Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2013 14:34 - Аспарух е пряк потомък на Атила.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 27317 Коментари: 37 Гласове:
13

Последна промяна: 08.12.2013 06:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Към една нова наука за хуните.

Атила.

image

Едва ли има име, което през вековете да е наситено с толкова много експресия и подтекстове.

Наричан е „Бич Божий“, защото е всявал страх, както сред западната, така и сред източната части на Римската империя.

image

Атила, мъжът, който римската принцеса Хонория иска за съпруг.

Атила, воинът, който приема папа Лъв и изслушва молбата му да не опустошава Рим.

image

Някой знае ли точно колко народи е владял Атила в своята многолика империя?

Остроготи, лангобарди, герули, гепиди, алани, вандали, ултинзури, българи (утигури), кутригури, бургунди, пох, таваспар (тобосури) , хечмах, ижмах, гугар, шичб, баласич, егерсван, бески, сарагури, амилдзури, садагии, итимари,  ангискири, анти, славяни, скири,  битогури, англи…

image


image

          Със сигурност ще изпуснем някое племе.

Първото сведение за хуните дава Птоломей от ІІ в. и то фиксира присъствието на хуни на запад от Азовско море.

Почти по същото време Дионисий Периегет (лат. Dionysius Periegetes; III век), който е древногръцки географ от гр. Александрия, откъдето е и Птоломей, дава сведение за поселенията на хуните около западното крайбрежие на Каспийско море. Той е автор на географското съчинение «Periegeses», преведено на латински от Присциан, в което е посочено: „Първи - скитите, които населяват крайбрежието около Кронийското море по устието на Каспийското; след това – уните, а след тях - каспиите, след тях - войнствените албани и кадусии, живеещи в планинска страна…“.

image

През ІV в. летописецът Евнапий дава сведение, че хуните са отдавна известни на старите автори, но са ги наричали с други имена.

Филострог, който е църковен историк от ІV в., също знае, че неурите са били хуни. И особено интересно е, че след ІV в. ние вече не срещаме името неури (неври), популярно при Херодот, а знаем само за хуни. Между другото, напълно е възможно неурите да са хунизирани, при условие, че Птоломей посочва хуните „между бастараните и роксаланите“ и до тях „навари“, т.е. неури/неври (География., кн. ІІІ, гл. V, 25).

Същото наблюдаваме и при Прокопий Кесарийски от VІ в., който посочва, че хуните преди са се наричали кимерийци. При Херодот името на кимерийците е широко известно.

В един стар документ от ІV в. (Анонимный географический трактат „Полное описание вселенов и народов”. Приложение / Византийский временник, т. 8, М., 1956; т.нар. „Дорожник от Эдема”) е посочен етнонима „дисомони”, който ни е известен по-късно от историята от 551 г. на готския историк Йордан, като „росомони”. Според Анонимният трактат, хуните произхождат от тези „дисомони“.

И така, ние виждаме, че още от първите упоменавания за хуни през ІІ, ІІІ и ІV в.в., става ясно, че тук имаме съюз от народи.

Същото потвърждава през ІV в. и Амиан Марцелин в своята история.

На пръв поглед се оказва, че народ „хуни“ няма. Независимо, че името за такава общност се появява при Птоломей и Дионисий Периегет, се оказва, че Евнапий е бил прав: тези хуни имат по-стари имена и древните автори ги знаят, пише Евнапий. Кимерийци, неури, дисомони/росомони.

image

Нито един късно-античен автор не твърди, че хуните са новопоявил се народ от някъде.

 Амиан Марцелин дава сведение откъде са дошли аланите, но не и хуните. При това Амиан е уникален автор: той дава сведение за хуните на две места в своята история, без да осъзнае, че говори за един и същ народ.

Описвайки битката на персийския шах Шапур ІІ при византийският град Амида, Амиан упоменава като негови съюзници „хионит“, като научава това име от сирийски.

През 517 г. сироезичният автор Йешу Стилит изрично е изяснил, че хионит и европейските хуни, са едно и също.

 Амиан Марцелин, когато пише за хунската атака над Херманарих към 375 г., не свързва своите „хионит“ от 359 г. (съюзниците на персийския цар Шапур ІІ) с тези „хуни“, независимо, че поставя местоживелищата на хионит от 359 г. и на хуните от 375 г., на едно и също място в Предкавказието (?).

Но източниците на Амиан са били разнопосочни, по интересно е, че никой модерен изследовател не е забелязал тази очебийност и в науката „хионит“ и „хуни“, се разглеждат като нещо, което няма нищо общо помежду си, независимо от изричното отъждествяване при Йешу Стилит (нач. на VІ в.) и контекстуалното им поставяне на едно и също място от Амиан Марцелин (ІV в.).

През 517 г. сироезичният автор Йешу Стилит, не само твърди, че европейските хуни и хионит, са едно и също, но и посочва, че именно „хионит“ са тези, които побеждават през 488 г. персийския цар Пероз и налагат своя власт за „две години“ (Прокопий) в Персия.

Сиреч, Йешу Стилит посочва, че известните ни от Прокопий „ефталит“, се казват хионит. И действително, днес науката знае, че т.нар. ефталит са се самоопределяли на монетите, като „хион“.

Но, първото сведение за „хийаона“ имаме в Деветият Яшт на Авеста, т.е. около VІ в. пр.н.е.

Сега, да започнем отзад напред.

До VІ в. пр.н.е. хегемон на огромни територии в Предна и Мала Азия, са именно кимерийците. Те са такава мощна сила от VІІІ в. пр.н.е. до VІ в. пр.н.е., че побеждават последователно урарти, асирийци, манейци, фригийци, лидийци, йонийци…

Изведнъж, след VІ в. пр.н.е. името на кимерийците изчезва масово. През V в. пр.н.е. Херодот упоменава много местности около Приазовието с името на кимерийците, но не познава на живо нито един кимериец.

Възможно ли е кимерийците да са вече под името хони, хуни, хион, хионит?

Птоломей не знае през ІІ в. кимерийци, но посочва хуни.  Дионисий Периегет през ІІІ в. пише, че около Керченския провлак (Кимерийския босфор/боспор) „до хладното подножие на Тавр живеят много кимерийци“(164-169,Периегесис). Той допълва: „В съседство със савроматите живеят един след друг синди, кимерийци и вблизост до Евксин (Черно море – бел. м.) керкети….“ (680).

