Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2014 17:50 - БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО : ВОЙНА ЗА ВОДАТА
Автор: kolevm38 Категория: Други   
Прочетен: 922 Коментари: 0 Гласове:
0



26.01.2014 г., 11:07 Бъдещето на човечеството: война за водата image

© Фото: en.wikipedia.org

Дефицитът на питейната вода може да стане причина за нови въоръжени конфликти, твърдят учените. Днес недостигът на вода усещат приблизително 700 милиона души в 43 страни. До 2025 г. заради глобалните промени в климата и ръста на населението на планетата тази цифра ще надвиши три милиарда.

Според експертите основната опасност за бъдещи конфликти е неравномерното разпределение на водните ресурси. Минималната потребност от вода за едно денонощие за човека е 20 литра. Но около един милиард души на Земята могат да употребяват само 5 литра на ден. Най-остър е дефицитът на вода в Близкия Изток, Китай, Индия, Средна Азия и страните от Централна и Източна Африка.

За африканския континент достъпът до питейна вода е проблем на националната сигурност, казва специалистът по Изтока Марина Сапронова. Затова решението на Етиопия да построи язовир на Синия Нил предизвика рязкото недоволство на Египет. При това Етиопия строи в горното течение на Нил голяма ВЕЦ, която може да осигури енергия и на съседните държави. В Египет обаче се опасяват, че след изграждането на язовира той ще се лиши от една четвърт от водните си ресурси:

- За Египет проблемът е в това, че практически 98 процента от населението живее в долината на Нил. Съответно това не е за просто въпрос за осигуряване на прехраната, а е въпрос за промишленото производство, националната сигурност. Основният проблем е в това, че Нил, освен от Египет, се използва приблизително от още 10 държави на Централна и Източна Африка. И това са такива големи държави като Судан, Етиопия, Кения, Руанда, Уганда, Танзания. Общата численост на населението на тези държави към момента наброява над 300 милиона души. През последното десетилетие Судан и Етиопия започнаха бързо да се развиват и в икономически план – расте промишленото производство. Всичко това изисква увеличаване на потреблението на водата на Нил и увеличаване на електроенергията за увеличаването на тези промишлени мощности.

В Средна Азия вече няколко години продължава спорът между Узбекистан и Таджикистан заради река Вахш – приток на Амударя. Душанбе строи на Вахш Рогунската ВЕЦ. Ташкент рязко е против това, като се опасява от понижаване на оттичането на Амударя, което ще нанесе огромни щети на селското стопанство. Взаимните противоречия са стигнали толкова далеч, че практически е невъзможно да бъдат решени без международна намеса.

Според прогнози на учените след 50 години запасите с питейна вода в света ще намалеят с една трета, ако не и наполовина. Това не са само последствия от глобалните промени в климата на Земята, но и заради нерационалното, а понякога и варварско потребление на водата. Ако отношението на човечеството към този проблем не се промени, със сигурност няма да бъдат избегнати въоръжени конфликти заради водата.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

Светлана Калмикова



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10316113
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031