Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2013 22:45 - ПРОДАЖНИ УПРАВНИЦИ
Автор: kolevm38 Категория: Изкуство   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
0



 Мохд Абуаси: Николай Младенов взема заплата 35 000 долара, защото предаде българските национални интереси!

"Ал Кайда" управлява въоръжената опозиция в Сирия!

Публикувано: 10 септ. 2013, 15:57 | Обновено: 10 септ. 2013, 15:57

 

София, България

 

Д-р Мохд Абуаси е роден през 1960 г. в град Рамала, на 16 км от Йерусалим. Преселва се в България през 1984 г. Завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". По-късно защитава докторат по политология в областта на международните отношения. Тясната му специалност е ислямският фундаментализъм и ислямистките партии по света. От 15 години е български гражданин. През 2005 г. става директор на новосъздадения у нас Център за близкоизточни изследвания. Той е анализатор на Арабската пролет, както и на случващото се в Турция. Специално за “ШОУ” д-р Абуаси коментира задкулисието на сирийската криза и отражението й в България.


- Д-р Абуаси, вече е ясно, че въоръжената опозиция в Сирия се контролира от “Ал Кайда” и други джихадистки организации. Вие сте един от първите, които казаха това. Бихте ли обяснили по-подробно за какво става дума?
- Още преди година аз казах, че “Ал Кайда” в Сирия управлява въоръжената опозиция! Тогава ме обвиниха, че подкрепям режима на Асад!

Аз не подкрепям нито един арабски режим! Но не мога да приема да бъде съсипана една държава и стотици хиляди да загинат, само за да бъдат удовлетворени американските интереси!

В момента терористи от 83 държави воюват срещу режима на Асад. Те не трябва да бъдат наричани дори ислямисти, а бандити, престъпници, криминални елементи. Това, което те изповядват, няма нищо общо с ислямската религия, а са техни престъпни интерпретации.

Те са от Чечня, Казахстан, Узбекистан, Афганистан, Пакистан, Йемен, Саудитска Арабия, Кувейт, Йордания... Те искат да наложат своя вариант, своята ужасна интерпретация на шериата в Сирия.

Искат да върнат мюсюлманския свят 10 века назад!

Досега са загинали 100 000 души, но за това не е отговорен само режимът. Ако човек влезе в сайтовете на бунтовниците, ще види какво правят те - как режат глави, как пленяват хора от мирното население! Те влезли примерно в пощата в един град и хвърлили служителите от шестия етаж! Убиват войник, изваждат му сърцето и го изяждат! Това го пише в техните собствени сайтове! Беше показано и в някои от западните медии!

- Може ли да се каже, че това е война и срещу християните в Сирия?
- Нека да подчертая - това, което те изповядват, няма нищо общо с ислямската религия, това е техен вариант, една ужасна интерпретация на шериата, и затова водят война не само срещу християните, а срещу всеки, който не е с тях, включително и мюсюлмани. В Сирия 40 на сто населението е християнско и други религиозни и етнически малцинства.

Досега има над 100 000 загинали и над 2 млн. бежанци. Тези хора бягат не само от атаките на режима, а от войната изобщо.
Представете си, в един квартал влизат въоръжени бунтовници, стрелят, настаняват се в къщите на хората. Как тези бунтовници, които казват, че се борят за човешки права, могат да влизат в квартали с мирно население и да постъпват по този начин?! Просто те ги третират като неверници! Като имаме предвид, че броят на християните в Сирия е 2 млн., не означава ли това, че някой тенденциозно го прави?! Както стана в Ирак. Там преди войната имаше 3 млн. християни, сега няма и 100 хиляди!

Православният патриарх на Сирия заяви скоро в интервю, че 450 000 християни са били принудени да напуснат домовете си.
Преди дни бунтовниците от „Ан-Нусра”, която е свързана с „Ал Кайда”, влязоха в най-стария християнски град в Сирия Малула, в който се говори езикът на Иисус Христос, съсипаха църквите и изгониха населението. Сирийският режим в момента, добър или лош, е последната светска държава в арабския свят!

