Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2015 00:04 - ИСТОРИЦИ: УЧЕБНИЦИТЕ СА НЕВЕРНИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕНАПИСАНИ
Автор: kolevm38 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1190 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Акад. Георги Марков е един от най-известните родни историци, специалист по балканска история, международни отношения. Той беше дългогодишен директор на Института по история на БАН.

януари 11, 2015 at 10:18 am   Историци: Учебниците са неверни, ще бъдат пренаписани Публикувано от: Наталия Петрова

Учебниците по история ще бъдат прегледани и написани отново в духа на историческата истина, предаде БНТ идеята на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров и на проф. Георги Марков, пише  novini.bg

Известните историци подготвят Инициативен комитет, който да прегледа съдържанието на преподавания материал. В учебника за 3 клас по предмета “Човек и общество” има явно изопачаване на исторически факти и събития. ”Не може Левски да бъде изясняван в три изречения като обикновен нарушител на свещения ред, арестуван законно от османската полиция и екзекутиран едва ли не напълно заслужено. И още – не може да се казва, че за Освобождението ни най-голяма заслуга имат САЩ, Великобритания и чак на трето място-Русия. И това при положение,че Великобритания е била против българското освобождение, а САЩ все още не са били Велика сила.”, посочи проф. Димитров.

От Инициативния комитет са готови да се заемат с написването на учебниците, ако им бъде възложено. Тук обаче възниква един голям проблем. Дори и да спечелят конкурса на просветното министерство или наистина с консенсус им бъде възложена тази задача, нови учебници не могат да се появят докато няма нови учебни програми. Те пък трябва да са заложени в нов Закон за училищното образование, който се подготвя вече осем години.

Божидар Димитров допълни, че не може за Симеон Велики да пише, че резултатите от неговите усилия, войни, в църковно отношение, създаване на Българска патриаршия, Златния век за българската книжнина, нямат никакви последствия за развитието на България. “Напротив. Има и то огромни, само че човек трябва да ги знае”, посочва проф. Димитров.

Затова, според него, учебниците трябва не просто да се пренапишат, а да се напишат отново в съгласие с историческата истина. Причината за сегашното им “безлично” състояние той вижда в криворазбраните представи за демокрация и съжителство между различните етноси в България. Учителите също смятат, че учебниците по история имат нужда от промяна.

”В чисто исторически план историческите факти не са поднесени в най-голямата реалност и действителност. Добре да бъдат пренаписани, но не само от професори. Хубаво би било да се допитат до началния учител или до учители – историци от горната образователна степен, тъй като все пак ние в годините се старахме да се борим с академичността в учебниците”, казва Жулиета Димитрова, начален учител.

#



Гласувай:
2



1. iglikini - Учебниците по история
05.03.2015 18:28
Добре,те ще се пренапишат но защо се стигна до това положение да объркваме децата.Ще си помислят дали след време няма пак да се сменят.И няма ли да има наказани за това деяние.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10358360
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930