в интервю пред Дарик председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и изпълнителен директор на фармацевтичната „Софарма” Огнян Донев.

Той изрази надежда положението в държавата да не е толкова сериозно, колкото се опитва да го изкара опозицията. Донев коментира общата позиция на работодатели и синдикати срещу действията на политиците в страната като подчерта, че КРИБ са доволни от настъпилия „обществен катарзис" и обединението на шест организации около една позиция, което било достойно за рекордите на Гинес.

Огнян Донев подчерта, че банкова криза в България не е имало, но призна, че личните цели на определен кръг хора са били поставени над финансовата стабилност на държавата.

Шест организации с обща позиция - достойно за Гинес

„Има неща, които трябва да се свършат и всички останали не бива да се пипат. Да се върнем на декларацията ни от 19 юни 2013 г. - оставка сега и веднага, без приемането на каквито и да е лобистки закони", коментира той по повод общата позиция на работодателите и синдикатите.

Шест организации в България да излязат с единен текст това само по себе си е достойно за рекордите на Гинес. КРИБ сме доволни, че настъпи един обществен катарзис и сега всички са на нашето мнение, каза Огнян Донев. Според председателят на КРИБ не толкова опитът за дестабилизация на банковата система е бил основен мотив за реакцията на синдикати и работодотели, просто се е стигнало до етап, в който и поддържащите и организациите, съподвижници на БСП са решили, че така повече не може.

В типичния си „прозрачен" подход премиерът Пламен Орешарски, който твърдеше преди дни, че не е нужна актуализация на бюджета, проведе консултации с двете си по-близки работодателски организации и е обсъдил както разбрахме два варианта. Определено това правителство се готви да актуализира бюджета, коментира още Донев.

Ние предсказахме, че една година ще загубим, без нищо положително да се случи, а какво отрицателно се е случило, тепърва ще разбираме, каза председателят на КРИБ. „Силно се надявам положението да не е чак толкова сериозно, но едва когато правителството подаде оставка, ще може да се наруши омертата и ще разберем много неща, от които цялото общество се интересува. Аз също съм за „Южен поток", да го има, но дали на тази цена, дали при тези условия, които са засекретени", обясни той.

Атаката срещу него и тази с един и същ подход и сценаристи

Банкова криза в България не е имало, коментира Огнян Донев, но допълни, че правителството и някои политически сили са показали, че работят в интерес на един много тесен кръг от хора.

„Егоистичните лични цели на някои хора бяха поставени над финансовата стабилност на държавата - видяхте, че в личния си конфликт можеха да доведат до нещо много по-лошо. Бих казал, че следите или това, което някои наричат банкова криза е косвена жертва на иначе основното мероприятие", коментира бизнесменът.

За потърпевшия банкер от битката между него и един политик Огнян Донев каза: „Политикът казват, че е най-големият бизнесмен в България. Явно в България политик и голям бизнесмен е синоним".

„Слава богу, че не притежавам банка, иначе щеше може би да ми се случи същото, но атаката срещу моята компания в продължение на две години доказа само едно, че нашият бизнес модел не зависи от държавата и не можем да бъдем разклатени както една банка се предаде за пет дни", допълни Донев на въпрос възприема ли като жертва в момента Цветан Василев.

Подходът според него обаче е един същ. „Дали ще се прави пропагандна кампания да бъдеш омърсен, защото лекарствата ти били скъпи, дали ще се фалшифицират бюлетини в Костинброд или ще се събаря една банка - подходът е един и същ, а и сценаристите са едни и същи", каза Огнян Донев.

Очевадно някой, който живее в подножието на Витоша управлява България през последната години, коментира на въпрос бизнесменът.

Запитан дали публичния сблъсък Пеевски-Василев ще изчисти и политиката и бизнеса Огнян Донев коментира, че въпреки определението на тези събития като вид катарзис, такъв до момента няма. „Да се надяваме, че истинският катарзис тепърва предстои", допълни той.

Истинският олигарх не издържал на конкуренцията

По думите му е добре по-бързо обществото да разбере, че не всеки богат човек задължително е олигарх. „Фактът на създаване в народното съзнание на тезата, че има олигарси в множествено число, че те са 30-40, е само и единствено, за да бъде прикрит истинският олигарх. Истинският олигарх не издържа на конкуренцията. Тя е тази, която показва кой осъществява успешен и кой паразитен бизнес", подчерта председателят на КРИБ.

„Наричан съм бойковист, гласувал съм и за БСП в своя живот, бил съм четири години и партиен член. Когато човек се занимава сериозно с бизнес, бизнесът цвят няма", коментира още председателят на КРИБ.

„Моят призив към всички млади хора да не се съгласяват с тезата, че няма алтернатива. Може със следващият избор отново да ударим гредата - опитите продължават. Ако щете да направим един италиански модел и през осем месеца да сменяме правителствата, но не да държим една правителство, което виждаме че не става, но тъй като нямало алтернатива, дайте да го търпим четири години", каза още в ефира на Дарик Донев.

„Издържали сме 25 години, за жалост някои колеги не успяха да издържат. Българският предприемач има едно основно качество - той оцелява при всички условия, независимо кой управлява държавата", посочи още председателят на КРИБ.

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10314366
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031