Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2014 07:09 - Древни български традиции в днешен Китай - народът Донг
Автор: aliya Категория: История   
Прочетен: 16705 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 06.06.2014 17:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image imageimage Древните български традиции са все още живи в Китай – вече няколко хилядолетия. От онова древно време, когато българските скитащи племена са се заселили и в Китай през планините на Индия. (http://aliya.blog.bg...te-hora.1211243)

Носители и продължители на древните български традиции и култура е народът на Донг (или още наричан Кам, Гаем), едно от 56-те официално признати етнически малцинства в Китай.
Народът Донг е древен праисторически народ, който е обитавал и обитава и до днес Югоизточен Китай, както и Индокитай – Виетнам, Тайланд и Полинезия. Смята се, че народът Донг е произлязъл от хората Лао в днешен Тайланд. Името на народа Лао пък е произлязло от наименованието им Раус, наричани в още по-древни времена Болхреус. (или просто Българи)
  • Бит и Занаяти
Този народ е внесъл металолеенето в региона в първото хилядолетие преди Христа, а дори и по-рано, и е дал началото на Бронзовата епоха в Югоизточна Азия и Полинезия.
Намерените метални съдове в Китай, Виетнам и Полинезия са предимно бронзови, но също така и железни и са част от древно класово общество, което е познавало металолеенето, обработката на скъпоценни камъни, внесени отвън, грънчарството, тъкачеството и обработката на вълна, животновъдството. Така например един от намерените бронзови котли от онази епоха е тежал цели 72 кг. и обработката му е изисквала стопяването на между 1 - 7 тона медна руда. Жените Донг и днес са умели в преденето на вълна, в бродирането на шевиците, които са стилизирани образи на животни, птици, растения и дори легенди. Обличат се в собствено ръчно тъкани и избродирани дрехи в синьо, черно, бяло и червено. Умели са в изработката на сребърни бижута и съдове, богато украсени.
  • Религия и вярвания
Техните вярвания си остават оригиналните отпреди хилядолетия, като хората Донг продължават да вярват, че всички неща имат своя дух – земята, водата, животните, а също така вярват и в духовете на предците си. Природните катаклизми и болестите според тях са дело на лоши духове и затова молят своите местни магьосници да ги прогонят.
  • Храни
Хранят се предимно със зърнени храни и много обичат лютото и киселото.
  • Култура
Оставили са забележителни архитектурни паметници, като например Мостът на Вятъра и Дъжда в Ченгянг!
 

image

А ето и покритият мост в Ловеч - приликата в традициите на архитектурата са забележителни!

image

Донг или Кам хората са международно признати и под закрилата на ЮНЕСКО за тяхното полифонично хорово пеене от 2009 г. насам. Песните им включват песни за природата, разказвателни песни и детски песни.

А сега ще Ви оставя сами да прецените има ли разлика между културата Донг и българската древна култура на тракийците и прототракийците.
- Донг девойки в Китай
- Български девойки

Характерното полифонично пеене на народа Донг:


А сега ето и мистериите на българските народни песни:


Интересното е, че древнобългарските следи в Китай не свършват до тук. Дори в Северна Корея има владетел Донг Шу (или просто ДонЧо!!!), който е погребан в гробница, построена по древнобългарски образец. - http://www.ancient-origins.net/ancient-places-asia/ancient-complex-koguryo-tombs-north-korea-001726#.U5HGS3l8JK0.facebook

 Тази гробница днес се намира на територията на Северна Корея и представлява част от един по-голям комплекс от гробници. - гробниците Горгиево в Северна Корея!

В Северна Корея Юнеско включва в своя списък на историческите паметници през 2004 год. гробниците на Когурийо (известни в миналото като Горгиево !!!)
Тези гробници са построени по същия модел на древнобългарските ни гробници, с които е осеяна цяла България - отвътре са построени от камъни, а отвън засипани с пръст или с още камъни.
image 

Вътрешните стени на Горгиево гробниците са украсени с прекрасни рисунки на собствениците на гробницата, техния начин на живот и с рисунки на животни.
 
image

Смята се, че тези гробници са от кралството Горгиево, съществувало в Северна Корея и част от Китай до първите векове на Новата ера.

 
 



Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aliya
Категория: Други
Прочетен: 3033618
Постинги: 434
Коментари: 593
Гласове: 1382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930