Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2014 18:44 - БОЖИДАР ДИМИТРОВ РАЗКРИ: ЦУНАМИ В ЧЕРНО МОРЕ Е ЗАЛЯЛО НАШЕТО КРАЙБРЕЖИЕ ДО 4 МИЛИ ОТ БРЕГА
Автор: kolevm38 Категория: Други   
Прочетен: 807 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Божидар Димитров разкри: Цунами в Черно море е заляло нашето крайбрежие до 4 мили от брега

 

 

 

Четвъртък, 10 Юли, 2014 12:35:13

image- Наводненията и градушките са нещо нормално за нашето географско местоположение, твърди историкът, изброявайки сполетелите ни бедствия.

 

Природните бедствия, които сполетяха България в последните месеци (наводнението във Варна, градушката в София) оставят впечатлението, че се случва нещо екстраординерно и звани и незвани специалисти търсят причините в глобално затопляне, човешката дейност, а най-смелите и в експерименти на военните от суперсилите (Русия, САЩ, Китай) при разработване на т.н. климатични войни. Това пише в отворено писмо до медиите шефът на Националния исторически музей Проф. Божидар Димитров.

 

„Какво обаче казва историята? Прегледът на сведенията на антични и средновековни автори показват, че всичко, което се случва сега, се е случвало и в миналото. Понякога с много по-големи и драматични последици. Проливни дъждове (по-малки дори от варненския) са потапяли цели равнини под вода за дълго време. По простата причина, че по големите реки не е имало диги. През V в. пр.Хр. свлачище е унищожило цял град – Бизоне, близо до Каварна.

 

В Балчик свлачище е погребало за радост на съвременните археолози уникален храм на Кабела. Цунами в Черно море през VІІІ век е заляло нашето крайбрежие до 4 мили от брега. Силни морски бури са унищожили две-трети от Несебър, целия античен град Анхиало при Поморие и част от града Урдовиза при Китен.

Има сведения за катастрофални наводнения по поречията на Марица, Тунджа, Искър, Места, Тича, Струма и особено много за Дунав. Що се отнася до градушките с размер на ледените късове до орех или яйце, те са изключително често явление, включително и в най-новата епоха – ХІХ и ХХ век. Те са нанасяли чудовищни поражения, но само на селското стопанство. В градовете и селищата не е имало нито автомобили, електронни комуникации, а прозорците на къщите са били защитени с дървени капаци. Пораженията от градушки в градските селища, в най-лошия случай, са се ограничавали с някоя и друга счупена керемида, която бързо и евтино се е сменяла.

За много от тези бедствия древните автори дори не са съобщавали и ги откриваме само по археологически път. Това също е нормално. Един български или византийски автор от Охрид няма как да научи какво се е случило в Тулча или Провадия, че да го съобщи в хрониката си.

Сега положението е друго. Високотехнологичната цивилизация, в която живеем, е ужасно уязвима за подобни природни явления, напълно нормални иначе за нашето географско местоположение. Медиите светкавично съобщават за станалото, за пораженията и жертвите. Това създава чувството за катастрофа, за драстични промени в климата, за нови още по-страшни бедствия.

Нека сме наясно – нищо ново няма под слънцето. Остава да разберем без съмнения, че сме много по-уязвими за земетресения, наводнения, градушки. И да търсим начин да ги предотвратяваме, ако не изцяло, което е невъзможно, то поне да намалим пораженията”, споделя още Божидар Димитров./БЛИЦ





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10362333
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930