 Последните са дн. черкези, адихейците. Етнографът на адихейската култура Шора Ногмов дори през ХІХ в. дава сведение, че „кимериани“ са били съседи на черкезите. Хуните пък керкетите наричали „тогармци“, явно визирайки  древната област  Тогарма?

image

„Кекра“ (според Приск Панийски) е била жена на Атила. Може би е предал неточно името „Керка“ (?). Не се знае дали не е носила името на народа си, керкети? Между другото, думата „керка“ е част от българския език: керка, щерка…

И така, ако при Птоломей не можем да установим откъде са дошли хуните, поселили се между бастарани, роксалани и неури, то при Дионисий ясно виждаме тяхното място на север от албаните, т.е. със сигурност на север от р. Кура, или с други думи имаме пълно основание да търсим предказказкият произход на хуните, които са обитавали онези местности, където според новите проучвания на кимерологията, е била страната на кимерийците, т.е. държавата Гамира.

image

Още със залязването на кимерийската хегемония през VІ в. пр.н.е., ние сме свидетели на появата на името на хуните в  ІХ – ти Яшт на Авеста и това е важно, за да имаме правилна представа за истинската хунология, понеже създателят на българската държава на Балканите Аспарух, е пряк потомък на Атила.

image

image

      И това става ясно не само от „Именникът на българските владетели“, където Ирник от българския династичен род Дуло, е една и съща личност с  Ернак, третият син на Атила
(че са една личност е признато от Бъри, Макуарт, Рънсиман, Вернадски, Артамонов, Мюсе), но и от написаната българска история през 1761 г. от  Блазиус Клайнер, който знае, че всички от българския династичен род до Телериг, били от Реан. Тук Клайнер визира именно „Ернак“ (
Вж. статията Либерт – „владетел на страшните българи” от Светлозар Попов; Историческа конференция „България в световната история и цивилизации, 27 – 28 април 2013 г., Варна), изписван и като „Херан“ в арменската история на Елише.


image

Аспарух бил от рода на Реан, пише Клайнер, т.е. от рода на Атила, понеже щом Ернак/Реан е от българския династичен род Дуло, следователно и баща му Атила е от този род.

Навремето през 1930 г. Рънсиман опонира на Златарски и му каза, че след като никъде не е посочено, че Атила не е от рода Дуло, значи имаме право да допуснем, че е от същият род, от който е и сина му:  Ернак/Ирник е от рода Дуло („Именник на българските владетели“!)

image

 Аеций моли Атила за мир на Каталунските полета през 451 г.

 




Гласувай:
15


Вълнообразно


1. letopisec - История на България от Блазиус К...
04.12.2013 14:50
История на България от Блазиус Клайнер, съставена в 1761 г.

"Преди да говоря за нашествието на българите в Европа, наложително е по-напред да се спомене за завзетата от тях нова родина, за да мога по-лесно след нейния преглед да проследя тяхното навлизане и останалите неща.

Описание на Мизия. Разположена е тази област, на която отпосле новите заселници— българите—са дали името България, в Moesia, която област според Волтеран не е тъждествена с Mysia, защото Mysia е азиатска област, разположена при Моротила. После една Мизия е Горна, а другата Долна; Горната обхваща Сърбия, а Долната, завзета от българите, била наречена България.“
цитирай
2. germantiger - ЕДИН ЛОСТ НА ПОКОРЯВАНЕ МУ ЛИПСВА - "цивилизационния"
04.12.2013 15:43
Детайли скоито разбираемо не съм докрай съгласен:

Дали е владял всички тези народи - повечето германски НЕ е покорил, а са му били съюзни, после някои от тях са в основата за краха на империята му.

Вестготите имат основна заслуга за поражението му при Калон/Халон/Калонските полета, гепиди разбиват и убиват единия му син при р. Недао

Картата която си предложилудобно показва и места където хунски крак и войн не е стъпвал - северна германия и прибалтика

ЕДИН ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА АТИЛА (за който претенция имакой ли не като произход), е че НЕ Е НОСИЛЦИВИЛИЗАЦИЯ.ДА СИ САМО БИЧ БОЖИ НЕ УТВЪРЖДАВА ВЛАСТ И НЕ ПРАВИ ТРАЙНА СИЛА

Александър носи нов ред

Рим го прави векове наред

Атила носи бой, цивилизация не

дори днес мериканосите "носят" една своя "цивилизация" по света

...

Иначе

силен постинг с маркери и силни думи в началото

добре подреден с пъстрота и впечатляващи изображения

добра комбинация от инфо и въпроси между нея впостинга - кара четящия да мисли

...

Шотландеца Джерърд Бътлър все пак не е така широколик като в леко променения "ракурс" на изображението към филма, но това не е забележка
цитирай
3. letopisec - 2. germantiger
04.12.2013 16:13
Благодаря, знаеш, че ценя коментарите ти. Атила няма как да не е цивилизационен и културен герой, след като е възпят именно в Песен на Нибелунгиге и в скандинавския епос. Йордан, готският и германски историк от VІ в. пише, не друг а той, че готите са заели много думи от хуните, така както латинците от гърците. И трето, немаловажно: Почти всички западни кралски родове водят потеклото си от Атила. Именно Атила и династията Дуло дават цивилизационен династичен образец в Европа, и ние сме свидетели, че оттук насетне не всеки войник, издигнат на щитове ще може да става император, както е било във Византия и Рим. Династията Дуло е преносител в Европа на традицията на персийската династия на Сасанидите, според която няма сасанид, няма Персия...През 1878 г. няма престолонаследник от "тия", няма княжество България...Разбираш ме, нали приятелю...
цитирай
4. letopisec - Благодаря за стиха
04.12.2013 17:02
Амбивалентвостта между раждане и смърт, горе и долу, начало и край, е водещ мотив за поетесата в стихотворението. За нея опознаването е катарзис, прелом към едно "светло на думите", така необходимо за светлостта на душата...Още един път, благодаря за настроението и поетиката на историята...
.......................................................

...и познала себе си потъвам
във светлото на думите "Обичам те"...
разстрелвала съм ги хиляда пъти -
когато покълваха в очите пълни с мрак
или идваха от Ада на душата
убивала звездите си по зазоряване...
разстрелвах ги, защото неосъдена
на кръста им висях със дни...
зъзнезща...полупотребна...гола -
единствено и само по душа...

Сега се моля на Вселената
да са затворени вратите към мрака
за да оцелеят по тъмно онези звезди...
да не губят посоката и пътя си дните
да се раждат със криле нови мечти...
...и когато решат да си тръгнат
думите дали живот на душата ми,
склонила на могилата им глава,
да мога да дишам...там, някъде,
между Живота и Смъртта,
със нечия друга, изгубена в тъмното
и убивана по светло душа...

