Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 23:01 - УКРАЙНА? НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !
Автор: kolevm38 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1240 Коментари: 0 Гласове:
1



Украйна? Няма такава държава! image Петър Волгин е журналист и писател. Работи в програма "Хоризонт" на Българското национално радио, където води предаванията "12 плюс 3" и "Деконструкция".   Автор: Петър Волгин 30.11.2013 |  Видяна 659 пъти Украйна? Няма такава държава!        

/Поглед.инфо/ Когато коментираме днешната ситуация в Украйна - отказът да бъде подписано споразумението с Евросъюза и протестите срещу това решение - задължително трябва да имаме предвид едно изключително важно обстоятелство. В Украйна съществува дълбоко разделение между източната и западната част на страната. Според едно парадоксално, но съвсем не лишено от основания определение, разликите между Сърбия и Черна гора са доста по-малки от тези между Източна и Западна Украйна. Корените на това разделение можем да отнесем още към средата на 17 в. През 1654 г. е сключен договорът от Переяславл, въз основа на който Източна Украйна се обединява с Московска Русия, а западните части на страната биват включени в рамките на полската държава. Оттогава насетне има много войни, въстания, революции, границите постоянно се менят, но въпросното разделение се запазва и до днес. А главният въпрос, по който се различават Източна от Западна Украйна е отнощението към Русия. Изтокът, който е и индустриалният център на страната, е проруски настроен, а западът, обратно, гледа с огромно недоверие към действията на Москва. Затова е и напълно естествено, че тъкмо в западните части на страната е най-силна подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз и НАТО. На членството в тези организации се гледа като на естествена защита от руската имперска политика. Обратно, на Изток смятат, че едно такова членство няма да донесе нищо хубаво на Украйно, че то е просто инструмент, посредством който големите европейски държави и Съединените щати се опитват да омаломощят Русия.

Разбира се, вземането на толкова важни политически решения, каквото е това за стопиране на асоциирането с ЕС, никога не е плод само на чувства - били те проруски, или антируски. Даже чувствата играят много малка роля в случая. Мотивите за едно подобно решения са преди всичко прагматични. Моментното икономическо състояние на Украйна не е никак добро. Страната има нужда от свежи пари, от изгодни заеми и от не толкова високи цени на енергоресурсите. Ако иска да получи втори мандат, президентът Виктор Янукович трябва да осигури всичко това, при това да го осигури бързо, а не след години. Всички анализатори - и руски, и украински и американски - посочват, че икономическите оферти на Москва са доста по-изгодни от тези на Брюксел. Русия вече отпусна кредити на Киев в размер на десет милиарда долара, за разлика от Евросъюза, който дава отпуска 2 милиарда долара макрофинансова помощ и то "по-нататък". Що се отнася до цената на толкова важния за Украйна природен газ има вероятност руснаците да я свалят от сегашните 400 долара на хиляда кубически метра до 200-250 долара. Освен това Украйна пласира голяма част от своята продукция на огромния руски пазар и ако Москва започне да прави пречки в това отношение, загубите за Киев ще бъдат огромни. Просто защото Украйна няма как да пренасочи износа си към страните от Европейския съюз. Най-точно определи ситуцаията американският дипломат и бивш сътрудник на военното разузнаване на Съединените щати Брус Джаксън, който каза, че докато Кремъл разговяраше на езика на парите, Брюксел размахваше някакви абстрактни идеи. Допълнителен удар по каузата на Евросъюза нанесоха и самите му началници, които казаха, че на Украйна ще бъде позволено на подпише договора за асоцииране само ако властите освободят бившата министър-председателка Юлия Тимошенко. Да, на запад тя може и да минава за символ на свободата и демокрацията, само че в самата Украйна газовата принцеса се свързва повече с корупционните практики, и съвсем не толкова със защитата на демократичните ценности.

Разбира се, изгодните икономически оферти на Кремъл изобщо не са продиктувани от някаква "славянска солидарност" или от сантименти по Киевска Русия, някогашната люлка на цялата руска цивилизация. Стремежът на Москва да задържи Украйна в своята орбита на влияние се дължи основно на това, което някои автори наричат "Евразийската мечта на Владимир Путин". Първите стъпки по реализирането на този проект вече са направени със създаването на митническия съюз в рамките на Евразийската икономическа общност, където влизат Русия, Беларус и Казахстан. Разбира се, каквато и да било Евразийски съюз би бил абсолютно безсмислена работа, ако в него не присъства голямата Украйна с нейното 45-милионно население. Само тогава един подобен съюз би могъл да си съперничи на геополитическата шахматна дъска с държави като Съединените щати и Китай. Едва ли някой се съмнява, че Русия ще се опитва да играе все по-голяма роля в световните дела. Изолацията и икономическата катастрофа от времето на Елцин отдавна са забравени. Днес външнополитическите планове на Кремъл са все по-амбициозни. Много показателно в това отношение е виждането на Александър Дугин, главния идеолог на неоевразийството, който казва: "Империята е неделима част от нашата история, това е нашата идентичност, нашата съдба. Ние сме имперски народ и няма защо да се притесняваме от това."

Така смята Дугин и е напълно прав. А дали съседите на Русия трябва да се притесняват от нарасналите й амбиции? Не е лесно да се отговори на този въпрос, но във всеки случай да граничиш с империя не е особено комфортно. Никога не знаеш какво ще й хрумне



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10316813
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031