Диабетът е заболяване със социална значимост, което засяга голяма част от населението по света. Според статистиката, само диагностицираните болни в страната ни са около 9 % от населението над 20 годишна възраст. Като се добавят и неустановените случаи на диабет, числото се увеличава значително. Успешното лечение на болестта, както и адекватната превенция срещу нея, зависят не само от навременното получаване на професионалeн съвет, но и от собствените ни познания.
Когато кръвната захар в организма остане трайно повишена, можем да говорим за състоянието, наречено захарен диабет. При недостатъчното произвеждане на инсулин-един от най-важните хормони в тялото ни или при намаленото му въздействие върху клетките, глюкозата в организма, вместо по предназначение, се доставя в кръвта и се натрупва там. Това състояние, в по-късен етап, може да причини редица усложнения от здравословен характер.
В съвременната медицина, захарният диабет е познат в няколко форми, в зависимост от вида проблем на организма с хормона инсулин.
- Диабет тип 1 е свързан с намаленото производство на инсулин в организма. Причината за това е унищожаването на бета –клетките в панкреаса, които са отговорни за секретирането на този хормон.
- Диабет тип 2 възниква, когато клетките в тялото ни са с намалена чувствителност към инсулина-състояние, което, понякога, е придружено и с недостатъчното производство на този хормон
Споменатите форми на диабет са хронични, но подлежащи на лечение, което трябва да се прилага от пациента редовно, през целия му живот.
Диабет тип 2, или инсулинонезависимия диабет, е смущение в реакциите на клетките спрямо инсулина. Състоянието понякога е придружено и с ниско производство на този хормон в организма. Диабет тип 2, в повечето случаи, засяга възрастовата група над 40 години, като голям процент от болните са с наднормено тегло. В днешно време, обаче, заседналият начин на живот и обездвижването са причина за наблюдаването на тази форма на заболяването, и при много по-млади хора. Характерното за нея е, че много често, тя остава недиагностицирана, заради съвсем леките или отсъстващи симптоми. Едва страничните усложнения от болестта, в по-късен етап, стават причина за установяването й.
Контролирането на диабет тип 2 може да се осъществява, както чрез таблетки, които регулират нивото на глюкозата в организма, така и чрез включване на инсулин. Изборът на лечение зависи от стойностите на кръвната захар на пациента, а също така и от етапа на заболяването. В самото начало на болестта, обаче, медиците препоръчват специална диета, която остава основен елемент от лечението на диабет тип 2.
При хранителният режим на диабетиците, една от ключовите думи е “ въглехидрати “. Въглехидратите, приемани от болните, са от съществено значение за нивото на кръвната захар. Болните от диабет тип 2 задължително трябва да следят за количеството на приеманите въглехидрати по време на хранене. Ето защо, специално поради тази причина, е въведена като мярка т.нар. хлебна единица ( ХЕ ) - тя измерва поетите въглехидрати и дава възможност на лекуващия лекар лесно да състави оптималното меню за своите пациенти. Прието е, че хлебната единица се равнява на 12 гр. въглехидрати. Другият начин за изчисляване на количеството въглехидрати за деня , е използването на въглехидратните единици ( ВЕ ), всяка от които е равна на 10 гр. въглехидрати.
Диетата при диабет тип 2 се определя от лекуващия специалист, в зависимост от теглото и общото състояние на пациента. Професионалистът може да разясни подробно всички важни моменти при храненето, които трябва да се спазват. Почти винаги се препоръчва дневната консумация да бъде разпределена на няколко приема: три основни хранения и две междинни. По този начин се поддържа постоянно чувство на ситост. Това е от особено значение при диабета, за който са характерни моментите на повишен апетит.
Освен регулирането на дневната доза въглехидрати, храненето при диабет тип 2 е характерно и с изключването на мазнините и захарта от менюто. “ Червена светлина “ се дава както на всички сладкарски изделия, шоколада и меда, така и на прекалено сладките и преминали обработка плодове. Това се отнася също и за натуралните сокове, за подсладените напитки, силното кафе и чай, както и за алкохолът. Колбасите, мазните меса и риби, сосовете, олиото, тестените и пържени храни, както и пълномаслените млечни продукти, трябва да отпаднат от менюто на болните. Освен захарта, при хранене трябва да се ограничи и консумацията на сол.
В случаите на диабет тип 2, ключов момент в храненето е правилното балансиране на приеманите въглехидрати, протеини и мазнини. Фибрите са много полезни при това състояние на организма, така че и те задължително трябва да се включат в диетата. Зеленчуците, кафявият ориз, пълнозърнестите храни и бобът са богати на фибри, които са чудесни за болните от диабет тип 2. Протеините може да се набавят от обезмаслени млечни продукти, нетлъсти риби, яйца и месо от птици. Всеки организъм се нуждае и от определено количество мазнини. Болните от диабет тип 2, могат да ги открият в маслините, авокадото, ядките и тъмния шоколад, които, обаче, трябва да са консумират в умерени количества. Освен от разрешените бобови култури, въглехидратите в диетата биха могли да се набавят и от черен хляб, но по изрично лекарско предписание. От плодовете се препоръчват сладко-киселите, като ягоди и портокали, и особено горските плодове.
Термичната обработка на храната е много важна за качеството на диетата. При диабет тип 2 пържените и тежки ястия трябва да се избягват. За предпочитане са печенето и готвенето на пара, които, освен, че са здравословни, не отстъпват и по вкусови качества.
Както виждаме, храненето при болните от диабет тип 2 почти с нищо не се отличава от модерното здравословно хранене. Единственото, характерно за диетата е, че тя винаги се оформя от лекаря, запознат със състоянието на пациента. Медиците, по оптимален начин, могат да съчетаят всички необходими хранителни елементи за деня в меню, което да постигне траен резултат в подобряване състоянието на болния.
АРМАГЕДОН И ПОСЛЕДНИТЕ СЕДЕМ ЯЗВИ - КАКВ...
Името на Букурещ- тълкуване!