Жени Иванова
цитирай
5. germantiger - ...
04.12.2013 17:13
3. letopisec - 2. germantiger
16:13
Благодаря, знаеш, че ценя коментарите ти. Атила няма как да не е цивилизационен и културен герой, след като е възпят именно в Песен на Нибелунгиге и в скандинавския епос. Йордан, готският и германски историк от VІ в. пише, не друг а той, че готите са заели много думи от хуните, така както латинците от гърците. И трето, немаловажно: Почти всички западни кралски родове водят потеклото си от Атила. Именно Атила и династията Дуло дават цивилизационен династичен образец в Европа, и ние сме свидетели, че оттук насетне не всеки войник, издигнат на щитове ще може да става император, както е било във Византия и Рим. Династията Дуло е преносител в Европа на традицията на персийската династия на Сасанидите, според която няма сасанид, няма Персия...През 1878 г. няма престолонаследник от "тия", няма княжество България...Разбираш ме, нали приятелю...

...

Съгласен съм с теб, а ти чудесно знаеш, ЧЕ В НИБЕЛУНГЕНЛИЙД АТИЛА НЕПРАВИЛНО,ДОЛНО И АБСУРДНО НЕИСТИННО Е ПОКАЗАН КАТО НЕ ОСОБЕНО СИЛЕН ОБРАЗ, НА МОМЕНТИ ДОРИ ОТСТЪПЧИВ И УПЛАШЕН, което е лъжа.

Атила всъщност е бил героя на своето време, вероятно един от най-великите завоеватели в Европа и света, редом до такива бичове като Дженгиз, Тамерлан,тоест те до него и след него.

Цивилизационен можеше и да бъде, зщаото е бил изключително умен и с подготовка, макар римска да я наречем в някаква степен в микс с неговата истинска и хунска, но първо живота му се пресича и второ западната историографска линия и християнска нямаше да му го прости и въздаде (може би).

ВЪОБЩЕ ПОСТИНГИТЕ ТИ С ИЗОБРАЖЕНИЯ ОТ ФИЛМА ИЛИ СЕРИАЛА СА въздействащи!
цитирай
6. fascindoo - Васил Златарски (???), "опонентът" на Константин Иречек,
05.12.2013 00:14
вкупом преиначили библейския произход на българите - целеносочено, наукообразно и по поръчка на юдеизираните австроунгарка и руска исторически школи!
Защото
В НАЧАЛОТО бяха АРИЙЦИТЕ, ПРЕДЦИТЕ на ИДЕЛЦИТЕ.
СЛЕД ТОВА ПЕЛАСГИТЕ и ПРОТОБЪЛГАРИТЕ се ОБОСОБЯВАТ от ИДЕЛЦИТЕ.
ПРОТОБЪЛГАРИТЕ са ЯДРОТО на ТРАКИЙСКИТЕ ПЛАМЕНА.
ПРАБЪЛГАРИТЕ се ОБОСОБЯВАТ от разселването на ТРАКИЙСКИТЕ ПЛАМЕНА.
ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ са генетично доказани ПРАБЪЛГАРИ

Атила е една велика брънка в този 12 хиляден период на световната история...
цитирай
7. antikom - К.Милчев е от сорта на най-упоритите ченгесарски писачи насаждащи невярна история на България!
05.12.2013 07:24
Ако преливаш от пусто в празно Кирилчо, няма да напишеше акта за раждане на Аспарух с руски акцент.
Понимаеш?
Впрочем, ще участвуваш ли тази година в София прайд?
цитирай
8. gocho52 - Търсим
05.12.2013 09:27
си Велик Дядо...
Като "македонците".
цитирай
9. letopisec - За първи път за наличието на „хун...
05.12.2013 09:34
За първи път за наличието на „хунофобия” в историческата наука пише американският професор Ото Мeнхен-Хелфън в излязлата през 1973 г. в Калифорния негова книга „Светът на хуните”. Той проследява това явление предимно в късно-антична и средновековна Европа, но също така обръща внимание за наличието на хунофобия и в модерните изследвания за хуните на „германските и съветските учени”.
цитирай
10. letopisec - Атила в българския фолклор (Веда Словена).
05.12.2013 09:39
gocho52 написа:
си Велик Дядо...
Като "македонците".


„Атле ми Диа,

Диа ми Яра.

Фалба ти фала.

На небе, на земе.

На земе, на поле,

На поле, в гората,

На море, на Дунав” (с. 490, т. ІІ)
„Атле ми Диа,

Суру ми агне кушуту”
(с. 493, т. ІІ)
„Гозба ти, Атле, госте,

Гозба е ясна бъдница,

Ясна бъдница, ясна мреница

.............................................

Със хору та фале,

Със хору, със песна -

Как та е фалил бабайку ми,

Бабайку ми на Край-земе”.
цитирай
11. letopisec - Златарски отрича, че Атила е от династията Дуло, ето защо през 1930 г. Рънсиман го критикува...
05.12.2013 09:41
fascindoo написа:
вкупом преиначили библейския произход на българите - целеносочено, наукообразно и по поръчка на юдеизираните австроунгарка и руска исторически школи!
Защото
В НАЧАЛОТО бяха АРИЙЦИТЕ, ПРЕДЦИТЕ на ИДЕЛЦИТЕ.
СЛЕД ТОВА ПЕЛАСГИТЕ и ПРОТОБЪЛГАРИТЕ се ОБОСОБЯВАТ от ИДЕЛЦИТЕ.
ПРОТОБЪЛГАРИТЕ са ЯДРОТО на ТРАКИЙСКИТЕ ПЛАМЕНА.
ПРАБЪЛГАРИТЕ се ОБОСОБЯВАТ от разселването на ТРАКИЙСКИТЕ ПЛАМЕНА.
ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ са генетично доказани ПРАБЪЛГАРИ

Атила е една велика брънка в този 12 хиляден период на световната история...

цитирай
12. letopisec - Защо Атила е от българския династичен род Дуло?
05.12.2013 09:49
antikom написа:
Ако преливаш от пусто в празно Кирилчо, няма да напишеше акта за раждане на Аспарух с руски акцент.
Понимаеш?
Впрочем, ще участвуваш ли тази година в София прайд?


