Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2019 20:03 - Защо не разбираме Библията?
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 3801 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Защо не разбираме Библията?

Много хора казват, че са чели Библията поне веднъж, а други – по няколко пъти. Има и такива, които са я започвали и не са могли да я прочетат. Изследователите й са я чели многократно и са се опитвали да тълкуват някои нейни пасажи. Това правят свещеници, пастори, теолози... Но не само в християнството е така. Библията (Старият завет) е в основата и на Иудаизма и Ислямската религия.

Но дали тези тълкувания са верни? През годините е наложен един шаблон в тълкуването й, по който човечеството води дори своето леточисление. Никой днес не оспорва факта за времето и мястото на библейските събития. Еврейските учени археолози открито заявяват, че след повече от 70 години обстойни проучвания на територията на Израел, доказателства за събитията от Стария завет не са открити. А Израел е най-разкопаваната земя на планетата, в търсене на артефакти, доказващи истинността на Библията. Тогава трябва да ги търсим на друго място и по друго време.

Още нещо интересно за тази свещена книга. В трите основни течения на Християнството – Католицизъм, Протестанство и Православие е прието, че тя е написана от самият Бог и поради тази причина трябва безприкословно да й вярваме и да се подчиняваме на написаното в нея. Напоследък се прокрадва мнението, че Библията трябва да се изучава задължително в училищата от подрастващото поколение. Но на какво ще учат децата, ако тълкуването на Библията не е правилно?

Не съм първият, който се съмнява в това. През вековете такива като мен са ги преследвали, анатемосвали и изгаряли на клада.

Учените казват, че имало две нива на четене и разбиране на подобни книги. Едното е езотерично (скрито), а другото екзотерично (достъпно за всички). Затова тези, които се назовават езотерици, четат свещените книги, изучават ги и след това ги тълкуват на останалите. Естествено е да си зададем въпроса, а дали тези тълкувания са направени от езотерици, или от обикновени хора?

За да разберем това, нека да разгледаме какво означават думите езотера и екзотера.

Според речниците, думата „Езотерика“ идва от гр.дума "eзотерикос" - вътрешен, таен, скрит, предназначен изключително за посветени.

 

А Екзотерика е: „Знание, което е предназначено за широк кръг хора, което е разбираемо и за неспециалисти.“

Така пише в речниците, но никой не се е сетил да разгледа „под лупа“ тези думи и да види тяхното истинско значение. Първият език на земята, на който жреците записват знанията си, е сричков. Една сричка е една дума. После тези срички започват да се четат и пишат съединени и така се стига до днешните думи. По този начин сричките попадат в различните езици, но в основата си имат един корен.

Ако разгледаме думата ЕЗОТЕРА, ще видим, че тя е създадена от четири срички, които означават четири думи.

Първата е Е, която означава ЕТО.

Втората ЗО (от гр. зои) е ЖИВОТ.

Третата ТЕ е ТВЪРД.

Четвъртата РА е СВЕТЛИНА.

ТЕ и РА в латинския език са обединени в думата ТЕРА (ЗЕМЯ), защото най-твърдото ТЕ състояние на светлината РА е материята, основната съставка на Земята.

Ако така прочетем думата ЕЗОТЕРА ще видим, че тя означава буквално: ЕТО ЖИВОТА НА ЗЕМЯТА.

По същият начин ще разчетем и думата ЕКЗОТЕРА. Тя се различава от ЕЗОТЕРА само в първата сричка, която е ЕК. ЕК означава ОТРАЖЕНИЕ, ЕХО.

ЕКЗОТЕРА прочетена по същия начин е ОТРАЗЕН ЖИВОТ НА ЗЕМЯТА. Къде в този прочит виждате нещо да е скрито, тайно и само за вътрешни хора? Нищо подобно! Всичко в свещените книги си е написано както трябва, но малцина са тези, които могат да го видят, прочетат и разтълкуват правилно. Само посветените (езотериците) виждат какво е написано в Библията, а на останалите трябва да им се тълкува.

