Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2014 14:16 - КРАСИМИР МАНЕВ: БЪЛГАРИЯ Е ШАМПИУОН НА ЕС НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА
Автор: kolevm38 Категория: Други   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
1



Красимир Манев: България е шампион на ЕС на Международната олимпиада по информатика Ива Сапунджиева, агенция Фокус 18:27, 22 юли 2014 3069 10 коментарa   image   Страната ни има възможности да направи страхотна софтуерна индустрия

Красимир Манев е български математик с интереси в дискретната математика и теоретичната информатика. Доцент, преподавател във Факултета по математика и информатика към Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Нов български университет. Автор на множество учебници и помагала. Дългогодишен ръководител на националния отбор по информатика, постигнал редица успехи на международни състезания.

- Г-н Манев, как ще коментирате представянето на българските състезатели по информатика на международната олимпиада?
- Българското представяне е традиционно много силно. Този път по медали сме седми – непосредствено след много големи държави с много големи ресурси. Направихме една малка сметка и се оказа, че ние сме първата държава от Европейския съюз в класирането, тъй като единствената европейска преди нас е само Русия, която не е член на ЕС. Ние сме шампиони на ЕС.
Миналата година бяхме пети, сега сме с малко отстъпление назад. Държавите с два златни медала са седем в света от общо 82. Аз бих го отдал повече на това, че България създаде тази олимпиада. Ние направихме първата олимпиада в Правец и затова има някакво признание от общността, че ние сме създатели – така го приемам, а и затова, че вече години България стои в първата десетка заедно с големите държави в тази съвременна наука.

- Какви отговорности ви предстоят сега като президент на Международната олимпиада по информатика?
- В мандата ми предстоят три сравнително тежки олимпиади – в Русия и Казахстан. Има и една олимпиада в Иран, където има тежки дипломатически проблеми. Аз ще се занимавам с организационните въпроси, имаме си и лице, което се занимава с научните въпроси. Ние в комитета сме по-възрастните, които сме правели по няколко олимпиади, знаем как се прави и трябва да помогнем на тези три държави да си организират добре нещата и да има резултат.

- Колко време е мандатът ви?
- Три години.

- Как са приети българите, които са добре развити в IT сферата навън, не само от състезания?
- Навсякъде работят по света, получават конкурентно заплащане. Наши хора работят в Google, където е едно от най-добрите заплащания. И в България също получават добри заплати на нивото на общата картина. Освен това имаме голяма нужда от програмисти – трябва да продължаваме да убеждаваме млади хора да се занимават с тази работа, тъй като софтуерната индустрия иска много кадри. България има възможности да направи страхотна индустрия.

- Има ли по-засилен интерес през последните години от ученици, които искат да се развиват в компютърните науки?
- Работата е там, че намалява интересът заедно с едно за мен сравнително снижаване на общото ниво на средното образование, затова и нашите кандидати някак намаляват. И трябва да полагаме специални усилия – лагери, убеждавания, школи. Националната комисия прави много усилия да привличаме хора още от училищата. Още нямаме училищна програма – имаме 72 часа информатика в сравнение с другите природни науки. Трябва сякаш нещо да се счупи, за да се разбере, че трябва тази наука да навлезе още дори от първи клас. Не може да оставаме само на едно 72 часа информатика за цялото обучение и да чакаме университетът да извади програмисти. Има много проблеми и на държавно ниво.

- А в останалите страни как са залегнали програмите?
- Няма голяма разлика, в света въобще информатиката е слабо застъпена. Повечето колеги работят само с кръжочна работа и с извънкласни форми, за да подготвим тези хора – ако човек, който разбира, сравни нивото на учениците по информатика, ще види, че те са по-добри от тези на работещите в индустрията програмисти.

- От тези олимпиади получават ли предложения?
- Разбира се, сега всички ще бъдат приети по западни и американски университети. С дипломата си от олимпиадата заминават директно за Америка.

- Как избирате хората, които да подготвите?
- Учителите започват цялата работа – като си правят кръжоците, започват да събират децата от 4-ти и 5-и клас. Привлича ги първо забавната страна на компютъра и така започват всички ученици – от забавното, полека-лека към тежкото – програмирането. На който му е интересно, остава в играта и става състезател. На който не му е интересно, става добър информатик на друго ниво и няма загуба.

- Имат ли амбиции млади хора, които получават признание на международно ниво да се върнат в България и да направят собствени фирми?
- Има хора, които се връщат, но не са много. Създали са фирми няколко души от нашите състезатели, но повечето не се връщат, поне засега.

- А къде е интересът на младите специалисти – конкретно програмирането, информационните системи или дизайнът?
- Много е широк спектърът от дейности – от всекидневно програмиране до тежки програмни задачи, които прогнозират пазарите, където всеки ден трябва да се направи нова програма, нови данни, за да може фирмата им да излезе на пазара и да реши ще купува или продава. Има средна работа – информационните системи – всекидневната работа, която програмистите имат. Но по принцип във всички сфери всеки ден има много работа.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10377021
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930