Това, че Ирник от династията Дуло е една и съща личност с Ернак, третият син на Атила, е признато в световната наука и то не само от Рънсиман, а и от Бъри, Макуарт, Вернадски, Артамонов, Мюсе...КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПРИЕМЕТЕ ИСТИНАТА...
цитирай
13. sandlih - Независимо от това, че светила на ...
05.12.2013 17:54
Независимо от това, че светила на световната историография от миналия век подчертават, че синът на Атила, Ернак, е една и съща личност с Ирник от рода Дуло, а така косвено признават и принадлежността на самия Атила към този династичен род, не бива в никакъв случай да се пренебрегва и най-древният български писмен паметник от времето на Златния век на Великия Цар Симеон, в който около 900 г. преди споменатите светила, изрично е написано с буквите на кирилицата, че Ирник е от рода Дуло. Този писмен паметник първоначално става известен като Именник на Българските Князе, както е кръстен от Франьо Рачки. А защо князе? Защото високо образованият харватин, завършил е Виенския университет, знае че, българинът, сподвижникът на седмочислениците, Йоан Екзарх, в своя "Шестодев", изрично пише, че "българите ги управляват техни князе, при това не царе, а князе, които както при хазарите синът наследява бащата, брат брата, по древен обичай". А автор на текста и на тези два листа, намерени в един от дериватите, и в копия от него, от Цар Симеоновия Съборник в Киевска Рус, е Григорий презвитер мних на всички църковници на българските църкви, който подготвя и занася там, този Съборник, по "повелението" на "боголюбеца и книголюбеца", както е записно, от Григорий, в оцелялото му предисловие (на листа от Светославовия изборник 1073 г., неопровержимо е доказано, че името на Симеон е изстъргано и на мястото му е записано Светослав). От всичко това става ясно, че директно известни исторически личности, едни от най-образованите за времето си люде в Европа, при това българи, изрично са записали, че Ирник от рода на Дуло, е бил един от 5-те князе, които 515 г. са държали властта над българите отвъд Дунав. Предвид християнската си вяра и образованост, на първите двама, от тези князе, те са им присвоили и възраст на библейските отци.
цитирай
14. czarnian - ова, че Ирник от династията Дуло е ...
06.12.2013 06:51
letopisec написа:
antikom написа:
ова, че Ирник от династията Дуло е една и съща личност с Ернак, третият син на Атила, е признато в световната наука и то не само от Рънсиман, а и от Бъри, Макуарт, Вернадски, Артамонов, Мюсе...КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПРИЕМЕТЕ ИСТИНАТА...


Но г-н Милчев пропуска да спомене, че за всички от гореспоменатите Атила е тюрк, Ирник е тюрк, прабългарите са тюрки.

Това, че Ирник от династията Дуло е една и съща личност с Ернак, третият син на Атила, е признато в световната наука и то не само от Рънсиман, а и от Бъри, Макуарт, Вернадски, Артамонов, Мюсе...КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПРИЕМЕТЕ ИСТИНАТА...

цитирай
15. letopisec - 14. czarnian
06.12.2013 09:08
Г-н Стоянов Иван. Аз не само са взел успешно на мушка тракедонизма и Вашата ромска теория, но също така още по-успешно отстрелях пан-тюркизмът...Вече на всички е ясно, че тракедонизмът и Вашата ромска теория, са просто нов опит за пан-славянство, а поддържаната от мен кимерийска теория на Раковски за произхода на българите, ни отървава както от пан-славянството, така и от пан-тюркизмът...
цитирай
16. czarnian - Няма такова нещо като кимерииска ...
06.12.2013 09:33
Няма такова нещо като кимерииска теория... няма дори хипотеза и то защото, по никакъв начин не може да се докаже контюниитета между кимери и българи - нито чрез археологията, нито чрез лингвистиката, нито чрез историята.
Аз моя теория нямам, имам виждане по някои въпроси г-н Милчев. Ако се ограничите от към бомбастичните си "теории", започнете да четете по-сериозна и съвременна научна литература и забравите за разните тарихита, чията научна стойност е по-малка от тази на Хаулърдовите разкази за Конан кимериеца, ще осъзнаете, че позициите ни са по-близки, отколкото ви се иска.
цитирай
17. letopisec - 16. czarnian
06.12.2013 09:54
Разбирам, че трудно може да приемете, че очевидни неща, отдавна дадени при Прокопий от 6 в. и у нас през 19 в. от Раковски, свързващи българи и кимерийци, изведнъж, след правилно подреждане на пъзела, че хуните не са тюрки, станаха толкова очебийни, че за Вас, явно са и очеболни...Но какво да се прави, ако са съществували данни, на които никой не е обръщал сериозно внимание, дали онзи, който им обърне внимание, при това сериозно, ще е безразличен на десетките като Вас преписващи едни и съшщи априорни факсимилета ? Кажете, честно!
цитирай
18. letopisec - за сведение на г-н Иван Стоянов :-)))
06.12.2013 10:14
Диодор Сицилийски е живял през втората половина на І в. пр.н.е. Роден е в сицилийския град Агирий, по-късно живее в Рим и Александрия.
Диодор е автор на световна история в 40 книги, под общото название „Библиотека“, където проследява историята на света от възникването му до 54 г. пр.н.е. От „Библиотеката“ са съхранени изцяло първите пет книги и книгите от 11-та до 20-та. Има запазени и много откъси.




Диодор е единственият от античните автори, който дава годините на живота на боспорските царе и проследява в детайли дейността им. Учените предполагат, че черпи уникалните си данни от местни, боспорски литературни извори от края на ІV в. пр.н.е. – нач. на ІІІ в. пр.н.е.

Ние трябва да вярваме на Диодор, когато той пише за „цар на Кимерийския боспор“ (ХХ, 22). Всъщност, онова, което в науката е известно под названието „Боспорско царство“, според Диодор е „Кимерийско-боспорско царство“.




За Диодор, за разлика от другите антични преписвачи, Кимерийския боспор не е просто водно пространство, водна шийка, която свързва Меотида (Азовско море) с Евксинския понт (Черно море).

За него това е царство…




Първите гръцки полиси в тази част на света, според Дионисий Периегет, са градовете Фанагора и Хермонаса, които били построени от йонийски колонисти. Всъщност, йонийските жители много добре познават кимерийците, които през VІІ в. пр.н.е. атакуват йонийските градове в западна Мала Азия.