- От кого се спонсорират бунтовниците?
- Чужденците, които са 2/3 от въоръжената опозиция в Сирия, са спонсорирани от Катар и Саудитска Арабия. Това не е тайна, те го признават! Катар досега са дали 4.5 милиарда долара, а Саудитска Арабия много повече!

Как да приемем, че тези държави воюват в Сирия за демокрация и човешки права, като в Саудитска Арабия още не разрешават на жените да карат кола и да имат шофьорска книжка? Там думата “избори” е забранена! А “Амнести интернешънъл” пък критикуват Катар, защото осъдиха на 17 години затвор един интелигентен човек, поет, заради едно стихотворение, в което критикува властта! И тези искат демокрация в Сирия?!

- Какъв е интересът в Сирия на Катар и Саудитска Арабия?
- Катар е най-големият износител на газ в света. Той изнася газта с кораби. Сирийският режим отказа да им даде разрешение за строеж на газопровод през страната. Споразумение за строеж на газопровод и нефтопровод беше постигнато с иранците. Това вбеси Катар и Саудитска Арабия и затова те помагат на т. нар. бунтовници...

- Но в Сирия беше използвано химическо оръжие. Кой стои зад това?
- За първи път химическо оръжие в Сирия беше използвано от въоръжената опозиция през март в Хан ал Асал, близо до Алепо. Но тя обвини армията. Бяха убити 25 военнослужещи от сирийската армия.

Тогава правителството изпрати официална молба до ООН да дойдат експерти и да разследват случая. ООН, французите и американците замотаха тази молба 5 месеца. Едва преди един месец изпратиха експертите в Сирия. Няколко дена след влизането на инспекторите беше използвано химическото оръжие в Дамаск, за което става дума сега. Кой разумен човек на този свят ще повярва, че сирийското правителство ще използва химическо оръжие точно когато е извикало експерти в страната?! Освен това защо никой не обърна внимание, че Турция хвана на границите у бунтовниците от фронта „Ан-Нусра”, а това е „Ал Кайда”, 10 кг газ зарин!

„Ал Кайда” е поставена от американците в списъка на терористичните организации, а опозицията в Сирия не ги приема за такива!

Официалният говорител на ООН дори каза, че въоръжената опозиция в Сирия разполага с химическо оръжие.
Истината е, че просто

САЩ искат да намерят повод да нападнат Сирия

- Не е ли абсурдно САЩ да искат да удрят режима в Сирия, след като знаят, че срещу него в голяма степен е „Ал Кайда”?
- Не смятам, че американците и французите искат „Ал Кайда” да управлява Сирия! Но те искат сирийският режим да играе по техните правила. Те искат сирийският режим да се предаде на израелската политика в Близкия изток. Американците и някои западни държави унищожиха Сирия, за да гарантират сигурността на Израел и да отслабват „Хизбула” и Иран в региона, както и ролята на Русия в Близкия изток. Нека не забравяме, че в Сирия се намира единствената руска военна база на Средиземно море.

Освен това в Сирия бяха открити 12 големи находища на газ и петрол. Само четири от тях произвеждат колкото Кувейт на ден! Това изостря апетита на американците кой да контролира тези находища.

Освен това Сирия засегна и американските интереси. Както знаете, САЩ разположиха в Турция ракетни батареи и радари като част от плана им за противоракетен щит, а Сирия се съгласи Русия да разположи свои ракети и радари в база, която е на 170 км от границата с Турция.

Нищо общо няма тази война със защита на човешките права нито с борба за демокрация!

- Какво ще стане, ако САЩ ударят Сирия?
- Оптимист съм, че това няма да се случи. Това, което се прави в момента, е само политически шантаж с цел изнудване. Ако ударят, имаме три възможни сценария. Обама твърди, че ударът ще бъде кратък и ограничен. Добре, защо ще го прави тогава? Но това е първият сценарий. Ако се води война до падането на режима в Сирия - Йордания, Сирия, Ливан, голяма част от Турция, Ирак и част от Израел

ще заприличат на един голям Афганистан!

На границата на Европа! Това е най-страшното, което може да се случи! Ние говорим за около 100 000 добре въоръжени хора на „Ал Кайда” там!

