Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2014 22:30 - ВНИМАНИЕ! АМЕРИКАНЦИ С РАЗРЕШИТЕЛНО ЗА ВЪГЛИЩЕН ГАЗ - ГАЗЪТ НА СМЪРТТА
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 1021 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ВНИМАНИЕ! Американци с разрешително за въглищен газ - газът на смъртта! image

Park Place Energy Corporation с централа в Тексас, САЩ, обяви, че е подписала лицензно споразумение за изследване на добив на газ чрез въглища в България! 

Още през 2010 година компанията печели търг от Министерски съвет,чрез който се разрешава да изследва региона Вранино в Североизточна България. Търгът обаче бива обжалван и чак през 2013 година официално Park Place бива избран за победител. Към 8 април 2014 година компанията е постигнала договорка с Министерство на икономиката и енергетика за изследване на посочения регион! Park Place са обявили на 8 април 2014 година, че ще  направят пет микро сондажа, както и ще изследват сеизмологичната  активност на региона, така че да придобият реална представа за наличието на ресурса и потенциалното започване на дейност по добив!

Според компанията България разчита на внос от Русия, за да покрие почти цялото количество газови нужди на потребителите. Компанията се похвали, че регионът за добив се намира на едва 15 километра от тръбата, която свърза Русия с eвропейските газови потребители. В България през 2012 година беше наложена забрана за хидравличното разбиване с цел добив на шистов газ. Park Place заявиха, че забраната не въздейства на добива на въглищен газ и той ще бъде друг източник на неконвенционални газови  резерви.

Над 220 сондажа са били просондирани в блока на Парк Плейс, както и в непосредствено прилежащите към него области, между  шестдесетте до края на осемдесетте години на ХХ в., както и един сондаж  през 2005 г. Оценката е, че в Блок 1-11 има значително съдържание на  съдържащи газ формации.

Към 9 април 2014 година Park Place не дава точна оценка на резервите на газ в страната.

От Park Place Energy заявяват, че ще използват модерни техники за извличане на газ, запазващи околната среда, повечето от които са развити през последните 6-8 години. Те няма да включват хидравлично разбиване или т. нар. „хидрофракинг“. Предвиждат да сондират в малък радиус в хоризонтална посока през въглищните пластове, като така ще позволят на газа да изтича към повърхността през мрежа от странични разклонения по естествен път. Тази техника е успешно прилагана за цялостен добив в Северна Америка, Австралия, Китай и други държави. Водещо място при прилагането на тази технология притежават САЩ с над 50,000 газови (газ метан) сондажа в над дванадесет басейна. В Канада има над 10,000 сондажа, основно в Алберта. Очаква се започване на проекти за странично сондиране в Обединеното Кралство и във Франция. Извличането на газ от въглища в Европа е все още в ранен стадий, посочват от компанията. В българският сайт на компанията се казва:

 Парк Плейс Енерджи Корп. е компания занимаваща се с проучването и добив на нефт и газ, има разрешително за проучване в Североизточна България,  чието местонахождение е обещаващо за откриването на въглищен газ метан  (СВМ). Парк Плейс Енерджи Корп. планира да започне работа през 2014 с  пилотна програма, фокусирана върху демонстриране на техническа теория и  търговски потенциал на този проект от световна величина. (Вижте Vranino Gas Project за повече информация).  

http://parkplaceenergy.com/projects/vranino-gas-project/

Този метод на добив на газ е използван във Великобритания през годините след края на Втората световна война. След множество смъртни случаи методът е обявен за "газът на смъртта". При извличането на този газ, въглищата под земната кора се нагряват на температура над 1100 градуса, в следствие на което се отделя въглероден монооксид, който е изключително токсичен. Другата опасност е абсорбирането на твърди частици в почвата и замърсяване на региона и подпочвените води. През 60-те години на миналия век британците спират добива на въглищен газ и преминават на ресурсите от Северно море. В страните, в които се е добивал този газ, има множество неправителствени организации, които се противопоставят на властите заради несъщественото добивно количество за сметка на високия риск, който се поема. По данни на ЕС добивът на шистов и въглищен газ може да задоволи само до 3% от нуждите на държавите членки. ЕС не задължава, но не забранява на страните членки добива на газ чрез фракинг технология. 

FBR.BG потърси компанията за официална информация по случая, но отговор до този момент няма.

На страницата на Министерство на икономиката и енергетиката информация няма. На страницата на Министерски съвет също.

FBR.BG очаква официалната позиция на властите!





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10360519
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930