Според Дионисий Периегет, автор от ІІ/ІІІ в. от н.е., „покрай хладното подножие на Тавър живея много кимерийци“. Това е при Кимерийския Боспор, според географа. Кимерийци живеят, според Дионисий Периегет, и на изток от Дон. „В съседство със савроматите, един зад друг, живеят синди, кимерийци и вблизост до Ексинския понт керкети, торети….“.

Всъщност, защо цитираме точно Дионисий Периегет?

Неговият „Периегесу ойкумена“ („Землеописание“) не споменава други гръцки градове по Северното Черноморие, освен Фанагора и Хермонаса. Това предполага, че той или не е запознат с останалите перипли на Евксинския понт, което е трудно да се допусне за такъв александрийски ерудит, или пък… дава данни, които са изключително древни.



И така, обединявайки уникалните сведения на Диодор Сицилийски и Дионисий Периегет, ние можем да посочим, че името на най-древната династия на Боспорско-кимерийското царство, е династията на Археанактидите.

Друг автор, освен Диодир, не знае за нея.

Според Диодор, тя управлява от 480 г. пр.н.е. до 438 г. пр.н.е., и чак тогава идва основател на нова боспорска династия, Спарток І.

Според Дионисий пък, най-старите гръцки полиси около Кимерийския боспор са основани от йонийци, т.е. от хора, които много добре познават традиционно кимерийците.

Ето защо, дори и да са прави изследователите, че никой народ не именува на свое име босфор, град и т.н., то очевидно топонимите и хидронимите около водната връзката на Азовско море и Черно море, идват от йонийци, които явно са знаели защо именуват босфора, града и други топоними с името „кимерийски“…Все пак едва ли са вярвали само на Омир и са си мислили, че са в Аид, където той редопоставя кимерийските „град и народ“ ( Омир. Одисея. С., 1981, с. 207.. (ХІ, 12 - 16)).

Кой е първият основател на династията на Кимерийско-боспорското царство?

Кои са Археанактидите?

Кой е Археанакт?

Има ли той нещо общо с хионитския герой от 9 Яшт на Авеста - Арджатасп?

В края на VІ в. пр.н.е. Арджатасп воюва срещу бащата на Дарий, цар Ваштаспи. Годините са около събитията, описани в Бехистунския надпис (523-521 г.г. пр.н.е.). „Хийаона“ на Арджатасп се оттеглят.



Четиридесет години по-късно вече има царство, останало в историята, като „Кимерийски боспор“ и в периода 480-438 г.г. пр.н.е., т.е. в периода преди идването на династията на Спарток І, царството се управлява от династия на Архенактиди. А според данните на Дионисий Периегет, кимерийците на запад от босфора, са „много“, а освен това и на изток от босфора има кимерийци между синдити и керкетите (= абхазците)…

Ето точно тези кимерийци, през VІ в. от н.е. Прокопий Кесарийски, черпейки данни от българите, нарича „утигури“.



Между другото, идеята на хуните към 375 г. да тръгнат да превземат на запад Римската империя, не е тяхно оригинално хрумване.

Още в краят на старата ера, боспорският цар Митридат VІ Евпатор (119-63 г.г. пр.н.е.) започва да обединява всички племена около Азовско море, заявявайки им, че ще превземат италийската земя и Рим, като се изостави малоазиатския маршрут и се тръгне северно на Черно море.

Много интересно явление при прехода от Боспорското царство към Хунската империя, е факта, че между старите, антични полиси, които са били на дн. Крим и новата, късно-антична хунска държава, е констатираната липса от археолозите на разрушения през ІV век на баспорските градове (М.И.Ростовцев. Скифия и Боспор. Петроград.,1925; Ю.А.Виноградов. К проблеме полисов в регионе Боспора Киммерийского / Античный мир и археология, Вып.9, Саратов., 1993; Николай Болгов. Между империей и варварами: финал античности на Боспоре Киммерийском / Украiна в Центрально- Схiднiй Европi, №4, 2004.).

Това показва доста ясно, че „хунският феномен“ е местен за региона. Едни чужди завоеватели, каквито по-късно по тези места през средата на VІ век, са тюрколатите на Истеми, разрушават градските крепости по северното Черноморие.

В този смисъл античната Кимерийско-боспорска държавност, със сигурност е генетична част от зараждането на хунската държавност.
цитирай
19. czarnian - Прокопий архаизира, а напъните на ...
06.12.2013 10:28
Прокопий архаизира, а напъните на Раковски няма смисъл да го коментираме - писал е според възможностите си.
цитирай
20. czarnian - Хаха и боспорците станаха кимери. . ...
06.12.2013 10:31
Хаха и боспорците станаха кимери... Щеше да е смешно, ако не беше трагично.
цитирай
21. letopisec - Жалко, че мнението Ви за Раковски
06.12.2013 10:37
czarnian написа:
Прокопий архаизира, а напъните на Раковски няма смисъл да го коментираме - писал е според възможностите си.


не се различава от негативизма към Раковски на слависта Иречек. Що се отнася до данните за кимерийският произход на българите, дадени при Раковски, съм учуден, че не сте запознат, че това не е негов силогизъм, а той изважда сведение от ръкопис от Атон, донесен му през 1856 г. в Белград, от книгопродавеца Хаджи Найден Йоанович, който го носи от Атон и го предава на Раковски в Белград...Раковски го публикува 10 г. по-късно на стр. 200 в книгата си Българска старина.
цитирай
22. letopisec - 19. czarnian - Прокопий архаизира, ...
06.12.2013 10:42
19. czarnian - Прокопий архаизира, а напъните на ...
10:28
Прокопий архаизира
.......................................................

На пръв поглед би трябвало да сте прав, но в случая Прокопий е един от малкото автори от VІ в., който не архаизира никъде. Така напр., когато Прокопий пише за готите, казва, че народите живеещи на територията на Скития, са били наричани архаично и скити по негово време...Специално за кимерийския произход на хуно-българите, е видно че Прокопий независимо, че ненавижда кутригурите, понеже те атакуват постоянно Византия и неговия цар Юстиниан І, все пак обективно пише, че и те са кимерийци, не само утигурите, които Юстиниан фаворизира...Ако Прокопий архаизираше, а не преразказваше легенда, която явно научава от хората на Грод в Константинопол през 528 г., то той със сигурност не би упоменал изобщо кутригурите, за които обаче пише, че са "едноплеменни" с утигурите...
цитирай
23. letopisec - Наистина е траги-комично!!!...Кажете
06.12.2013 10:59
czarnian написа:
Хаха и боспорците станаха кимери... Щеше да е смешно, ако не беше трагично.


