Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2013 15:04 - НЕ МОЖЕ ДА СЛАГАШ ВЕРИГИ НА АЛМА МАТЕР
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 956 Коментари: 0 Гласове:
0



Проф. Ваньо Митев: Седмина окупатори се мислят за герои

Не може да слагаш вериги на Алма матер, казва проф. Ваньо Митев

Публикувано: 30 окт. 2013, 07:22 |

 

София, България


Окупацията на Ректората предизвика вълна от студентски акции в другите университети, както и полярни реакции в преподавателите. Много от тях подкрепиха студентите си, докато в същото време ректорите изразиха опасения, че това ще провали годината. Ръководството на Алма матер излезе с декларация, показваща разбиране към студентските мотиви, но помоли младите хора да намерят друга форма за протест. "Стандарт" потърси мнението по горещата тема на председателя на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев. - Проф. Митев, Съветът на ректорите излезе със становище, че окупацията пречи на учебния процес. Има ли ваш колега с нагласата да извика полиция при евентуална окупация?
- Това не мога да ви кажа, но ако ние в академичните среди не се разберем нормално, да стигаме до полиция е нещо, за което не искам и да мисля. Надявам се на младите хора да им дойде акълът в главата и да се заемат наистина с важни проблеми. Аз много бих желал тези, които в момента окупират, да ми отговорят на няколко въпроса. Например защо не ни подкрепиха за бюджета? Това не ги ли касае? Защо не ни подкрепиха за оперативната програма "Наука"? Интересува ме какво е тяхното мнение за новия подход на финансиране на университетите, който е предложен от министър Клисарова. Какво е мнението им за броя на университетите - знаете, че ние непрекъснато сме подложени на натиск от ЕС да намалим този брой. Как виждат стратегията за развитие на висшето образование? Какво мислят за нещо, което аз смятам за много полезно - да има във всеки университет опция за учене на даден предмет и на английски и студентът да може да избира. Мога да изброя още толкова въпроси, които пряко би трябвало да ги вълнуват. Но явно не е така. Аз съм много озадачен от факта, че вчера, когато на Академичния съвет на СУ Иван Илчев е съобщил за бюджет с около 5 млн. по-висок, не е последвала реакция от страна на студентите. Тях не ги интересува бюджетът на университета. А нали след два месеца може да се вдигнат за това, че парното не работи! В същото време се поставят чисто политически лозунги, неясни, противоречиви, като думата "образование" я чух единствено от устата на един студент от Велико Търново. Исканията са "Дайте оставки", "Всички да си ходят", "Смяна на статуквото", "Смяна на системата". Ако имат политически искания, нека излязат на улицата и се присъединят към протестиращите, за да кажат тези неща.

- Има ли риск от обявяване на нулева година?
- Това ще бъде катастрофа. Аз не мога да си представя окупация даже една седмица в моя университет - не виждам как ще наваксат студентите. Би имало много тежки последици. Да не се окаже така, че заради една шепа хора ще пострадат огромно количество студенти, които искат да учат. Не може, отстоявайки някакви свои виждания, да нарушаваш правата на другите. Тези неща са казани съвършено ясно в закона - университетите не са място за политическа агитация.

- Търпят ли университетите финансови загуби от окупацията?
- Задължително. Но ако това се разрасне, не ми се иска да си помисля какво ще стане. В момента ние сме извоювали един много добър бюджет за университетите. Няма университет, чийто бюджет да не е по-висок от миналата година. Освен това премиерът ни гарантира 100% изпълнение на бюджета - нещо, което никога не е било. И в един момент всичко това се поставя на карта.

- Преподаватели, които подкрепят протестите, защитават тезата, че в името на демократичните ценности могат да бъдат пожертвани някои неща, включително и годината...
- Какви са тези демократични ценности? Някой да стане и да каже какво искат. "Оставка" - а какво става след оставката? Ако ме питате като гражданин, а не като ректор, ще ви кажа, че за мен най-добрата система е 100% мажоритарна, защото съм живял 4 г. във Франция, където системата е такава. В момента съм вкарал в него поправки на законопроекти по решение на Съвета на ректорите. Защото смятаме, че някои закони трябва да се пипнат незабавно. Ако отново се разпусне парламентът, ще е нужна още половин година, за да ги вкараме наново. Ще настане пълен хаос в държавата!

- Има ли колегата ви Иван Илчев полезен ход?
- На Иван Илчев ние му изказахме пълна подкрепа на събирането на ректорите в понеделник. Всъщност се бяхме събрали за бюджета, но поради нажежената обстановка решихме да изкажем позицията си: Политика не може да се прави в университета. Не може ти да слагаш вериги на Софийския университет, това не е затвор!

- Какво бихте направили на негово място?
- Не бих искал да съм на негово място. Смятам, че не трябва да се вика полиция, трябва да се разговаря с тези млади хора. Но на негово място аз бих опитал да идентифицирам дали това са мои студенти. Ако има студенти от други вузове или такива, които само се представят за студенти, тогава с полиция бих изкарал тези хора извън университета. Защото не може в университета да влизат други хора и да окупират, това е абсолютно недопустимо.

- Могат ли да го съдят онези, които искат да учат?
- Потърпевшите могат да го съдят. Абсолютно. Студентите имат емоционални изказвания, те са отвратени от корупцията, от нищоправенето в тази държава. Съгласен съм с това, въпросът е какво се прави. Някой може ли да ми каже какво искат студентите? Във всичките изказвания цари хаос - един си говори едно, друг - друго. Може би 7 души, окупирали една аудитория, се изживяват като герои.

Стела Стоянова, „Стандарт“

  

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10387817
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930