Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2013 16:42 - 12 СПОРАЗУМЕНИЯ НА МАРИН РАЙКОВ
Автор: kolevm38 Категория: Политика   
Прочетен: 998 Коментари: 0 Гласове:
0



v

12 споразумения във всички сфери като това се отнася и до сътрудничество в областта на отбраната и общи цели в Близкия Изток?!

Какво си позволява Марин Райков и къде се намира напоследък се питат експерти арабисти, и анализатори на събитията в Близкия Изток. Поводът за това е следният:

Министър-председателят Марин Райков благоволи да ни съобщи вечерта на 6 май, че е приел катарска военна делегация, ръководена от началника на Генералния щаб на катарските въоръжени сили генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия. С него Райков подписал 12 споразумения във всички сфери като това се отнася и до сътрудничество в областта на отбраната, на съвместна дейност като инвестиции в транспорта и инфраструктурата, увеличаване на търговския обмен, инвестиции в хранителната промишленост, туризма, енергетиката, образованието и технологиите.

„България и Катар са стратегически партньори. Нашето сътрудничество в политическата и икономическата сфера има своите конкретни измерения и проекти. През последните няколко години ние имаме много интензивен политически диалог, който вече дава позитивни резултати” е заявил българският премиер според съобщението от сайта на Министерство на външните работи.

Няма да коментирам засега работа ли е на един премиер да погазва йерархията в международните отношения и да се среща с несъответни на ранга му лица от чужда държава...

„Нашите две страни споделят и общи цели в региона на Близкия изток. Сигурността и стабилността в този регион е от ключово значение за България и ЕС. Продължаващото насилие в Сирия, съпътствано от тежка хуманитарна катастрофа, е неприемливо. България подкрепя усилията на арабските държави и на международната общност за намиране на трайно, мирно и демократично решение на конфликта...”

Но най-скандалното в изявлението на Райков във връзка със срещата с началника на Генералния щаб на Катарските въоръжени сили генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия е следното: „Ние признахме сирийската опозиция за легитимен представител на сирийския народ и в тази връзка оценяваме високо подкрепата на Катар за този процес”.

„Подкрепата” на Катар за Сирия върви заедно с тази на Саудитска Арабия и обекта на тази подкрепа е не друг, а представители на сирийската опозиция, в която както е известно влизат крайно ислямистки групировки, включително и от Ал Кайда!

Независимата комисия на ООН, която разследва правонарушения в Сирия, е събрала свидетелства от пострадали хора и медицински служители, според които сирийските бунтовници използват нервнопаралитичния газ зарин. Това каза бившият главен прокурор на международния наказателен трибунал за бивша Югославия Карла дел Понте.

Дел Понте, която е един от водещите членове на комисията, заяви, че следователите не са открили доказателства за използване на химически оръжия от правителствените сили в Сирия.

"Става дума за използване на зарин от страна на опозицията, на бунтовниците, а не на правителствените сили", категорична е дел Понте.

И на фона на тези скандални разкрития, служебният премиер и външен министър на България си позволи да не се съобрази със становището на Комисията на ООН, а еднолично и безразсъдно обяви, че ние, сме били признали сирийската опозиция за легитимен представител на народа на Сирия?!

Кой е решил това "признаване", на какво равнище - засега се мълчи? Ако е така нареченият ни президент - няма смисъл да питаме за източника на глупостта да се признаят бунтовници, сред които има и такива от Ал Кайда! Той успя да ни убеди, че не отбира от дипломация и международни отношения, а единствено от туризъм и палави подаръци за високопоставени представители на чужди държави!

/А нищо чудно съвет за това признаване на Райков да е дала вездесъщата Ивет Добромирова, която го играе негова дясна ръка, забравила, че никога не е била истински редови журналист, а по-скоро говорителка и четец от аутокюто в БНТ?!

Та тази същата Ивет, която в рамките на мандата на служебния кабинет си позволява да пише доноси срещу колегите си и да ги цензурира най-арогантно, ме връща към времето на Щастливеца  и неговия вопъл: "Пази, Боже, сляпо да прогледа!"

Правя това отклонение, защото въпросната Ивет си позволи да определя кои журналисти имат право на достъп до Министерски съвет и кои - не!-бел. Л. М./.

Да се подписват договори с представител на държава, която открито финансира терористи в различни групировки, нарекли себе си сирийска опозиция – е много меко казано гаф! Още повече, че сред тези така наречени сирийски бунтовници има и действащи членове на Ал Кайда?!

Екстремизмът на така наречената сирийска опозиция разколеба макар и привидно президента на САЩ, Барак Обама да изпрати оръжие на сирийските бунтовници, поради твърде екстремистките им действия на територията на държавата Сирия. Обама обяви и, че не предвижда разполагането на американски военни части в Сирия.

