Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2014 16:38 - "ХИЗБУЛЛА" ИЗПАДА ОТ ДЕЛОТО ЗА САРАФОВО
Автор: kolevm38 Категория: Изкуство   
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове:
1



„Хизбулла” изпада от делото за Сарафово Дата: февруари 21, 2014 В: България

imageВерсията, че „Хизбулла” е отговорна за атентата в Сарафово, при който загинаха седем души, може да падне в съда. Причината е натискът България набързо да признае връзката с шиитската военизирана организация без нужните доказателства, на фона на новите данни, на които се натъква прокуратурата в хода на разследването.

Това обясниха пред „РЕПОРТЕР” експерти по сигурност и тероризъм по повод изнесената от главния прокурор Сотир Цацаров информация за още един участник, съпричастен към терористичния акт от 18 юли 2012 г.

„Установяването на новия участник ще удължи разследването и ще има и други международни съдебни поръчки. Просто ни е необходимо още малко време. Ще разполагаме с далеч повече доказателства. Досега бяха установени две лица, вече са три”, заяви обвинител номер 1.

След като направихме това, което САЩ поиска от нас – да обявим „Хизбулла” за виновна, направено от Цветан Цветанов, разследването не е мръднало, обясни пред „РЕПОРТЕР” доц. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и специалист по сигурността.

По думите му този факт, застрелването на основния извършител на атентата от израелци, както и бавенето по случая може да доведе до изпадане на версията за отговорността на ливанската организация в съда. „В случаите като „Сарафово”, когато отговорност не е поета, обикновено за извършители са използвани лица с гражданство от трети страни, били част от „Хизбулла”, например. Те са начин за други групировки да извършат престъпление, което да замаскират”, уточни Радулов.

Най-големият проблем в съда

Виновните са изчезнали

Не в забавянето на обвинителния акт е проблемът, а в това дали ще могат да бъдат съдени лицата, които засега никой не знае къде са, отбелязват още специалистите пред вестника.

В края на юли от МВР официално обявиха имената на заподозрените за атентата, посочвайки, че са били в районите на Русе, Варна и Несебър, Слънчев бряг и Равда. Те бяха идентифицирани като Мелиад Фара, известен още като Хюсеин Хюсеин, който е австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско гражданство.

Славчо Велков пред „РЕПОРТЕР”: Говорим за четвърти замесен

„Предвид сложния характер на този акт, е нормално да има още участници”, обясни пред вестника експертът по сигурност и борба с тероризма Славчо Велков. По думите му обаче новото лице, свързано с атентата, не се явява трети участник, а четвърти, тъй като двама вече са известни с имена и снимки, но има и още един участник, чиято самоличност, досега не е установена – това е взривеният, с чиято глава следствието разполага.

„Още в началото следствените органи бяха лишени от преки доказателства – в това число човешко останки, както и възможността за разпити на свидетели”, допълни Велков.

Източник: reporterbg.com





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10362481
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930