Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2014 22:56 - АТАНАС МЕРДЖАНОВ: СТАНИШЕВ ПОЛЯ СЪС СТУДЕН ДУШ КРИТИЦИТЕ СИ В ПАРТИЯТА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
1



Атанас Мерджанов: Станишев поля със студен душ критиците си в партията 8 2736  

06.07.2014 12:52 | Интервюта

image

 

- Вярвате ли, че Сергей Станишев наистина ще се оттегли на 27 юли, г-н Мерджанов - той твърдеше, че няма да става евродепутат, а стана; твърдеше, че иска задължително гласуване, пък след три дни забрави за него?

- Позицията на Сергей Станишев беше кристално ясна. Негово беше предложението за свикване на сесия на конгреса с дневен ред - избор на председател. Аз не виждам отмятане, напротив, налице е последователност в заявените намерения за промяна и нова енергия в БСП.
Станишев направо поля със студена вода критиците си в партията, остави ги безмълвни, изби им всичките козове. След словото му почти нямаше изказвания, напротив - речта му беше изпратена с продължителни ръкопляскания. Опонентите му не очакваха толкова силен ход от него. Двама души, които дотогава го критикуваха, станаха и го поздравиха - Петър Мутафчиев и Венелин Узунов.

- Как оценявате постъпката на Сергей Станишев - той отстъпи пред критиците си или в последния момент взе завоя, който ще му позволи да остане и в бъдеще фактор в партията?
- Станишев е доказал се и опитен политик и на българската, и на европейската сцена. Като председател на партията Станишев на два пъти я доведе до участие във властта - през 2005 и през 2013 г. Станишев е председател на Партията на европейските социалисти, той е политикът с най-голям принос за утвърждаването на БСП на европейската сцена. Защо се забравя това?! Благодарение на него БСП има възможност да отстоява българските интереси при формирането на европейската политика. Така че Станишев не се нуждае от алиби за един или друг свой ход.

- Не трябва ли още някой да си тръгне от ръководството на БСП, за да може и обществото да реши, че тя се променя?
- Конгресът е форумът, който трябва да определи новия председател на партията. Според нашия устав той има право да формира своя екип. В този смисъл Станишев постъпи коректно, давайки възможност на конгреса да вземе окончателното решение, а новият председател да предложи екипа си.

- На практика Станишев направи революция отгоре, той посочи приемника си - Драгомир Стойнев, като го предложи за зам.-председател, а пленумът го избра. В БСП прекрасно умеят да разчитат такива знаци.
- Драгомир Стойнев е един от младите и перспективни кадри на партията. Но не е единствен. Има достатъчно сериозни и опитни политици, които биха могли с успех да я преведат през тази политическа неизгодна на пръв поглед ситуация. Но пак повтарям - решава конгресът. Ние сме най-демократичната партия, при нас винаги е имало възможност за съревнования, за сравняване на визии и платформи.

- Станишев се оттегля от лидерския пост, но сам казва: "Няма да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката." Сам говори, че в партията има разединение. Този негов ход решава ли въпроса за разединението?
- Надявам се това да бъде разумната първа стъпка, която да ни доведе до печеливша позиция на изборите на 5 октомври.

- Кого визира Станишев, като казва - "превърнали сме се в глутница кучета, които се самоизяждат"?
- Ценността на едно такова слово е преди всичко в определянето на посоката, на процесите. Персонализацията не е важна. Ако някой се е припознал зад тези образи, би било добре.
Нашата партия е на сто години, защото не влизаме в лично единоборство и нападки и винаги намираме сили да си подадем ръка. Целта ни сега е да избягаме от състоянието, в което сме, да преминем в настъпление, да се консолидираме. Искаме да получим доверието не само на членовете и симпатизантите ни, но и на мнозинството български граждани.

- Евентуалният приемник на Станишев ще спусне ли мост към АБВ? Какви са целите на партията - да си сътрудничите с АБВ или просто ще им "издърпате килимчето"?
- Тепърва ще решаваме каква ще бъде коалиционната политика на партията - тясна или широка. Ако говорим за "издърпване на килимчето", по-скоро действието на миналите избори беше в обратната посока. Но аз съм оптимист и се надявам, че силна, привлекателна, модерна за България политика не просто би върнала към нас негласувалите, а би разширила допълнително подкрепата за нас, социалистите.

- Как ще отиде на изборите БСП - самостоятелно или като ядро на широка лява коалиция? Разглеждахте ли този въпрос?
- Този въпрос ще намери решение в конгресните документи. Конгресът е мястото, където се избистря коалиционната политика.

- Според много анализатори Станишев беше пречка за сближаване с ГЕРБ. След вчерашния пленум по-възможна ли става една бъдеща коалиция ГЕРБ - БСП?
- На пленума говорихме за БСП. Разговорът за БСП не е приключил. Започнахме един оздравителен процес в партията, но той няма да е лесен. Любимото занимание на Бойко Борисов напоследък беше постоянно да коментира Станишев, да видим сега какво ще му е "хобито" в посока БСП.

- Ако една партия като БСП се вторачи в себе си, това означава, че се готви за дълга опозиция. Така ли е?
- Ние допуснахме обществото да се взира преди всичко във вътрешните ни раздори и конфликти и наша първостепенна задача е бързо да ги преодолеем. След това да се обърнем към избирателите за доверие и подкрепа. БСП не е загубила своите шансове, тъкмо обратното - с този политически ход най-адекватно отговаряме на очакванията на българските граждани. Те не желаят ГЕРБ да се върне на власт. А за евентуални коалиции е рано да се правят прогнози. Те биха били възможни едва тогава, когато се видят конкретните резултати от изборите. Преди да правим коалиция, трябва много добре да сме наясно с вота, който ни е определен, и на тази основа да простираме своите евентуални управленски ангажименти.
И всичко това трябва да дойде след подробно коалиционно споразумение, където да е ясно какви са нашите ангажименти, какво бихме могли да изпълним, в какво не бихме могли да отстъпим, за да бъдем адекватни на очакванията на нашите избиратели.

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10360851
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930