Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 20:43 - КАЗУСЪТ "МИШО БИРАТА" Е ЗА ПРОКУРОР, А НЕ ЗА НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 910 Коментари: 0 Гласове:
0



Казусът "Мишо Бирата" е за прокурор, а не за Народно събрание 
  • Петък, 29 Ноември 2013 17:38
image Записите са били от специални разузнавателни средства (СРС), ползвани законно. Това е станало най-вероятно по отношение на тогавашния шеф на митниците Танов. За подслушването със сигурност е знаел Цветанов. Борисов си призна на втората година, че записът е истински"Аз съм убеден, че това са манипулирани разговори. Снощи ми се обади на мобилния телефон г-н Явор Дачков. Десет минути поне ме въртя: колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков... Може би не им стигаха някои реплики, не знам. Нямам обяснения - след 22.00 ч. нормално ли е да се обади журналист на премиера и десет минути да му обяснява колко са му лоши министрите". Това рече в началото на 2011 г. в Народното събрание тогавашният премиер Бойко Борисов. Повод станаха изтекли по онова време негови записи, в които той кара шефа на митниците

Ваньо Танов да спре проверка на бирената фабрика "Леденика" ,

собственост на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Както и записи, в които урежда Вучката - лице, с което той играе футбол, да бъде върнат на по-добра работа в столичната митница.

"Не подценявайте тази атака, тя не е само към нас, мен тя няма да ме събори. Г-н Станишев, както вас искаха да ви държат, така искаха да държат и мен. В момента, в който усетя, че съм зависим от някой, сам си отивам. Вие сте европейски човек, изчакайте да излезе проверката. Ако се подведем, ще станем зависими от тези хора. Така могат да направят манипулирани разговори на нас, на вас по всяко време", обяви в пламенното си слово тогава Борисов. И още: "Тези хора действат целенасочено, планирано, с много ясен мозъчен тръст, говорители, много пари и много техника. Въпросът ми е към Сергей Станишев. Защо се подвеждате, г-н Станишев, аз можех да прибера докладите ви и да ги пускам порция по порция, но не през в. "Галерия" а през в. "Рога и копита", например". Борисов имаше предвид изчезналите доклади на ДАНС по времето, в което Станишев беше премиер. Те бяха дадени от Алексей Петров на Борисов, който пък ги предаде на прокуратурата и бе образувано дело срещу Станишев.

Равносметката три години по-късно сочи, че всъщност записите са били от специални разузнавателни средства (СРС), ползвани законно. Това е станало най-вероятно по отношение на тогавашния шеф на митниците Танов. Става дума за разработка срещу него по измислен сигнал. Освен тоталното контролиране на разговорите му е

правен и профил на невръстното му внуче

За подслушването със сигурност е знаел Цветанов. Борисов си призна на втората година, че записът е истински и че е знаел, че телефонът на Танов е "под контрол". Вчера пред Нова тв Ваньо Танов заяви, че нямало злоупотреба със служебно положение от страна на премиера. А историята със СРС-тата била комбинация на тогавашния шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Така или иначе излиза, че записите са истински, неманипулирани, правени от МВР с вероятното съучастие на ДАНС. Налице е и дело на Явор Дачков срещу Бойко Борисов за клевета заради цитираните по-горе негови твърдения. Не дълго, след като гръмна скандалът със записите, Михаил Михов пък бе открит мъртъв в луксозна хотелска стая в Правец.

По-късно Борисов би отбой от собствената си теза за манипулираните записи и се опита да се изкара, че е жертва на чудовищен заговор, организиран от ДС, от вражеската тогава РЗС, от търговците на горива. Мина още време и

Борисов си призна, че всичко, което се
чува на записите, го е казал.

С едно изключение: "Аз си спомням много добре как казах няколко нецензурни думи, които ги нямаше в записа. Президентът ми се обади и каза, че митничарите правят безобразия и с няколко леки пипания разговорът придобива съвсем друг характер. Но помня една голяма ругатня по линия на президента и я нямаше в записа. Щото от това става ясно, че той ми се е обадил, а аз този Мишо Бирата не го познавам, той си беше на Първанов приятел", каза тогава Борисов. И още: "Но нямаше как да не реагирам, след като президентът ми се обади и ме помоли. Не че е правилно, не е трябвало да го правя, но съм си такъв, всеки има своите грешки, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е под контрол". Борисов всъщност остави впечатление, че всъщност изобщо не е знаел, че има такова подслушване, и най-вече, че и самият той е записван.

