Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2015 12:28 - В търсене на знак – Част III (екстатична дарба или разбираем говор)
Автор: maranatha Категория: Други   
Прочетен: 2998 Коментари: 0 Гласове:
0



 Наскоро изучавахме дарбата на езиците заедно с един нов приятел. Той поиска да отворя Библията си на Деяния 1:5, където е записано: “Защото Иоан е кръщавал с вода; а вие ще бъдете кръстени със Светия Дух не след много дни.” След това пожела да прочетем втора глава от Деяния на апостолите, където е описано как учениците говорят на езици. Той заключи, че тези езици са всъщност кръщението със Святия Дух.

Позамислих се миг, след което го помолих да се върнем на първа глава и да прочетем контекста. Да започнем с Деяния 1:5-8:

„Защото Иоан е кръщавал с вода; а вие ще бъдете кръстени със Светия Дух не след много дни. И тъй, веднъж, като се събраха, те Го питаха, казвайки: Господи, сега ли ще възвърнеш на Израиля царството? Той им рече: Не е за вас да знаете години или времена, които Отец е положил в Собствената Си власт. Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.” 

Тройната цел на Святия Дух

Спомняте си, че целта на Святия Дух е тройна:

1.     Обвинява света за грях, за правда и за съдба.

2.     Упътва ни към всяка истина.

3.     Прославя Христос.

Когато дава поръчение на учениците Си (вие и аз също сме включени), Исус обяснява по каква причина ще се даде силата на Святия Дух: Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене.” Това е чудесно! В пълна хармония с останалата част от Библията по отношение на делото на Святия Дух.

Ако разгледаме втора глава на Деяния малко по-внимателно, ще открием, че не езиците са онова, което удивило хората, а обстоятелството, че те чули как учениците говорят на собствените им езици „за великите Божии дела”.

Исус заръчал на учениците да бъдат свидетели за Него и те наистина станали свидетели. Дарбата на езиците била дадена, за да ги направи способни да проповядват чудното слово на истина на хората от други страни, които се намирали в Ерусалим. 

Езиците: Екстатична дарба или разбираем говор?

И така стигаме до друг въпрос, свързан с изучаването ни на езиците: Как да си обясним 1Коринтяни?

Какво има предвид Павел, когато говори за ангелски езици? Как да разбираме думите му в светлината на библейските текстове, които проучихме?

Нека прочетем внимателно 1Коринтяни 13:1. Често ми посочват този стих като доказателство, че екстатичните езици са дарба на Святия Дух. Единственият проблем с това разбиране е контекстът на цялата глава, в която става въпрос за любов, а не за езици.

Изразът „ангелски езици” може да се разглежда като поетичен, но аз предпочитам да го приемам буквално. Ангелите имат ли език? Вероятно. Тогава въпросът е: Защо би ни се наложило да говорим езика на ангелите? На тях не им е необходимо да чуят евангелието. Те са видели развитието на евангелието и нямат тази нужда от Спасител, каквато ние имаме. Дарбата би била напълно безполезно. Също като пророческата дарба – без любов, тя е нищо (виж 1Кор. 13:2).

Прочетете гл. 14. Там се дават по-подробни обяснения за езиците. Библията ни посочва съвсем ясно, че думата glossa обозначава разбираем език, а не някакъв безсмислен наниз от срички. Ето първата част от тази глава:

„Следвайте любовта; но копнейте и за духовните дарби, а особено за дарбата да пророкувате. Защото, който говори на [непознат] език, той не говори на човеци, а на Бога, защото никой не [му] разбира, понеже с духа си говори тайни. А който пророкува, той говори на човеци за назидание, за увещание и за утеха. Който говори на [непознат] език, назидава себе си; а който пророкува, назидава църквата. Желал бих всички вие да говорите езици, а повече да пророкувате; и който пророкува, е по-горен от този, който говори [разни] езици, освен ако тълкува, за да се назидава църквата. Но сега, братя, ако дойда при вас и говоря на езици, какво ще ви ползувам, освен ако не ви съобщя или откровение, или знание, или пророчество, или поучение? Даже бездушните неща, като свирка или гъдулка, когато издават глас, ако не издават отличителни звукове, как ще се познае това, което свирят със свирката или с гъдулката? Защото, ако тръбата издадеше неопределен глас, кой би се приготвил за бой? Също така, ако вие не изговаряте с езика си думи с някакво значение, как ще се знае какво говорите? Защото ще говорите на вятъра” (1Коринтяни 14:1-9).

Подчертах няколко важни точки в този текст, за да наблегнем на тях. Първо, Библията заявява, че ако някой говори езици, говори на Бога, а не на хора, защото никой не разбира. Следователно езиците трябва да бъдат разбирани. Езиците били разбираеми за множеството, което се събрало около учениците (Деяния 2 гл.), а в 1Коринтяни 14 гл. апостол Павел отново настоява езиците да са разбираеми, тъй като говорителят не бива да ги изрича „освен ако тълкува [превежда]”.

Идеята, че езиците са някакви неразбираеми за слушателите и за говорителя срички, просто не взима под внимание този текст. Всяка доктрина трябва да се основава на цялостната хармония на всички свързани библейски текстове. 

Кой има полза от дарбата на езиците?

Да се даде дарба, която не е от полза за хората, непознаващи Христос, всъщност не е дарба, а пречка. Да се изпълним със Святия Дух означава Божият Дух да движи нашата съвест и воля. Доказателството за това присъствие прозира в един живот, който се приближава все повече до идеала, поставен от самия Исус Христос. Възможно е да се препъваме и да правим грешки, но ако животът ни е поставен под контрола на Святия Дух, ние ще се изправяме и ще продължаваме напред, осъзнавайки отчаяната си нужда от Христос във всяка област от живота си.

Дарбата на езиците е истински знак, но само ако се изразява и използва в рамките на Божието непроменимо Слово.

Следва последна четвърта част – „Истинският Божи знак”

Автор Джоел Катцке

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: maranatha
Категория: Други
Прочетен: 580004
Постинги: 74
Коментари: 240
Гласове: 433
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031