Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2014 11:34 - Из архивите - телеграми от Цанков и Рибентроп
Автор: novaistoria Категория: История   
Прочетен: 942 Коментари: 0 Гласове:
0



Телеграмите са по повод годишнина от подписване на Тристранния пакт. Александър Цанков след промяната от 9 септември 1944 г., създава задгранично българско правителство и именно в това си качество пише поздравителната телеграма.  Българското национално правителство на Цанков просъществува до май 1945 г., когато той бяга в Аржентина.

БЕРЛИН, 8 октомври ГТА. По случай годишнината от подписването на тристранния пакт бяха разменени телеграми между министъра на външните работи наРайха фон Рибентроп  и министър- председателя и министър на външните работи Цанков, както и ХореаСима.



Телеграмата на г. Цанков до г. Рибентроп гласи:
„Ваше Превъзходителство, нека ми бъде позволено по случай годишнината от Тристранния пакт  да ви отправя чувствата на най-дълбока привързаност на българското национално правителство и на целия български народ. Сключването на Тристранния пакт се основаваше върху една политическа мисъл, чиято правота и важност са били доказани от по-нататъшните събития по един най-ясен начин. Трите ръководни сили, великият германски Райх, фашистка Италия и Япония се съюзиха за да се борят против болшевизма, тази световна сила на социално и международно разложение, и за един нов, справедлив ред в света. Днес тази борба бушува и тя изисква най-тежки човешки и материални жертви и германския народ извършва невероятни подвизи, достойни за възхищение и осигуряващи успеха на общата кауза на цивилизацията и на човечеството. Поради неуместни обстоятелства и измяната на подли хора, нашата страна е временно вън от борбата и изпитва трагично нещастие. Но нашето национално правителство е твърдо решено, следвайки вярно волята за борба на българския народ, да се присъедини отново в общата борба, с пълното доверие в окончателната победа на идеята на Тристранния пакт  за спасяването на Европа от мизерията и разрушението. Аз Ви моля, Ваше Превъзходителство, да благоволите да приемете израза на най-дълбоката ми почит и на тази на българското национално правителство.“




Телеграмата на г. фон Рибентроп гласи: “С голямо задоволство приемам чувствата на дълбока привързаност, които Ваше Превъзходителство, ми изказахте по случай годишнината на Тристранния пакт от името на българското национално правителство и на българския народ. Аз имам твърдото доверие, че българското национално правителство ще успее да обедини около себе си националните сили на страната, за да поднови заедно с Германия борбата против болшевишкия смъртен враг и да спечели отново свободата и независимостта на България“.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novaistoria
Категория: История
Прочетен: 89658
Постинги: 51
Коментари: 26
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031