Тракийския боспор/босфор защо е наречен така, понеже около него живеели траки или понеже живеели...босфорци/боспорци????????
цитирай
24. czarnian - Тоест, наричайки готите - скити, ...
06.12.2013 12:40
Тоест, наричайки готите - скити, Прокопий архаизира.
А към 528 г., Прокопий - като секретар и съветник на Велизарий, се намира някъде на ромейско-персийската граница, рамо до рамо със своя генерал.
цитирай
25. letopisec - 24. czarnian, Това не е архаизиране, а легенда за древността :-))))
06.12.2013 13:57
„В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури. Всички те живеели на едно и също място , имали едни и същи обичаи и начин на живот, и не общували с хората, които били на западната страна на Меотида (Азовско море-бел.м.), защото те никога не били ходили отвъд тези води и нямали представа, че могат да ги пресичат; имали някакъв страх от това толкова лесно начинание и даже не се опитвали да пробват. На отсрещната страна на Меотида и до Черно море живеели така наречените готи-татраксити (…), значително встрани от тях били готите-визиготи, вандалите и всички останали готски племена. В предишните времена те се наричали също скити, понеже всички племена заели тези места се наричали с общото име скити, а някои били наричани савромати, маланхлени. По техните разкази, ако легендата е вярна, един път няколко млади кимерийци гонели с техните кучета сърна по време на лов, но тя навлязла във водата. Младежите обладани от хъс, обхванати от страст или пък подведени мистериозно от волята на божеството, се втурнали след сърната и заедно с нея стигнали до отсрещния бряг. Там преследваното животно в миг изчезнало (Кой може да каже как е било точно? Според мен, животното имало само тази цел да причини нещастие на живеещите по този бряг варвари.), но младежите, които претърпяли неуспех в лова, успяли в друго: открили неочаквани възможности за битки и трофеи. Върнали се те възможно най-бързо при своите и уведомили всички кимерийци, че водите не са пречка и са преодолими. И тогава целия народ се въоръжил и преминал на отсрещния бряг. По това време вандалите се били изнесли от тези места и се утвърдили вече в Либия, а визиготите се заселили в Испания. Тогава кимерийците внезапно нападнали живеещите по тези равнини готи и много от тях убили, а другите обърнали в бягство. Онези, които можели да бягат, взели децата и жените си и напуснали родните си места и през р. Истър (Дунав – бел. м.) стигнали до земите на римляните. Те причинили в началото доста зло на живеещото тук население, но след това с позволението на императора се заселили в Тракия“ (Прокопий. Войната с готите, кн.ІV.5).
цитирай
26. aristotelis - Името на протока идва от гръцкото Воспорос, букв. минаването на вола“.
06.12.2013 14:05
letopisec написа:
czarnian написа:
Хаха и боспорците станаха кимери... Щеше да е смешно, ако не беше трагично.


Тракийския боспор/босфор защо е наречен така, понеже около него живеели траки или понеже живеели...босфорци/боспорци????????

Името на протока идва от гръцкото Воспорос, букв. минаването на вола“. Истанбулчани го наричат просто „Боаз“, а местата от града, откъдето се виждат водите му - „Боазичи“ (име и на един от известните университети там).

The name comes from Greek Vosporos, which the ancient Greeks analysed as vous + poros means of passing a river, ford, ferry', thus meaning 'ox-ford', which is a reference to Io from Greek mythology who was transformed into a cow and condemned to wander the earth until she crossed the Bosphorus where she met Prometheus. Although it has been known for a while that the Black Sea and the Sea of Marmara flow into each other in an example of a density flow, findings of a study by the University of Leeds in August 2010 reveal that there is in fact an underwater channel of high-density water flowing across the floor of the Bosphorus (caused by the difference in density of the two seas), which would be the sixth largest river on Earth if it were to be on land
цитирай
27. get - 26. aristotelis - Името на протока идва от гръцкото Воспорос, букв. минаването на вола“.
06.12.2013 21:10
aristotelis написа:
letopisec написа:
czarnian написа:
Хаха и боспорците станаха кимери... Щеше да е смешно, ако не беше трагично.


Тракийския боспор/босфор защо е наречен така, понеже около него живеели траки или понеже живеели...босфорци/боспорци????????

Името на протока идва от гръцкото Воспорос, букв. минаването на вола“. Истанбулчани го наричат просто „Боаз“, а местата от града, откъдето се виждат водите му - „Боазичи“ (име и на един от известните университети там).

The name comes from Greek Vosporos, which the ancient Greeks analysed as vous + poros means of passing a river, ford, ferry', thus meaning 'ox-ford', which is a reference to Io from Greek mythology who was transformed into a cow and condemned to wander the earth until she crossed the Bosphorus where she met Prometheus. Although it has been known for a while that the Black Sea and the Sea of Marmara flow into each other in an example of a density flow, findings of a study by the University of Leeds in August 2010 reveal that there is in fact an underwater channel of high-density water flowing across the floor of the Bosphorus (caused by the difference in density of the two seas), which would be the sixth largest river on Earth if it were to be on land


- Какво ще кажеш за това МилчеФ :)) ?

- До тук спорът ти с основният опонент czarnian е нещо, което народа ни се опитал да формулира с - Присмял се Хърбел, на Щърбел ?

- КирЕ, случайно ли (на упорито постваната от теб карта) завиваш западният ъгъл на границата на хипотетичното СТАРО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО ... като по този начин, демонстрираш ... че народите (на запад от нея) НЯМАТ НИЩО ОБЩО с кимеро-скифо-хуно ...(през още няколко определения) българи от Кимерийският БосПор ?!

- Кире, ДАВАМ ТИ НАГЛЕДЕН ПРЕМИР ЗА ОБЩНОСТ НА ЕЗИК с демонстрираният ГРЪЦКИ ДОКАЗ в който се цитира думата ВОСпорос - Знаеш ли, че и двете части на името-нарицателно(БосПор) все още съществуват в българският(съвременен) език ! - А в ГРЪЧКИЯТ (от който са уж) ги няма ??!

- Едно само се чудя ! - несъзнателно или целенасочено работиш за РОССката кауза ?

