Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2013 17:25 - БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА Е ЖИЛАВО ЖИВОТНО
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове:
0



Огнян Донев: Българската икономика е жилаво животно 06.12.2013 г., 13:40 image

Отстояваме и ще отстояваме разбиранията си за правене на бизнес в условията на пазарна икономика при спазване на всички правила, казва председателяг на най-голямата българска работодателска организация КРИБ и председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Софарма АД в интервю за „Радио К2”

- Може ли да обобщите за ефира на „Радио К2” резултатите от избора на ново ръководство на КРИБ?
- Гласуването беше във връзка с овакантяването на десет места в нашия управителен съвет. Както, може би, знаят вашите слушатели, управителният съвет на КРИБ се състои от 27 души. Днес подлежаха на избиране десет от тях, т.е. обновяваме управителния съвет с десет нови членове.

- След избора на Делян Пеевски на 14. юни за председател на ДАНС, КРИБ излезе с декларация за оставка на правителството и предсрочни избори. Днес поддържате ли тази позиция? Или може би сте харесали 42. Народно събрание и кабинета Орешарски?

- Нашата позиция не се е променила, тя е тази, каквато беше отразена в нашата декларация от 19. юни тази година. Не става въпрос за харесване или нехаресване, става въпрос за управление на държавата в интерес на цялата нация.

- КРИБ олигарси ли сте? Не се ли нуждаете от всяка власт, за да трупате пари?
- Ако приемете, че десет хиляди и нещо олигарси членуват в КРИБ сигурно сте прави. Тогава ще е масово движение.

- Може ли, категорично да се преборите да се разкъса пихтиестото тяло пари, власт, олигарси, липса на правосъдие, слугински медии?
- Нашата позиция е ясна, ние отстояваме нашите разбирания за правене на бизнес, за правене на бизнес в условията на пазарна икономика при спазване на всички правила. Нямаме, и се гордеем с това, нито един член, който да не плаща заплатите на своите служители, или да е в сивия или черния сектор, да не застрахова своите служители. Това са принципи, които се спазват и са условия, за да си член на КРИБ.

- Днес изтече шестмесечният срок, в който държавните пари трябваше да се махнат от Корпоративна търговска банка, това не се случи. Случи се, че избраха Цветан Василев за банкер на годината, какъв е вашият анализ?

- Не мога да взема отношение, не съм следял къде държавните фирми държат своите пари.

- За Бойко Борисов ли играете или против Сергей Станишев?
- Мисля, че този въпрос точно на мен да бъде задаван е някак си излишно. Никога не съм искал да бъда най-големият дисидент спрямо предишната власт, но явно в българския бизнес сме така, винаги сме не съвсем долюбвани и когато човек е самостоятелен, не взима отношение, единствено настоява за една добра икономическа макрорамка, тя да дава възможност на бизнесмените да създаваме работни места, и то високоплатени работни места в нашата държава, трябва да е готов да понесе някои удари от властта, независимо коя е тя. Мисля, че с всяко едно правителство сме били в добри отношения, след това в не чак толкова добри отношения, а накрая в доста лоши отношения. Тъй, че това не е нещо ново за нас.

- Колко работни места осигурява КРИБ и може ли да кажете в частност, вие, като индустриалец?
- Лично в моята група е по – лесно, около дванайсет хиляди работни места, от които десетина хиляди са в България, две хиляди са извън страната, от наши инвестиции в чужбина, т.е. ние сме работодатели и в други страни. По време на преброяването стана ясно, над десет хиляди фирми членуват в КРИБ и около седемстотин хиляди работни места.

- Как оценявате комуникацията на властта с КРИБ, имахте ли срещи с премиера и с министри и на какви теми?
- В началото на мандата на правителството бяхме обнадеждени, имахме една среща с премиер-министъра Орешарски, нещата, които той тогава каза, са неща, които абсолютно подкрепяме - намаляване на бюрокрацията, намаляване на регулаторните режими, възможност да се прави бизнес по-лесно в България, изваждане на полицията от офисите на фирмите. Това са неща, с които не може да не сме съгласни и да не подкрепяме. Ще поканим правителството на ежегодната среща на КРИБ с управляващите. Нашите експерти са готови да помагат на правителството за създаването на всяко нещо, което е разумно и правилно за България.

- Каква е вашата оценка за Бюджет 2014?
- Според мен, точно в бюджета или в актуализацията на един бюджет не трябва да се съзират чак такива драми, каквито политическите опоненти винаги си приписват един на друг. Да се надяваме, че икономическият ръст, който е заложен, ще бъде реализиран, да се надяваме, че ще се сбъдне.

- Какво предлагате, за да не умре българската икономика?
- Българската икономика е жилаво животно, независимо от всички опити, тя ще оцелее. Въпросът е, че не й се създават условия тя да се развива с тези бързи темпове, които биха могли да бъдат възможни при една по – целенасочена поддържаща бизнес политика.От тази гледна точка, просто, нещата в България се случват, за жалост, малко по-бавно, отколкото ние всички българи желаем.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10364528
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930