Тук няма как да не припомня, че в края на първия си мандат, август 2012 г., Обама подписа секретно разрешение ЦРУ и на останалите американски разузнавателни агенции да помагат на сирийските бунтовници. Според CNN президентът подписал секретен документ, разрешаващ на ЦРУ да предоставя помощ на сирийските бунтовници, които продължават борбата си за сваляне на режима на президента Башар ал Асад. Си Ен Ен се позова тогава за съобщението си на два официални източника.

Този документ, който не е огласен официално, на тайните служби се дава карт бланш да действат тайно и нелегално. Подписването се състоя след като Държавният департамент обяви, че разширява мащабите на помощта за сирийската опозиция.

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд, цитирана от РИА Новости заяви: „В Сирия има сериозна, надежда, набираща все повече сила и организирана опозиция на режима. Това е свързано с факта, че народът иска промени. Сирийците не искат да живеят при жесток режим, който да насочва оръжие против своите собствени граждани. Населението иска да получи шанс, за който се борят и други страни в региона-демократично бъдеще, в което правата на всички граждани са защитени”, коментира Нуланд.

Само че „сериозната” и „надеждна” опозиция, която убивала уж в името на това, че сирийският народ искал промени, насочи оръжие срещу пленени правителствени войници и ги разстреля!

Докато Обама демонстрира колебание за открита подкрепа на сирийската опозиция, държави като Катар и Саудитска Арабия подпомагат бунтовниците с пари и оръжейни доставки.

Сирия в момента е твърде невралгична точка за каквато и да било намеса или деклариране на подкрепа, особено на бунтовниците. Не е тайна, че Арабската лига взе решение на 4 май да прекрати членството на Сирийската национална коалиция на опозиционните и революционни сили, докато в Сирия не бъде сформирано преходно правителство.

Сирия е територията, която ще бъде под закрилата на Иран при евентуално разрастване на военния конфликт, но тази страна е геополитическата територия, където си дават среща Израел и Турция в борбата си за надмощие в този район на света.

В „решаването” на сирийския казус някои геополитически стратези виждат увеличаване на територията на Ирак, Турция, възникване на кюрдска държава и всичко това се „планира” за сметка на сирийска територия?!

Що се отнася до примерите за „традиционни” връзки с Катар, на които Марин Райков се позова, ще му припомня визитата в тази държава та огромна правителствена и бизнесделегация, която се очакваше да присъства на някакъв бизнесфорум в средата на март миналата 2012 година...

Резилът „Тунис” се повтори в Катар?!

Е, министрите и бизнесмените летяха до Катар, но форум така и не се състоя!

Да не припомням, че след завръщането на българските министри и бизнесмени от Катар, силовият вицепремиер Цветан Цветанов поиска оставката на ... министъра на икономиката, енергетиката и туризма – без да му е даже ресорен вице?!

Страшни смешки, смешни страшки на лъжи за оставки с опашки /история, която и за сценарий не става/

А в интерес на истината, виновникът за конфузната ситуация за несъстоялия се в Катар бизнес форум, външен министър Николай Младенов натопи класически своя колега Трайков, за работата, която сам Младенов бе пропуснал да свърши! И то след като бе съобщено, че бизнесфорумът в Катар е идея на Младенов?!

Другите „традиционно” добри връзки с Катар ги раздипли не кой да е, а самият ветеринар издигнал се в министър – Мирослав Найденов!

Та Найденов обеща на Катарския държавен инвестиционен фонд по прехраната български агнета и български пресни зеленчуци?!

Катар – илюзиите за инвестирано земеделие в България?

Игра ли са международните отношения – запитахме се ние след Катарските волни съчетания на предишното правителство? Та агнета и зеленчуци България отдавна не произвежда, а внася?! А да се прави производство на български кисело мляко в Катар е все едно да си изнесеш златната кокошка и да я подариш?!

Толкова ли не се намери някой по-далновиден освен ревностния читател на "Винету", който да вдене, че в млекопроизводството ни е добре дошла инвестиция, а не износ на суровина и ноу хау?

Днес като се връщам назад във времето на това посещение, от което нищо не излезе, и катарски инвестиции не дойдоха се питам: дали пък това посещение в Катар не бе тъпо прикритие на Николай Младенов по изпълнение на поредната поръчка на Израел и САЩ, и с оглед на избухването на бъдещ военен конфликт в Сирия?!

А Марин Райков какво прави – продължава дилетантската политика на предшественика си Младенов като дипломат№1, но в служебното правителство?!

Народът е казал: От всяко дърво свирка не става.

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10317513
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031