П.П.
АристоТеле - да ми обясниш :)) - Какво означават на гръцки думите Бос и Порос ?
- Ако ми кажеш нещо смислено - Ще черпя ? ... айде това за начало ! ... няма да те питам, Как тъй в легендата за "кравата" Йо ? - същата след като е преминала през Европейски Босфор(не Кимерийски !) на път за Нил ... е успяла да се срещне с Прометей, който е бил прикован на Кавказките скали ?!
цитирай
28. letopisec - 27. get, Едно само се чудя ! - несъзнателно или целенасочено работиш за РОССката кауза ?
07.12.2013 06:36
За РОССката кауза работи твоят кумир Спароток, за чиято дебютна книга ти инфантилно извиваш гръб от метани (думата идва от Митани, надявам се, че знае това име на Хуритите) и звънцехвалебствия. Няма да те цитирам, засега....
..............................................

:-) Оказалось, что понятия КРОМАНЬОНЕЦ, и ЧЕЛОВЕК, ГОВОРЯЩИЙ ПО-РУССКИ, совпали.


В этой связи хотелось бы отметить присланную на Конгресс статью Павла Серафимова, болгарина, и Джанкарло Томеццоли, итальянца, о попытках дешифровки надписи, выполненной линейным письмом А, до сих пор не дешифрованным. Многие исследователи полагают, что это письмо принадлежит носителям крито-микенской культуры, пеласгам, славянам по происхождению.
www.organizmica.org/archive/505/viss.shtml
цитирай
29. aristotelis - АристоТеле - да ми обясниш :)) - Какво означават на гръцки думите Бос и Порос ?
07.12.2013 10:15
Ре малака микимауседонец, цървул, думата "ВОСПОРОС", се състой от две думи: 1) Думата "вус" а не бос и значи едно и също на старогръцки и новогръцки, тоест "вол" и 2) думата "порос" която и на старогръцки и на новогръцки значи "много малки дупчици"......ЗА ТОВА И В МЕДИЦИНСКАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ КОЯТО СЕ СЪСТОЙ 50% ОТ ГРЪЦКИ ДУМИ И НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЛЕКАРИТЕ ВИКАТ: "Когато ПОРИТЕ на тялото са запушени, човек се простудява лесно. ... ", ".... Целта на къпането е да се отворят ПОРИТЕ на тялото, дишането да става и чрез кожата. ... Като се пие гореща вода, тя излиза чрез ПОРИТЕ навън, отваря ги и с това възстановява ..."

РАЗБРА ЛИ СЕГА БЕ НЕЩАСТЕН МИКИМАУСЕДОНЕЦ КОЛКО МНОГО СИ НЕГРАМОТЕН И ЖАЛЪК?
цитирай
30. get - - Милчев, не ти ли пхрави впечатление че с фанариотчето си припявате на ДВА ГЛАСА ? - Защо ли е така ?
07.12.2013 13:07
- Защото цялата ни ОФИЦИОЗНА историческа наука на нас БЪЛГАРИТЕ, е създадена от КОРИФЕЯ Златарски на ГРЪЧКИ ФУНДАМЕНТ под РОССка диктовка !!

- Руската историческа наука, като почнеш от времето на самодержцата-императрица КАТЕРИНУШКА с МНОГО руските имена ... Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, в ИНТЕРЕС на ИМПЕРСКИТЕ И АПЕТИТИ во главе с "норманистите" от Руската академия на науките ... пренаписват История на ПРОТОЕВРОПЕЙЦИТЕ !!
- Лошото е че ... ? ... и съвременните РОССки историци следват тези изначално дадени трактовки, на основни въпроси по отношение на ПАЛЕО-ИСТОРИЯТА на ПРОТОЕВРОПЕЙСКОТО НАСЕЛЕНИЕ от Мала азия, Егея, Балкани и Припонтида ?!

Малък цитат( по книгата:«ИСТОРИЯ КРЫМА»; А.Р. Андреев) ? - " ... Возможно также, что основное ядро киммерийских племен было не в Северном Причерноморье, а на Иранском плато. Существует точка зрения, что киммерийцы вообще никогда не были в Северном Причерноморье и как этнос никогда не существовали, а термин «киммерийцы» означает «подвижной конный отряд» кочевников. " ... "киммерийцы и скифы являлись РОДСТВЕННЫМИ восточно-ИРАНСКИМИ племенами, прогнанными другими кочевниками из Средней Азии и севера Персидского залива и ушедшими на Иранское нагорье, где в I тысячелетии до н. э. античными источниками зафиксированы крупные передвижения ираноязычных племен. (...) Киммерийская археологическая культура почти идентична скифской, и достаточно сложно доказательно установить, какие исторические памятники принадлежат киммерийцам, а какие — скифам."
- Това ме притеснява(!) г-не Кириле, в твоите писания, които почиват в основите си, на РОСките такива по въпроса ?
- А всички НИЙ, ПРЕДОСТАТЪЧНО сме чели руските исторически тежнения да ИЗКАРВАТ ПРОИЗХОДА си от СКИФите ?! - ТАКА ЧЕ ВНИМАВАЙ ... защото, както иискат да изкарат в късна античност ХУНИТЕ от ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ ... да не се окаже, в по-старо време, че СКИФО-КИМЕРИИТЕ също са АЗИАТЦИ и нямат общо с ЕВРОПЕЙЦИТЕ ?!
- Вметвам в тази вр., че МИКЕНЦИТЕ са наследници на ЕВРОПЦИТЕ !
цитирай
31. get - - Фанариотски уйдурми ... писани от александрийските "гърци"-елинисти :))
07.12.2013 13:25
aristotelis написа:
Ре малака микимауседонец, цървул, думата "ВОСПОРОС", се състой от две думи: 1) Думата "вус" а не бос и значи едно и също на старогръцки и новогръцки, тоест "вол" и 2) думата "порос" която и на старогръцки и на новогръцки значи "много малки дупчици"......ЗА ТОВА И В МЕДИЦИНСКАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ КОЯТО СЕ СЪСТОЙ 50% ОТ ГРЪЦКИ ДУМИ И НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ЛЕКАРИТЕ ВИКАТ: "Когато ПОРИТЕ на тялото са запушени, човек се простудява лесно. ... ", ".... Целта на къпането е да се отворят ПОРИТЕ на тялото, дишането да става и чрез кожата. ... Като се пие гореща вода, тя излиза чрез ПОРИТЕ навън, отваря ги и с това възстановява ..."

РАЗБРА ЛИ СЕГА БЕ НЕЩАСТЕН МИКИМАУСЕДОНЕЦ КОЛКО МНОГО СИ НЕГРАМОТЕН И ЖАЛЪК?