Впрочем „Ал Кайда” не крият, че искат да извършат атентат в Европа, подобно развитие ще им даде златна възможност! Третият сценарий е – да се пробват оръжията и да се преговаря, без да се наруши балансът на силите в Сирия!

- А политическата опозиция в Сирия какво представлява?
- Те не могат да се разберат помежду си. Това е другият въпрос! Част от нея казва: Ние нямаме интерес да се сблъскваме с „Ал Кайда”, защото всички воюваме срещу режима! Но на повечето места опозицията е под ръководството на „Ал Кайда”, а не обратното!

Политическата опозиция в Сирия се дели на три – едното течение казва, че не е време за смяна на режима, дори участва в някои структури на властта. Те не са кой знае колко популярни. Другите се казват Координационен съвет. Те са за сваляне на режима чрез протести и избори и са против ислямизацията на революцията в Сирия, против въоръжаването и намесата отвън. Това е една национална опозиция.

Третото течение са тези, които си седят в хотелите в Лондон, Париж и Щатите и са образували съвет, който се признава от Запада за истинската опозиция. Тяхното седалище е в Будапеща. За тях в Сирия няма да гласува и 1 процент от населението.

Аз познавам тук в България хора, които работят за тази проамериканска опозиция в Будапеща. Те доскоро нямаха какво да ядат, а сега станаха милионери! Видях паспорта само на един от тях. 60 пъти е влязъл и излязъл в Сирия само за един месец! Всяко излизане е една кола! По 500-1000 долара на кола!

Повечето крадени коли в София вече заминаха за там!

Вече има данни, че те са използвани за коли бомби там!

Тези хора вече имат къщи в Симеоново, не само от бизнеса с колите, а от парите, които им дават техните началници да излизат по телевизиите и да говорят!

- Какъв е най-добрият изход от сирийската криза?
- В Сирия трябва да има промяна. Трябва да има повече демокрация, да се защитават човешките права. Но това не е пътят.
Най-изгодният вариант за сирийския народ е да се седне на масата на преговорите на Женева – 2 в присъствието на всички заинтересовани държави в света. Да се съберат режимът и опозицията, като се изключат терористите на „Ал Кайда” и подобните структури и да се договорят да се спре огънят, да последва преходен период и да се отиде на избори!

Режимът е съгласен на такъв вариант, въоръжената опозиция не иска! Трябва ли да загинат още 50 000 - 100 000 души, за да се съгласи опозицията да седне на масата на преговорите?! Когато някой иска да говори от името на народа, трябва да мине през избори. Само в такъв случай може да говори от името на народа!

Според доклад на НАТО, който беше публикуван в американски медии, ако изборите в Сирия са сега, президентът Башар Асад ще вземе 70 процента от гласовете! Не защото хората го обичат, а защото хората искат мир. Когато процесите узреят и хората излязат на улиците, режимът ще падне, както стана в Египет, в Тунис!

- Вие сте български гражданин. Какво губи и какво печели България от кризата в Сирия?
- На мен България ми е втората родина. Аз съм лоялен към тази държава и я обичам, защото само добро съм видял от нея. Никога не са се отнасяли лошо към мен. Не съм почувствал някой да ме дискриминира. 99 процента от моите приятели са българи.
За съжаление ние в България нямаме много политици, които защитават националните интереси. Имаме политици комплексари, с чувство за малоценност спрямо по-силните - САЩ и някои европейски страни. Ето например бившият външен министър Николай Младенов отиде в Израел и каза:

„Всяка атака срещу Израел е атака срещу България!”

Как може един външен министър да каже подобно нещо?! Но сега какво работи? Специален пратеник на ООН в Ирак! Със заплата около 35 000 долара без командировките, които там са дебели суми! Това му е отплатата и възнаграждението за продажбата на нашите национални интереси! Може да проследите много от политиците ни какво са работили, след като са напуснали властта! Това е болезнена тема!

Аз съм палестинец по произход, но ми е мъчно за това, което се случва у нас, защото съм и български гражданин! И смятам, че българският народ има потенциала и капацитета да живее далече по-добре от много западноевропейски държави!
Защо не се случва това, питайте политическата класа в България!

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10295934
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031