Наскоро и парламентът се включи в случая "Мишо Бирата". По инициатива на Сергей Станишев, на когото Борисов преди три години викаше "европейски човек", бе предложено създаването на временна парламентарна комисия, която "да проучи всички обстоятелства около скандалния телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на агенция "Митници" Ваньо Танов". В предложението бе посочено, че

диалогът съдържал данни за грубо склоняване към тежки престъпления

и злоупотреба с власт. Комисията бе гласувана на 21 ноември. Гласуваха 109 народни представители, от които 105 бяха "за", 1 - "против", 3 - "въздържал се". "Против" и "въздържал се" бяха депутати от ГЕРБ. Структурата е съставена от 12 депутати, по трима от всяка парламентарна група. Срокът на действие е два месеца. Председател е Йордан Цонев от ДПС. Членове са: Галина Милева, Димитър Лазаров, Владимир Горанов - ГЕРБ; Валери Жаблянов, Красимир Мурджев, Иван Иванов - от "Коалиция за България"; Йордан Цонев - председател, Камен Костадинов, Мустафа Карадайъ - от ДПС; Николай Александров, Маргарита Николова и Петър Петров - от "Атака". Първоначално бе предложено комисията да разследва и обстоятелствата около странната смърт на Михаил Михов, но това отпадна.

Създаването на новата временна парламентарна структура естествено бе посрещната на нож от ГЕРБ. Депутатката Цвета Караянчева обяви: "След като сформирахме комисия за "калинки", за Авиоотряд 28, сега идва и тази за Мишо Бирата. А защо не създадем комисия за размножаването на колорадския бръмбар, например, или за пролетното равноденствие? Авторитетът на този парламент е сведен до санитарния миниум. Ако ви стиска, ще излезете отвън и ще кажете, че се правите на криминалисти".

"Ако трябва да сравним Бисеров с Борисов, то ще кажем, че г-н Бисеров направи ясна крачка и имаше достойнството да се оттегли от всякакви позиции. Ако го беше направил тогава и Борисов, нямаше да се наложи да ви свалят от власт през февруари, нямаше да има протести и моралът в обществото щеше да бъде по-висок", контрира соцдепутатът Антон Кутев.

Йордан Цонев от ДПС отправи критика към лидера на ГЕРБ за това, че имал
болната амбиция да бъде "биг босът" на държавата,
а тази страст е прикрита зад абревиатурата ГЕРБ.

"Оставете този политически гърч. Едва когато приливът отмине, става ясно кой се къпе гол. Не вкарвайте още по-дълбоко България в тъжната класация на нещастните хора", коментира иносказателно депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова. Нейните думи бяха обявени от Станишев за "синдром на словесната салата".

Решението за създаването на комисията бе прочетено от разследвания по три дела втори човек в ГЕРБ -Цветан Цветанов, като "унижение на Георги Първанов" и "институционална криза", в която влизал парламентът. Дори само тези реплики са достатъчни, за да се види каква може да я свърши подобна структура.

До този пореден цирк нямаше да се стигне, ако държавното обвинение си беше свършило работата. Защото този казус е единствено в правомощията на прокуратурата. Имаме записи, от които става ясно как се спира митническа проверка във фирма, как се кадрува в митниците, как министър-председател връща на стара работа митничар с "много болно сърце", който въпреки трудоустрояването му играе футбол, как вътрешен министър влияе при проверки в полза на големи фирми, как се правят разработки, как се използват специални разузнавателни средства, как изтичат данни от тях. Казано по друг начин - повод до повод за досъдебно производство.

През цялото време обаче прокуратурата претакаше няколко проверки и накрая ръководството й прекрати случая. Включително и преписката, образувана по сигнал на бившия депутат от НДСВ, сега адвокат Минчо Спасов. Той поиска да бъде образувано дело за престъпление по служба заради оказван натиск върху митниците да не си върши работата. Държавното обвинение отказа да образува дело, защото признанието на бившия премиер, че е казал въпросните думи,

"изразявало самокритичност към определено поведение",

а това не било "доказателство по смисъла на НПК". Този отказ бе потвърден и от апелативната прокуратура - и тя смята, че не може да се образува дело срещу Борисов заради умишлено склоняване на длъжностно лице "да наруши задълженията си с цел да набави за собственика на бирена фабрика "Леденика" облага". Апелативните прокурори се аргументират с обстоятелството, че заради същия запис от телефонен разговор вече има образувано досъдебно производство под номер 70 от 2011 г., което се води срещу неизвестен извършител, и е спряно. Това разследване обаче няма нищо общо със съдържанието на разговора.

Така или иначе и сегашното ръководство на прокуратурата обяви преди няколко месеца, че преписката е прекратена правилно и бившият премиер нямало за какво да отговаря. Само преди няколко седмици обаче стана ясно, че

все пак прокуратурата ще се занимава със случая

и ще изследва аудиозаписите, включително и тяхното съдържание, в търсене на данни за евентуално престъпление по служба - препятстване на митническа проверка, както и за възможна търговия с влияние. Само преди дни пък "Правен свят" обяви, че държавното обвинение ще разследва не само казуса "Мишо Бирата", но и този за "Вучката". Все неща, които показват някакво раздвижване.

Затова е странно да се прави временна комисия в парламента, когато са необходими следствени действия. В НПК пише, че когато има досъдебно производство, всичко останало е излишно или ако го има, то се спира. Тези казуси са категорично за прокурор, а не за Народно събрание, освен ако целта не е всичко да се смачка, както обичайно.

Анализ на Александър Александров, в. "Сега"

КРОСС





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10386177
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930