- Думичката ПРОТОЕВРОПЕЙСКА с която се е означавала семейство "БОЗАЙНИЦИ" идва от запазената в латинският коренова дума: BOS (?) ... от там и наименавоние на "млекодайни"- бос мамилае ?!
- Обяснявам още, като за "фанариоти" - БОС има производни думи в СЪВРЕМЕНЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК:
- БОС/Зка - тоест, млечна жлеза, наричана на лат.:мамила(е) ... на български(архаичен) "мама/мами"(мн.ч) ... производна от същата коренова мамила/мама е НАРИЦАТЕЛНОТО: мома - тоест, дете от женски пол, което навлиза в детеродна възраст ... основен признак за което е появата на развити млечни жлези ?! - Има още много да се пише, за релациите относно тези био-етимо-лингвистични релации между PIE-lat.-български - Но ? - предпочитам, да съпоставя, синонимните думи за БОС-Бозайник-Бозка(мамила) в гръчцкият, който уж е ОРИГИНАЛА :)) и НАЙ-СТАР ЕВРОПЕЙСКИ ... Освен, че ползвате корумпираната дума(звукоподражателна от български - Цица ?) - Другите думи в гръчкият, как звучат бе Аристотелчо ... за този специфичен, женски орган, който дава мляко - Ъм ?

- За правилноста на етимологията ти относно:ПОРОС, която вярвам пише, че идвала от две други ПО-ОРОС(много малки дупчици(пори :)) ... а не както е правилно от една ДРУГА означаваща ПРЕЗ(нещо си) - ще ти обясня ... Другият път :)) !!
цитирай
32. letopisec - 30. get
07.12.2013 13:46
Прав си, има такава тенденция да бъде изкаран произходът на кимерийците от Средна Азия, но тя е не по-малко условна, от тази, която изкарва кимерийците траки. Все пак, аз съм склонен да се надявам, че кимерийската праистория преди 8 в.пр.н.е., е свързана с европейците...И че кимерийската древност преди 8 в. пр.н.е., е от ареала на т.нар. тракийски племена на Балканите, по северното Черноморие и в Мала Азия...Всъщност, както знаеш, аз нямам теория какви са били кимерийците преди 8 в. пр.н.е.....
цитирай
33. aristotelis - getovski, пристрастен си към вс...
07.12.2013 13:51
getovski, пристрастен си към всекидневната мастурбация която определено ти вреди на мозъка, внимавай, простотии и глупости продавай на славянската путка която се казва "Груевски"!
цитирай
34. get - - МомЦе, с мозък колкото на чироз ... ползвай главата, а не задника си да мислиш !
07.12.2013 17:51
- Дай ми цитат от произведение и автор на старогръцки, както твърдиш(!) ?
aristotelis написа:
Думата "вус" а не бос и значи едно и също на старогръцки и новогръцки, тоест "вол"


- Хайде виж на този адрес: http://www.kypros.org/cgi-bin/lexicon
Как превеждат на старогръцки английската дума за "вол", "ох" ... bous !? -Пише се с "Би", не с "Ви"та !!

- Като си толкова многознаещ - вземи прочети, какво пише за съставящите(думи) относно понятието - "периплус" ?
цитирай
35. voulgaros - ТЪПАКА ГЕТ СЕ ЗАВЪРНА. . . . НЯМА Р...
12.12.2013 20:32
ТЪПАКА ГЕТ СЕ ЗАВЪРНА....

НЯМА РАЗЛИКА В ИЗПИСВАНЕТО БЕ ГЛУПАКО....РАЗЛИКАТА Е В ИЗГОВАРЯНЕТО....НА СТАРОГРЪЦКИ, ИНА МОДЕРЕН НОВОГРЪЦКИ

ИМА 4 ГЛАВНИ РАЗЛИКИ В ИЗГОВАРЯНЕТО ПРИ ЧЕТЕНЕТО ДНЕС НА ГРЪЦКИ ЕЗИК СПРЯМО СТАРОГРЪЦКОТО ПРОИЗНОШЕНИЕ.


ХУНИТЕ НЕ СА ТЮРКИ !!! ПЪРВИТЕ ТЮРКИ СА ОТ 6 ВЕК (500-600 Г.) И СА ОТ ОБЛАСТТА ''ОРДОС''-МЕЖДУ ДНЕШЕН РЕГИОН ЦИНХАИ И МОНГОЛИА.
А ХУНИТЕ СА ПРЕДИ ТЮРКИТЕ, ИЛИ АЗ БЪРКАМ ПОСОКАТА НА ВРЕМЕТО.?

ПОЗДРАВИ ЗА Г-Н МИЛЧЕВ !
цитирай
36. get - - "Идиотис", казват означавало(!) че това "е човек, тълкуващ както му изнасят нещата" !
14.12.2013 19:21
- Хич не ме интересува, изкуствените правила ... при четене-изговоряне ... въведени при една или друга от толкова многото ЕЗИКОВИ РЕФОРМИ в Гръцката граматика и език ?! :))

- Ако смяташ, че "Аристотел", който държи на прочита на вол-бик, като ВУС и че, той и аз сме едно и също лице - Дълбоко бъркаш !! :((
цитирай
37. letopisec - Благодаря, много сте прав!
15.12.2013 16:51
voulgaros написа:
ТЪПАКА ГЕТ СЕ ЗАВЪРНА....

НЯМА РАЗЛИКА В ИЗПИСВАНЕТО БЕ ГЛУПАКО....РАЗЛИКАТА Е В ИЗГОВАРЯНЕТО....НА СТАРОГРЪЦКИ, ИНА МОДЕРЕН НОВОГРЪЦКИ

ИМА 4 ГЛАВНИ РАЗЛИКИ В ИЗГОВАРЯНЕТО ПРИ ЧЕТЕНЕТО ДНЕС НА ГРЪЦКИ ЕЗИК СПРЯМО СТАРОГРЪЦКОТО ПРОИЗНОШЕНИЕ.


ХУНИТЕ НЕ СА ТЮРКИ !!! ПЪРВИТЕ ТЮРКИ СА ОТ 6 ВЕК (500-600 Г.) И СА ОТ ОБЛАСТТА ''ОРДОС''-МЕЖДУ ДНЕШЕН РЕГИОН ЦИНХАИ И МОНГОЛИА.
А ХУНИТЕ СА ПРЕДИ ТЮРКИТЕ, ИЛИ АЗ БЪРКАМ ПОСОКАТА НА ВРЕМЕТО.?

ПОЗДРАВИ ЗА Г-Н МИЛЧЕВ !

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484094
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