Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2014 23:42 - КАК ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА НАРОДА ОТ ЦИГАНСКИТЕ МАХАЛИ
Автор: kolevm38 Категория: Други   
Прочетен: 645 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как ще се управлява преселението на народа от циганските махали Калин Руменов 12:49, 09 юли 2014 705 7 коментарa  
image  

За политнекоректното обществено мнение добрите новини идват от Варна, откъдето има изгледи да започне великото преселение на народа от циганските махали.

Като са незаконни, да ги събарят – не ме интересува къде ще отидат, да се спасяват, мен мисли ли ме някой къде ще отида, ако спра да изплащам ипотеката и банката ми вземе жилището. Така разсъждават политнекоректните, защото лошите новини изглеждат далеч. Но няма начин да не пристигнат, а няма начин да се предвиди къде точно ще пристигнат.

Сега не ни интересува къде ще се пресели махалата, но няма начин да не ни заинтересува, ако се настани прекалено близо до новото ни строителство по 1000 евро квадрата. Тогава въобще няма да е смешен икономическият виц за българина и циганина, които си купили абсолютно еднакви апартаменти на един етаж. След шест месеца обаче апартаментът на циганина струвал два пъти по-скъпо, защото нямал циганин за съсед.

Не съм от хората, които биха направили жива верига пред багерите по пътя им към гетата. Обаче ще се наложи да се прави жива верига, ако съборените гета започнат да се строят наново в градинката под балкона ми. Те все някъде трябва да се заселят и сигурно е сбмо, че няма да хванат планината. За да слизат оттам единствено в деня за превод на социалните помощи, после да купят нещо от магазина и пак обратно горе до следващия месец. Гетото не може да съществува саму за себе си и трябва да се навърта около живи хора, които произвеждат нещо – достатъчно е да произвеждат дори боклук.

Народът от махалата може и да не хареса градинката под балкона ми, но може и да я хареса. Нямам идея какво би харесал и затова не искам да разчитам на народния вкус – би било неизвинимо глупав риск. Неизвинимо глупав беше целият неуправляем процес на възникване на незаконните гета. Но два пъти по-глупаво би било, ако и процесът по разселването им протече неуправляемо.

Логиката на човешката еволюция не предполага, че пещерният човек след излизането си от пещерата може веднага да се телепортира в постиндустриалното общество и да започне квалифицирана работа с осигуровки. Какво да очакваме тогава от човек, живял между покрити с найлон шперплатови стени без ток и вода, без елементарен житейски план, но с много социални претенции, произтичащи единствено от способността му да се размножава.

Надали може да се очаква да пропише софтуер, да се замогне и да купи достатъчно голяма къща за всичките си 11 деца. А те, вместо да се налягат в сламата след първата менструация, да залягат над учебниците, да носят прилични оценки и мозъците им да се промият до степен, че да забравят как се извлича метал от стара автомобилна гума.

Ако в цялата страна едновременно започне разчистването на шперплатовите пещери, политнекоректната еуфория ще трае точно от ден до пладне. Защото още следобед хилядите бездомни катуни вече ще са превзели нови териории по собствен избор. Ще ги изгонят оттук, ще ги изгонят оттам, но все някъде ще се установят, защото все някъде трябва да живеят. И ако не ги виждате от градската си тераса, то баба ви ще ги вижда в края на селото, в което са останали да живеят само старци.

А този селски репортаж вече сме го гледали и го знаем наизуст – дойдоха, видяха, биха, обраха и още нещо направиха. Затова, ако ще гоним народа от пещерите, трябва да му назначим за екскурзовод на щат някого, който е добре да се казва Моисей. Който да развежда човешкото стадо 40 години из собствената му социална, образователна и икономическа пустиня, докато се сменят поколенията. И който Моисей трябва да си пада малко жандармерист, за да няма кърджалийски изстъпления по време на похода.

Това може да направи Държавата, която според махленските поверия задължително „трябва да направи нещо за нас”. Тя единствено може да създаде изкуствен хабитат, в който махленският народ да тренира за пълноценен живот в общество и в държава. Да се тренира сам да произвежда брутен вътрешен продукт, сам да създаде здравна каса, сам да финансира социалната и всички останали системи. Друг начин за управление на великото преселение няма. Другото ще бъде такава анархия, че ще започнем да съжаляваме дори за сегашния глупав модел.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10388352
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930