Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2014 14:12 - ЙОТИНГЕР : НЯМА ЗА КЪДЕ ДА БЪРЗАМЕ С "ЮЖЕН ПОТОК"
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
0



Йотингер: Няма за къде да бързаме с „Южен поток” ЕС може да преустанови преговорите за газопровода с Русия Свят Европа 10 март 2014, 13:47, oбновена в 13:57   image Гюнтер Йотингер   Източник: ЕПА/БГНЕС ЕК и Русия правят работна група за "Южен поток"

ЕС може да преустанови сътрудничеството с Русия по газопровода „Южен поток”, предаде украинската агенция УНИАН, позовавайки се на изказване на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. 

„Няма да опитвам да ускорявам хода на разговорите за газопроводите, като например „Южен поток”.

Дори напротив, такива преговори ще бъдат отложени”,

изтъкна Йотингер. Според еврокомисаря няма спешна нужда да се търсят начини за увеличаване на вноса на енергия в Европа. 

Европейските страни не се страхуват от прекъсвания на доставките на газ, тъй като зимният отоплителен сезон вече приключва. 

По газопровода "Южен поток" може да се доставя гориво в Европа през Черно море, заобикаляйки Украйна и Турция. До 2018 г. по него трябва да могат да минават 15% от газовите доставки за Европа. 

Евентуалните санкции срещу Русия в петролногазовата сфера няма да се задействат бързо и едва ли ще имат политически ефект в момента,

в острата фаза от украинската криза, коментира руският в. „Ведомости“. 

Зависимостта на Европа от руски доставки е близо 30% в газовия и 27% в петролния сектор. Вносът от Русия не може бързо да се компенсира. Русия заложи на „енергийно оръжие“ – твърде мащабни и скъпи газопроводи към Европа, и днес то действа в буквален смисъл. 

В мирно време „Газпром“ бе критикуван за неефективна и тромава работа, за корупция при строежа на газопроводите и т. н. – във военно време обаче се разбра, че износът на руски газ за Европа намалява до минимум шансовете за санкции от нейна страна, коментира изданието. 

Според „Ведомости“

Европа явно ще търси начин да намали тази зависимост от Русия, но все още няма как да мине без руския газ. 

Ефикасни ще са може би санкции, засягащи строежа на „Южен поток“, смята руският експерт Михаил Корчемкин. 

В условията на конфликт с Украйна транзитът през територията ѝ може да спре и тогава „Северен поток“ няма да е достатъчен, за да транспортира Русия договорените количества: „Газпром“ ще има проблеми с печалбите, а държавният бюджет – с доходите. 

„Газпром“ ще се опита да компенсира загубите чрез 30-годишен договор за износ на газ в Китай – в дългосрочна перспектива се очертава все по-ясно разграничаване между източния и западния пазар на енергийни ресурси. Не се наемаме да твърдим, че това гарантирано ще носи ползи на Русия, заключава „Ведомости“.

Зависимостта на Германия от руския газ е заплаха за суверенитета на Европа,

заяви полският премиер Доналд Туск, цитиран от Франс прес. "Зависимостта на Германия от руския газ може реално да ограничи суверенитета на Европа. Убеден съм в това", заяви Туск пред журналисти по време на посещение във военна база в Северна Полша. 

Той се обяви за преразглеждане на енергийната политика на ЕС. 

Доналд Туск възнамерява да обсъди тези въпроси с германския канцлер Ангела Меркел по време на посещението ѝ в сряда във Варшава.

Източник: "Фокус", БТА    



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10389258
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930