Вижте какво казва Исус в Евангелието на Матея:

Матей 13:1-23

1 В същия ден Исус излезе из къщи и седна край езерото. 
2 И събраха се до Него големи множества, така щото влезе и седна в една ладия; а целият народ стоеше на брега. 
3 И говореше им много с притчи, казвайки: Ето, сеячът излезе да сее; 
4 и като сееше някои зърна паднаха край пътя: птиците дойдоха и ги изкълваха. 
5 А други паднаха на канаристите места, гдето нямаше много пръст; и твърде скоро поникнаха, защото нямаше дълбока почва; 
6 а като изгря слънцето, пригоряха, и понеже нямаха корен изсъхнаха. 
7 Други пък паднаха между тръните; тръните пораснаха и ги заглушиха. 
8 А други паднаха на добра земя, и дадоха плод, кое стократно, кое шестдесет, кое тридесет. 
9 Който има уши [да слуша], нека слуша. 
10 Тогава се приближиха учениците Му и Му казаха: Защо им говориш с притчи? 
11 А Той в отговор им каза: Защото на вас е дадено да знаете тайните на небесното царство, а на тях не е дадено. 
12 Защото който има, нему ще се даде, и ще има изобилие; а който няма, от него ще се отнеме и това, което има. 
13 Затова им говоря с притчи, защото гледат, а не виждат; чуят а не слушат, нито разбират. 
14 На тях се изпълнява Исаевото пророчество, което казва:
"С уши ще чуете, а никак няма да разберете;
И с очи ще гледате, а никак няма да видите. 
15 Защото сърцето на тия люде е задебеляло
И с ушите си тежко чуват,
И очите си склопиха;
Да не би да видят с очите си,
И да чуят с ушите си,
И да разберат със сърцето си,
И да се обърнат,
И Аз да ги изцеля". 
16
 А вашите очи са блажени, защото виждат, и ушите ви, защото чуват. 
17 Защото истина ви казвам, че мнозина пророци и праведници са желали да видят това, което вие виждате, но не видяха, и да чуят това, което вие чувате, но не чуха. 
18 Вие, прочее, чуйте какво значи притчата за сеяча. 
19 При всекиго, който чуе словото на царството и не го разбира, дохожда лукавият и грабва посеяното в сърцето му; той е посеяното край пътя. 
20 А посеяното на канаристите места е оня, който чуе словото и веднага с радост го приема; 
21 корен, обаче, няма в себе си, но е привременен; и когато настане напаст или гонение поради словото, на часа се съблазнява. 
22 А посеяното между тръните е оня, който чува словото; но светските грижи и примамката на богатството заглушават словото, и той става безплоден. 
23 А посеяното на добра земя е оня, който чуе словото и го разбира, който и дава плод, и принася кой стократно, кой шестдесет, кой тридесет. 

Само тези, които ИМАТ ОЧИ, могат да видят и прочетат правилно Библията. Това са ЕЗОТЕРИЦИТЕ. Останалите на доверие трябва да приемат тълкуванията на други хора, за да разберат, какво наистина пише в нея. Те се наричат ЕКЗОТЕРИЦИ.

А дали тълкувателите на Библията са истински знаещи, виждащи и чуващи хора, това ще решите вие.

Прието е, че ЕЗОТЕРИЗМЪТ забранява разкриване пред непосветените на истинското значение на нещата. Това е пълна глупост. Посветените са посветени, защото имат очи да виждат и уши да чуват. Исус е бил такъв, но не е крил учението си, а го е раздавал на хората, желаещи като него да виждат и чуват.

Вижте какво казва той на учениците си в Евангелието на Матея:

14. Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина.
15. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи.
16. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец.

Матея: гл.5

Така и посветените са като „град, който стои на върха на планина“ и „светило, което е на светилник“, за да се виждат и ползват от всички.

Отговорих на въпроса „Защо не разбирами Библията?“. Хем не я разбираме, хем хулим тези, които се опитват да ни отворят очите, за да станат виждащите много повече.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. radostinalassa - Аз не съм чела Библията
21.01.2019 20:43
Но има хора, които са чели и сравнявали Библията, Корана и Ведите. Такъв е акад. Левашов. Ведите са забранени от съда в Русия, това е показателно. Библията е главно историята на евреите, Ведите са нашата история, ислямът е клон на христианството. Слушала съм Ведите, те са много ясни. А Библията ми е чужда. Пълна е с противоречия, убийства, прелюбодеяния, гейове.
цитирай
2. horos - Аз за сметка на вас съм я чел.
22.01.2019 13:02
В нея не става въпрос за еврейската история, а за българската. Не може царете, упоменати в Библията да са еврейски, защото във всички други извори са български. Ако Левашов можеше да чете правилно Библията, нямаше да говори много неща. За ведите ще пиша някой път. поздрави!
цитирай
3. radostinalassa - Прав сте, че евреите са взели...
22.01.2019 14:36
голяма част от историята на шумерите. А те са били от белия сой.
цитирай
4. horos - Къде съм писал това?
22.01.2019 18:43
Какво общо имат шумерите с Библията?
цитирай
5. anonimen65 - obicham da se sreshtam
09.02.2019 21:02
s misleneto na vashata dushaam se na prozreniata vi i se radvam che gi pravite dostoianie za vseki jelaesht da gi prochete
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654605
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031