Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2013 22:48 - ТОНОВЕ ЗЛАТО ЛЕЖАТ В ЗЕМИТЕ КРАЙ ТРЪН, НЕ БИЛИ ЗА НАС
Автор: kolevm38 Категория: Други   
Прочетен: 973 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тонове злато лежат в земите край Трън, не били за нас image  

Канадската компания EurOmax Resources Ltd., която притежава концесии за проучване и добив на благородни метали край Трън, официално съобщи, че резултатите от досегашните сондажи са обнадеждаващи. Край Трън, на 60 км западно от София, са идентифицирани най-малко 7 зони, в които има златни и сребърни залежи, разположени плитко под земната повърхност, предаде „Дарик финанс“.

Тези зони са групирани в две основни области, наименувани Малкият хълм и Големият хълм. Последните сондажи на Малкия хълм са извадили материал от пласт, разположен на дълбочина 12,8 метра в скалите, като добитият материал е 975 грама сребро от тон руда. Установена е и златна жилка, като сондажите на 20,1 метра дълбочина са извадили 1,25 грама злато на тон.

Още в края на миналата година тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че канадската компания, открила златни залежи в Западните Родопи и край Трън, може да кандидатства за добив на злато, след като преминат законовите процедури за търговско откритие и отдаване на концесия на находищата.

Министерството на икономиката вече е издало удостоверения за географски открития край Ракитово в Западните Родопи и край западната ни граница до Трън, припомня „Класа“. По предварителни данни в Родопите преобладават руди със завишено съдържание на сребро, докато в Трън основно са златни залежи, които могат да се извличат чрез подземен добив. Прогнозният капацитет на трънските находища е за около 100 тона злато, докато при Ракитово очакванията са за добив на 7 т злато и 100 т сребро.

Географските открития са направени от двете дъщерни дружества на канадската компания Trace resources и Euromax services. Първата е проучвала подземните недра в Ракитово, а втората – при Трън. Не е ясно дали двете компании вече са подали заявление за получаване на удостоверение за търговско откритие, чиито процедури продължават от една до три години, поясниха експерти.

Във вчерашното си съобщение до инвеститорите и обществеността от канадската компания уведомяват и за продажбата на дъщерното им предприятие Thrace Resources, което притежава права върху концесии в Брезник и Ракитово, допълва Дарик. Без да се назовава името на купувача по сделката става ясно, че той е платил $ 3.5 млн. канадски долара, които ще бъдат платими ако се потвърдят хипотезите за залежи от благородни метали там и докладът по оценка на въздействието върху околната среда е положителен за продължаване на проучвателните дейности в района.

Добър въпрос е: защо не стопанисваме сами златните си залежи, особено в такива тежки времена..

 

Източник: dir.bg





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10315131
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1991
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031